nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @Fülig James: A remény hal meg utoljára.
  2022. 11. 26, 11:06  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Észt etimológiai szótár – online!

Az interneten is elérhető az észt etimológiai szótár. De mihez kezdhetnek vele azok, akik nem tudnak észtül?

Rénhírek | 2014. január 22.
|  

Újabb etimológiai forrással gazdagodott a világháló. Online is elérhető az Eesti etümoloogiasõnaraamat (Észt etimológiai szótár). A szótár papíron 2012-ben jelent meg – ez volt az első Észtországban összeállított és ott kiadott észt etimológiai szótár. (Korábban Finnországban, illetve Olaszországban és Kanadábban jelent meg hasonló munka.) A szótár előszava is elérhető, rövid összefoglalást tartalmaz az észt szókincs történeti rétegeiről, sőt arról is, hogy milyen észt szavak kerültek be más nyelvekbe. Rövid finnségi-észt hangtörténeti összefoglalót is találunk.

Arra vonatkozó adatot, hogy a szótár hány szócikket tartalmaz, sajnos nem találtunk. A szócikkek felépítése egységes: a címszó tartalmazza a ragozási típus megállapításához szükséges alakokat és a jelentést (a nyelvjárási jelentéseket is); utána megtaláljuk az etimológia szempontjából fontos nyelvjárási alakváltozatokat; az azonos tőből képzett szavakat; a szó eredetét – itt vannak felsorolva a rokon nyelvi, illetve a forrásnyelvi és az azzal azonos eredetű idegen nyelvi szavak és jelentésük –  és a megjegyzéseket: ide tartozik pl. az eredet meghatározása, a hang- és jelentéstani problémák részletesebb magyarázata, az átadó nyelvi szó eredetének magyarázata, az etimológia bizonytalanságára való utalás vagy az, hogy a szó az észtől más nyelvbe is bekerült.

A soo [szó] ’mocsár’ szó etimológiája az online észt etimológiai szótárban
A soo [szó] ’mocsár’ szó etimológiája az online észt etimológiai szótárban
(Forrás: Rénhírek)

Az internetes etimológiai szótár használatát némiképp korlátozza, hogy mind a jelentések, mind a kommentárok kizárólag észt nyelvűek – a nemzetközi közönség számára tehát az adatok nehezen hozzáférhetőek (még ha a Google-fordító kéznél is van). Első nekifutásnak így is használható: például ha megtudjuk, hogy az ’öreg, régi’ észtül vana, felmerülhet bennünk, hogy köze van a magyar vénhez. Elég azonban egy pillantást vetnünk a megfelelő oldalra, és látjuk, hogy a magyar vén nem is szerepel – sok köze tehát nem lehet hozzá. Ez a módszer megtévesztő eredménnyel is járhat: például a soo ’mocsár’ szócikkében említik a magyar szót – de csak feltételesen: az összefüggés csak akkor érvényes, ha szabálytalan hangváltozás (*t- > s-) történt a finnségiben. Az Uralisches Etymologisches Wörterbuch (Uráli etimológiai szótár) ezt a lehetőséget fel sem veti.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X