nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Elhunyt Jurij Vella

A hagyományos életmódot folytató, az olajtársaságok ellen harcoló erdei nyenyec költőt 66 éves korában érte a halál.

Rénhírek | 2013. szeptember 13.
|  

Hatvanhat éves korában elhunyt Jurij Vella (Ajvaszeda) erdei nyenyec költő, réntenyésztő, közéleti személyiség. Jurij Vella a Hanti-Manysi Autonóm Körzethez tartozó Varjogan faluban született 1948-ban. A moszkvai Gorkij Irodalmi Intézetben tanult, de vadászként, halászként, halipari munkásként, kályhásként, állattenyésztőként, intézeti nevelőként, népművelőként is dolgozott. Tagja volt a körzetben élő őshonos népek jogait védő Jugra Megmentése társaságnak, ő alapította a varjogani szabadtéri néprajzi múzeumot, melynek igazgatója is volt.

Jurij Vella erdei nyenyecül, hantiul és oroszul is írt. Két verseskötete jelent meg oroszul: Белые крики (Fehér kiáltások), Вести из стойбища (Hírek a szállásról), emellett kiadott prózai köteteket is. Vella a kilencvenes évek elejétől a családjával visszaköltözött a tajgába, és a hagyományos életmódot folytatta. Többször konfliktusba keveredett az olajbányászokkal, akik az erdőn keresztül vezetéket építettek, szennyezték a környezetet.

Jurij Vella
Jurij Vella
(Forrás: der.org)

Jurij Vellának több művét lefordították magyarra, 2004-ben Fehér kiáltások címmel kötete is megjelent Pusztay János fordításában. Egyes művei az interneten is elérhetőek magyar fordításban.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X