-
mederi: @szigetva: 51 Bocs, tényleg elnéztem, ezért érdemes a teljes mondatot idézni, és úgy válas...2023. 05. 28, 19:35 Nem-e magyart tanítunk – A...
-
mederi: @mederi: Kiegészítés: A "beszélők"-et nyilván többes számban, általánosan értettem.. Esz. ...2023. 05. 28, 19:22 Nem-e magyart tanítunk – A...
-
szigetva: @mederi: "A nézni igénél pl. már a torzulás megtörtént (talán a nyelvújításkor..?), mert p...2023. 05. 28, 18:50 Nem-e magyart tanítunk – A...
-
mederi: @szigetva: -ha "..két nyelvtani viszony megkülönböztetése megszűnik".. A "nyelvtani viszon...2023. 05. 28, 18:41 Nem-e magyart tanítunk – A...
-
szigetva: @mederi: Je vais à Nice, J'habite à Nice. "a hibás nyelv használat feltehetően csak figyel...2023. 05. 28, 16:12 Nem-e magyart tanítunk – A...
Kálmán László nyelvész, a nyest szerkesztőségének alapembere, a hazai nyelvtudomány és nyelvi ismeretterjesztés legendás alakjának rovata volt ez.
- Elhunyt Kálmán László, a Nyelvész, aki megmondja
- Így műveld a nyelvedet
- Utoljára a bicigliről
- Start nyelvstratégia!
- Változás és „igénytelenség”
Kálmán László korábbi cikkeit itt találja.

Ha legutóbb kimaradt, most itt az új lehetőség!
Ha ma csak egyetlen nyelvészeti kísérletben vesz részt, mindenképp ez legyen az!
Finnugor nyelvrokonság: hazugság
A határozott névelő, ami azt jelenti, hogy ‘te’
Az oroszok már a fejünkön vannak!
Whisky készül a Nemzetközi Űrállomáson, a különleges kísérlettel a gravitáció szerepét kutatják.
A híres ardbegi whisky két alkotóelemének, a malátának és a füstölt tölgynek a molekuláit októberben juttatták fel a Nemzetközi Űrállomásra ahhoz a legalább kétéves kísérlethez, amely a két alkotóelem összeérlelődését kíséri figyelemmel gravitációmentes környezetben. A tudósok azt akarják megérteni, hogyan hat egymásra a két alkotóelem a súlytalanság állapotában – olvasható BBC online kiadásában.
A gravitáció szerepének megértése számos iparág, köztük a whiskytermelés hasznára lehet a jövő termékeinek kifejlesztésénél –hangsúlyozta közleményében a NanoRacks LLC amerikai vállalat, a kutatás támogatója.
Az oldal az ajánló után folytatódik...
Ez vélhetőleg az első olyan kísérlet, amelyben terpéneket – növényekből desztillálás útján nyerhető szénhidrogéneket – tanulmányoznak zéró gravitáció mellett. A világűrben folytatott vizsgálattal párhuzamosan földi körülmények között is elvégzik a kísérletet, hogy össze tudják hasonlítani az eredményeket.
„A terpének és más molekulák, valamint az Ardbegből származó faminták egymásra hatásának mikrogravitációs kísérletével sokat tanulhatunk az ízekről, amit aztán az ételekre és parfümökre is kiterjeszthetünk” – ismertette Michael Johnson, az amerikai NanoRacks vezető technológusa. Mint hozzáfűzte: a kísérletből persze az ardbegi whisky is profitál, hiszen az eredményeket felhasználhatják a zamatspektrum bővítésére.
Bill Lumsden, a több mint háromszáz éves múltra visszatekintő ardbegi whiskygyártás vezetője kiemelte: a kísérlet új fénybe állíthatja a gravitáció hatását az érlelődési folyamatra. „Szörnyen izgatottak vagyunk a kísérlet miatt – ki tudja hová fog vezetni?” – jelentette ki.