nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Víz okostelefonra

A nyári kánikulában sikeres alkalmazásnak bizonyult az az okostelefonra is letölthető térkép, amellyel a Róma utcáin levő ivóvíz kutakat lehet megtalálni.

MTI | 2012. június 27.
|  

Az örök város lakosainak és a turistáknak is szomját oltó, ingyenes, egész nap friss és hideg vizet adó kutakról van szó. A Róma környéki források vize folyik belőlük. Az öntöttvas kutakat a 19. században állították fel a római utcákon és azóta is keresettek. Vizük sokkal jobb mint a műanyag üvegben árult, amelyért a kereskedők literenként akár négy eurót is elkérnek - hangoztatták a térképet szintén hasznosnak tartó olasz fogyasztóvédő egyesületek.

Egy tipikus római nasone
Egy tipikus római nasone
(Forrás: Wikimedia Commons / Lalupa)

Az MTI ugyan titokban tartja, de mi eláruljuk kedves olvasóinknak, hogy az olaszban a nasone ’nagyorrú személy’-t jelent. Ezt a naso ’orr’ szóból képezték.

(A szerk.)

A kutakat olaszul nasonéknak nevezik a gyakran emberi arcot ábrázoló vízköpőjük miatt. Az ötletgazda Fabrizio De Mauro eddig a mintegy 2500 római köztéri ivóvíz kútból 450-et tüntetett fel a térképen: a turisták által látogatott városközpontban, a Szent Péter tér és a lateráni Szent János bazilika tere közötti kutakat.

Az MTI eredeti megfogalmazását megőriztük.

(A szerk.)

A térkép okostelefonon és interneten is letölthető. A kánikulában Róma utcáit járó turistákat kívánja segíteni az önkormányzat által árult összehajtható Eco Water nevű műanyagpalack is.
Nasone-típusterv
Nasone-típusterv
(Forrás: Wikipedia (olasz változat))

A jelentősebb idegenforgalmi információs pontokon és múzeumokban, két euróért kapható palack zsebben is elfér, de az utcai kutaknál vizzel megtöltve fél literesre nő.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X