nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Zűrzavart okozott a meteorit

Az orosz tudományos akadémia nem engedheti meg magának az elhamarkodott megállapításokat – közölték a cseljabinszki meteorbecsapódással kapcsolatban.

MTI | 2013. február 17.
|  

Nincs pánik, de a szibériai Cseljabinszkban és környékén élők csak lassan ocsúdnak fel a térségben lezuhant meteorit okozta sokkhatásból, miközben a tudósok azt próbálják kideríteni, hogy milyen égi jelenséggel van dolguk. A szélsőséges megnyilvánulásairól ismert Vlagyimir Zsirinovszkij, radikális orosz ellenzéki politikus az amerikaiakat sejti a meteorithullás hátterében.

Az orosz tudományos akadémia nem engedheti meg magának az elhamarkodott megállapításokat, ezért jelenleg a tudományosan megalapozott következtetéseken dolgoznak a szakembereink – közölték a tekintélyes tudósszervezetnél. A Moszkva közeli Zvenyigorodban lévő Csillagászati Intézetben eközben azt próbálják megállapítani, hogy van-e összefüggés a valószínűleg Cseljabinszk körzetében becsapódott meteorit és a 2012 DA 14 katalógusjelű, 46 méter átmérőjű aszteroida között. Az aszteroida péntek este rekordközelségben, 27,5 ezer kilométerre halad a Föld mellett.

Szergej Barabanov, a zvenyigorodi intézet igazgatója szerint jelenleg nem lehet kizárni a lehetőséget, hogy a meteorit a kisbolygó „kísérője” volt. Amíg azonban nem vizsgálják meg a meteorit időközben fellelt darabjait, nem állíthatják teljes bizonyossággal, hogy miről is van szó – jegyezte meg egy szakértő az orosz állami televíziónak.

Szergej Jazev, az irkutszki állami egyetem csillagvizsgálójának igazgatója kijelentette, hogy az általa uráli tűzgömbnek nevezett jelenségnek semmi köze sincs a 2012 DA 14-es kisbolygóhoz, amelyet az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) veszélytelennek tart. Phil Plait amerikai csillagász blogján úgy vélekedett, hogy nagyméretű meteorit robbant fel a több kilométeres magasságban, és annak darabjai zuhantak a földre.

Az orosz állami televízió is élőben fogja közvetíteni, amint a 2012 DA 14 katalógusjelű kisbolygó megközelíti a Földet. Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma arról győzködi a lakosságot, hogy ne tartson az aszteroidától, és azt javasolta, hogy mindenki szerezzen be távcsövet, hogy láthassa az érdekes jelenséget.

Az Urál közeli régiókban nincs világvége hangulat, azonban az emberek korántsem nyugodtak meg. Még nem múlt el a sokkhatása a Cseljabinszk fölött helyi idő szerint reggel nyolc óra tájban nagy robbanásokkal elszáguldó meteornak. A Rosszija nevű hírtelevízióban egymás után jelennek meg az amatőr videofelvételek, amelyek ijesztőbbnél ijesztőbb jeleneteket rögzítettek. Az egyiken látható, amint egy üzemben gyanútlanul haladó fiatalember a csodával határos módon menekült meg attól, hogy a meteorrobbanás lökéshullámának következtében a csarnokba berepülő hatalmas ablaküvegdarab kettészelje. Az állami televízió arról is beszámolt, hogy a cseljabinszki atlétikai csarnokban a reggeli edzés alatt többen megsérültek, egy edzőnek a hátából és a fejéből álltak ki a szilánkok, de mentőt nem tudtak hívni, ugyanis nem működtek a mobiltelefonok.

Szergej Szmirnov, a szentpétervári Pulkovo obszervatórium tudósa arra hívta fel a figyelmet, hogy februárban nem szokatlan a meteorithullás, ezért további hasonló jelenségek várhatóak. A tudományos közlések mellett hajmeresztő elképzelések is napvilágot láttak Moszkvában. Volt aki UFO-t látott a meteoritban, a szélsőségesen radikális nézeteiről ismert Vlagyimir Zsirinovszkij pedig kijelentette, hogy szerinte egy új amerikai fegyvert próbáltak ki orosz területek fölött. A politikus azt is tudni vélte, hogy John Kerry amerikai külügyminiszter azért próbálta telefonon elérni az afrikai körúton tartózkodó orosz kollégáját, Szergej Lavrovot, hogy figyelmeztesse a fegyverkísérletre.

Az internetes közösségi oldalakon hatalmas érdeklődést váltott ki a meteorit. A Twitteren fiókja is nyílt, s valakik a tűzgömbként lezuhanó jelenség nevében humoros társalgásba kezdtek az orosz internetezőkkel. A meteorit elnézést kért a károkért, de azt is megkérdezte, hol lehet panaszkodni az orosz postára. „Nem vagyok helyi, nem tudom, hogy kell ezt intézni”. „Dmitrij Rogozin, (az űrkutatásért és védelmi iparért felelős) orosz miniszterelnök-helyettes érdeklődött irántam. Mentsenek meg!” – kérte az uráli meteorit a Twitteren.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X