nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A nagy nyelvvizsga-háború
Vitafórum az Írók Boltjában

A Nyelv és Tudomány most egy asztalhoz ülteti a vitázó feleket: a Magyar Szülők Országos Egyesületét, Nemzeti Erőforrás-minisztériumot és a Nyelviskolák Szakmai Egyesületét. Mondja el véleményét Ön is: szükség van-e nyelvvizsgára a diplomához?

nyest.hu | 2010. október 18.
|  

A Magyar Szülők Országos Egyesülete szerint alkotmánysértő, hogy idén a végzős hallgatók 20 százaléka nem vehette át a diplomáját.

A Nemzeti Erőforrás-minisztérium szerint gond van, de nem a követelménnyel: az oktatás színvonalát ugyanúgy növelni kéne, mint ahogy azt is tudatosítani kellene, hogy a nyelvtudás fontos dolog.

A magyar nyelviskolák és nyelvvizsgaközpontok szövetségei általában visszautasítják azokat a vádakat, hogy szándékosan túl magas lenne a nyelvvizsgához megállapított küszöb, hogy – a vizsgadíj többszöri befizettetésének reményében – szándékosan buktatnák a diákokat.

Hol az igazság? A Nyelv és Tudomány most egy asztalhoz ülteti a vitázó feleket. Ha Önt érinti a probléma vagy véleménye van, jöjjön el október 20-án, 17.00 órakor a budapesti Írók Boltjába és tegye fel kérdéseit, ossza meg nézeteit!

Ha gondolja, már most regisztrálhat a Nyelv és Tudomány Facebook-oldalán létrehozott eseményen (ugyanakkor a regisztráció nem kötelező).

Vendégeink

  • dr. Törökné dr. Szilágyi Katalin, a Nemzeti Erőforrás-minisztérium felsőoktatásért felelős államtitkár titkárságának a kérdésben illetékes felelős főosztályvezetője
  • Sipos Júlia, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének főtitkára
  • Keszei Sándor, a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének szóvivője
Követem a cikkhozzászólásokat (RSS) Az összes hozzászólás megjelenítése
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
51 andrag 2010. október 19. 14:31

Tudod, hiába tudja valaki, hogy kell nyelvvizsga a diplomához, ha nincs más esélye visszakerülni a munkaerő piacra akkor csak a diploma akkor elmegy főiskolára vagy egyetemre. És vannak olyanok is akiket a munkáltatójuk kötelez, mert mondjuk abba a munkakörbe ahol eddig dolgoztak csak úgy maradhatnak ha diplomájuk van róla (vannak ilyen szakmák, rendelet irja elő) vagy az a munkakör megszünt de egy másikban ott maradhatna, így nyilván a főiskolát/egyetemet fogja választani, mint a munkanélküliséget. Csak egy példa: mezőgazdasági szakközépiskolában gyakorlatot kertészmérnöki diplomával lehet oktatni, ami tul.képp úgy néz ki, hogy a 14-18 év közötti gyerek a szakmai gyakorlaton megtanulják mit milyen távolságra, mikor és hogyan kell elültetni, milyen növényt mikor hogy kell gondozni, stb... itt valahogy felesleges a nyelvtudás mert itt a növények latin neveit kell tudni de azt nagyon! Viszont szakirányú diploma nélkül nem tanithat kvázi elvesztheti állását, holott megvan a diplomája (még a szakirányú érettségije, okj-s szakmája is) csak nincs egy papirja egy olyan nyelvtudásról ami nem is tudás, mert nem használható. és mondjuk az iskola ahol dolgozik kifizette a tandijat a főiskolán/egyetemen, mert a munkakörhöz kell a szakirányú diploma, de a nyelvvizsgát már nem finanszirozza (sem időben, sem pénzben), mert az neki a munkakörhöz nem kell....

Van amikor az embernek nincs más választása... és hiába tudja, hogy kell a nyelvvizsga és esetleg el is kezdi nem biztos, hogy végig tudja finanszirozni a 4-500órát ami után középfoku nyelvvizsgát tud tenni..

Aki egy papir miatt tanul nyelvet, hogy megkaphassa azt a papirt amire tényleg szüksége van és ami mögött megfelelő tudás is van mégha sok esetben többségében elméleti is az soha nem fogja a nyelvvizsga után használni, sőt már egy hét múlva el is felejti, és lesz egy papirja valamiről ami mögött semmilyen tudás sincs, de van róla papirja és esetleg több esetben kiválasztódik olyan állásokra ahol a szelektálás egyik pontja a nyelvvizsgapapir megléte/hiánya ha a munkahelyen tényleg kell nyelvtudás, akkor hamal megválnak tőle, mert nem fog tudni megfelelni, ha pedig nem kell és így nem derül ki, hogy a papirja mögött nincs igazi nyelvtudás, az pedig diszkriminativ azokkal szemben akik rendelkeznek a megfeleő tudással a munkakörhöz és végzettséggel is, de nincs nyelvvizsga papirjuk.

Hozzáteszem FONTOSNAK tartom a nyelvtudást, de egy szakmai végzetséget, tudást igazoló diplomának kiadását ne ettől tegyük függővé! Ha kell nyelvtudás a diplomához akkor az élet a munkaerőpiac úgyis rá fogja kényszeriteni ha akarja ha nem ha a szakmájában akar elhelyezkedni, de a diplomához tartozó tudást megszerezte így azt jogosan megkaphatná, ha teljesítette a diplomához a vizsgákat, szigorlatokat, államvizsgát.

Ilyenformán bármihez köthetnénk ilyet, akár a jogosítványhoz vagy az érettségihez vagy bármihez... Senki nem lesz értelmiségibb, ha van egy papirja ami mögött nincs semmi.

50 érdekes 2010. október 19. 14:25

@Plastic: Bízom benne, hogy holnap a vitaesten tiszteletedet teszed!!! Mert nagy szükség lenne ott rád!!!

49 cariam00 2010. október 19. 14:03

Vicc,de Magyarországra elég.És ahogy Te írtad,Magyarországról van szó,nem külföldről.Ide bőven elég a nyelvvizsga szintjéne tudása.Külföldre nem.De nagyon szépen megfogalmazva leírtad,hogy ITT vagyunk,hát pont ez az.Ide is kell nyelv követelmény.És ide elég is az itt nyújtott nyelvvizsga,ami vicc.Kör bezárult.Nem értem hol itt a probléma.Azért kell,mert kérik.alapot ad.Azért hülyébb nem lesz tőle az ember,mert levizsgázik egy nyelvből.

48 cariam00 2010. október 19. 14:00

Nekem a legnagyobb problémám azzal van,hogy nem értem,hogyan mentetek el egyetemre,hát előtte senki nem szólt,hogy a diploma kiadás feltétele a nyelvvizsga? Mert nálam tök úgy jön le az egész,hogy azért vagytok most hirtelen felháborodva,mert nincs diploma,mert nincs nyelvvizsga. Ez nem egy újkeletű dolog...

47 Plastic 2010. október 19. 13:58

Szerencsére van szerencsém sok nem szivacshoz. :)

Ez előítélet. Kb. mintha azt mondanánk, hogy minden nyugdíjas már saláta agyilag. Ezek előítéletek.

Persze lehet azt mondani, hogy manapság a legtöbb fiatal éretlen agyilag, vagy nincs életcéljuk, vagy nem látnak távlatokban.

Valamiért én még nem felejtettem el, hogy 16 évesen két naponta volt más és más életcélom, aztán jött az az időszak, amikor egyáltalán nem volt semmiféle életcélom. Ember lettem? Azt hiszem, szabad azt mondanom, hogy igen.

Nem egy tizenévest láttam felnőni. Emberek lettek, életcéllal, életvitellel, értékrenddel és stb.

Ellenben sok harmincas és negyvenest is ismerek, akiket semmi más már nem érdekel, csak a buli. Ahogyan sok 13 éves kis könyvmoly is ült már velem szemben. Nem, szerintem ezt ne általánosítsuk így. Attól, hogy sok szemtelen tizenévessel találkozom a villamos, nem jelenti azt, hogy ők buták.

Ezt ebből nem fogom tudni megítélni.

De ha buták is lennének, hogy mi lesz velük 10-20 év múlva, azt se tudhatjuk, hiszen nem éljük meg az életüket.

Abban viszont biztos vagyok, hogy egy általad szivacsnak nevezett kisembernek nem lesz attól még se tudása, se alapja, hogy megszerez egy középfokút és ez az amiről én végig beszéltem feléd.

Az nem mérce, mert az a középfokú egy vicc, éppen így ahogyan írod.

Tehát felesleges, mivel se mérce, se szint, se minőség, se tudás nincs benne. Nem egy tizenévest ismerek aki letette, mert a vizsgára "megtanulta", de nem tudott az adott nyelven semmit.

Se beszélni, se olvasni, se írni. Volt egy papírja, ami majd kell neki a jobb bejutási pontokért, vagy a diplomához. Akkor tényleg kell ez?

Hiszen Te magad is írod...

Ez egy vicc. Minek akkor megcsinálni?

Mit ad ez akkor? Mit mutat? Mit jelent? Mivel lesznek a diplomások többek általa? Miért kell fizetni egy olyan vizsgához pénzt, ami egy vicc? Irreleváns mennyi az annyi, önmagában a tény, hogy fizetni.

Minek?

Az idő és az energia hozzá, ha csak egy vicc, egy gyerekjáték, minek?

Ez a lényeg, hogy felesleges.

A gyerekeink pedig pontosan úgy fognak megtanulni nyelveket, ahogyan mi is. Vagy megtanulják, mert meg akarják, vagy nem tanulják meg, ahogyan a szüleink se tudnak oroszul, csak mert muszáj volt.

46 andrag 2010. október 19. 13:52

Én is azok táborát gyarapitom, akiknek nincs nyelvvizsgája, és nincs kezében a diploma.

És elméletileg nem is volna bajom azzal, hogy kell nyelvvizsga, ha ehhez a feltételek megvolnának. Mert azért nem csak olyan főiskolások, egyetemisták vannak akik most érettségiztek, és akiknek az általános és középiskolás évei alatt lehetőségük nyilt angolt vagy németet tanulni, akiknek szüleik által és egyébb manapság kérhető (középiskolást, általános iskolást nevelő szülők) ilyen-olyan támogatásra amiből külön órákra is tud járni a ygerek, netán maga a középiskola/gimnázium is biztsít ilyet. Olyan emberek is járnak manapság főiskolára vagy egyetemre, akik még olyan időszakban jártak általános és középiskolába amikor orosz volt a kötelező nyelv, majd aztán a rendszerváltást követően már nem, és akkor igazán senki nem tudta milyen más nyelvet is kéne tanítani vagy nem is igazán volt erre megfelelő tanár. És azért az orosz tanítás sem volt olyan magas szinten, mert akkor ennyire nem tartották fontosnak a nyelvoktatást és a nyelvtudást, mint manapság.

Így aztán van sok olyan ember aki bármilyen tőle kivülálló okból kényszerül átképzésre egy másik szakmára, szakterületre, és lehet ott csak a dipplomát fogadják el, de mondjuk nincs anyagi lehetősége sok 10-100ezer forintot kifizetni, hogy nyelvtanfolyamra járjon és így legyen nyelvvizsgája amivel a kezébe kaphatná a diplomáját. Ezáltal olyan diplomát feltételként megadó állásokat sem pályázhat meg, ahol nincs szüksége idegennyelv tudásra. Amiből egy ördögi kör alakul ki, hiszen ha nem tud munkát találni amiből tellne nyelvtanfolyamra sosem lesz nyelvvizsgája így sosem kaphatja kézhez a diplomáját, amivel esetleg esélye lehetne elhelyezkedni. Holott a diplomájához szükséges tudást megszerezte, leállamvizsgázott, és elvileg ahhoz a végzettséghez amit a diplomájába irtak megvannak a képességei, tudása.

Mielőtt bárki félreértene én nem azt mondom, hogy nem kell nyelvtudás, de egy végzettséget ha megszereztem azt igazoló bizonyitványt igenis kézhez kéne adni és nem egy másik attól független végzettségtől tenni függővé.

Mert oké! legyen követelmény a nyelvtudás, de akkor legyen meg a MINDENKI számára ELÉRHETŐ feltétele, ami ma Magyarországon nincs....

Mindenkinek elismerésem aki autodidakta módon tanul meg egy vagy több nyelvet bármilyen szinten, de sajnos nem mindenki rendelkezik olyan képességekkel amik ehhez kellenek, van akinek a nyelvtanulás nehezebben megy. Ez olyan mint a matek, van akinek el sem kell igazán magyarázni, mert érti miről van szól, és van érzéke hozzá, van aki ha non-stop a matek anyag felett ül, és próbálja megérteni akkor sem megy neki, minden igyekezete és akarata ellenére sem.

Mellesleg sok olyan diploma van amihez egy élő nyelv középfokú nyelvvizsgája elegendő és nincs meghatározva, így ezeken a helyeken elfogadják az eszperantót, a lovárit is, ami azért mégsem hasonlítható használatában egy angolhoz, és amit soha semmire nem fogja használni, csak azért lesz, hogy a kezébe adják a diplomáját, és ez tök fölösleges.

Mert ahol kell nyelvtudás, mármint munkahely úgyis elmegy tanulni, vagy aki úgy érzi szüksége van rá, szeretne az is elmegy nyelvet tanulni, de ott használható tudást szerez és nem azért, mert kell a papir, hanem mert a tudás a használati tudás kell.

Azzal, hogy több embernek van/lesz a diplomája miatt papiron nyelvvizsgája, még nem javul a statisztika, hogy hányan beszélik valamely idegen nyelvet. Mert a papiron lévő nyelvtudás és a használt/használható nyelvtudás nem ugyan az.

Másrészt kevés embernek adatik meg azok közül akik hasonló cipőben járnak, hogy kimenjenek külföldre és úgy ott szerezzenek nyelvtudást. És hozzászólásomban elsősorban azokra gondoltam akik levelezőn, estin, család, munka mellett nem 18-19évesen kezdtek el főiskolára/egyetemre járni és ezáltal nem volt ugyanolyan lehetőségük a múltban az idegen nyelv tanulásra, mint manapság a fiataloknak.

És még egy! Azért vannak szakok, ahol eléggé sok és kemény tárgyak vannak, és azért ha 3-4évet végigcsinált valaki és nem puskázott, hanem tisztességesen készült, és megcsinálta az államvizsgát akkor igenis jogosoan járna a végbizonyítvány, hiszen azt a végzettséget ami a diplomájában van megszerezte. És esetleg nem azért nem tud nyelvvizsgát letenni aztalra, mert meghaladja a képességeit a nyelvtanulás, henem nincs rá lehetősége, elsősorban mondjuk anyagilag.....

Összességében úgy gondolom igenis fontos a nyelvtudás, és igenis kell a nyelvvizsga de ne ettől legyen függővé téve egy amúgy jogosan (vizsgákkal, államvizsgával) megszerzett diploma kézhezvétele!

45 cariam00 2010. október 19. 13:51

Plastic,tudod értelmesebbnek hittelek,de sajnos csalódom ma még.

Személyeskedem,mert elmondom,hogy ha 2 ember egyazon állást pályáz meg,mindig azt veszik fel,akinek van nyelvtudása,azonos feltételek mellett?

MAGYARORSZÁGON???Mert nézz meg egy állásportált,én sem bírom elégszer leírni.

És igen,kellene változtatni,csak nem visszafelé.Ez a különbség külföld és Magyarország között.Ők nem hátrafelé mennek...

44 cariam00 2010. október 19. 13:45

Mert Te is tudod milyenek a fiatalok.Agyuk akár a szivacs,mindent meg tudnak tanulni,amit csak akarnak,de nem érdekli őket semmi a bulizáson kívül.Ők még nem gondolnak arra,milyen lesz a felnőtt élet.Ezért más mód nincs,csak a ráerőltetés,ha el akarjuk érni,hogy tudjanak egy nyelvet,vagy legalábbis alapokat.

És ne hidd,hogy ez a középfokú olyan hű de nagy cucc,gyerekjáték,komolyan,kész vicc.Ne lehetne megcsinálni?Aki egy kicsit is tanult annak már simán megy.

és mint már mondtam,nem magunkkal,hanem a gyerekeinknek jelent majd ez problémát a későbbiekben.Amikor már tényleg mindenki valamilyen nyelvet beszél,csak ők nem,mert "mindek nyelvtudás,ne legyen kötelező" (eddig is az volt,és nem volt baj )...

43 Plastic 2010. október 19. 13:43

Cariam, megint ott tartunk, hogy a saját élethelyzetedből indulsz ki.

Nincs igazad abban, hogyha egy magyar irodalom-nyelvtanárnak oktatnia kell az iskolában, akkor számít, hogy neked vagy nekem van-e idegennyelvű ismeretünk.

Ahogyan ez sok egyéb olyan helyen is tény, ahol itthon szeretnél elhelyezkedni. Ne arról beszéljünk, hogy ezzel külföldön mennyi eséllyel helyezkednek el gyerekeink. Nem kintre kell orientálódni és itthon rá tanulni, hanem a cél nyilván egy adott országnak legyen leginkább az, hogy önmaga számára termelje ki a tanultabb réteget.

Na már most ebben az országban továbbra is a magyar a hivatalos nyelv.

Ezt kell tudni elfogadni.

Ezen felül pedig, bizonyos nyelveket igénylő szakmai tudásokhoz lehet csatolni, de mindenhez kötelezővé tenni, vagy kötelezőnek megtartani egyszerű képmutatás.

Ha pedig írországba megyünk Te és én dolgozni, akkor hasonlítsák csak össze a nyelvtudásunkat, de ezzel egyetlen egy gond van. Kit vesznek fel? Akinek van egy magyar semmit se érő nyelvvizsgája, vagy akit ott levizsgáztatnak és tud az Ő mércéjük szerint is elfogadhatóan angolul? De mint mondtam, ez ismét irreleváns, hiszen ne külföldre termeljünk.

Továbbá mint írtam és nem hiába írtam, hogy a gyerekeimmel nem tudnak kicseszni, hiszen ők nem egy iskolai nyelvvizsga minőségű nyelven fognak tudni beszélni. A nyelvvizsgákra nem lesz szükségük. Remélhetőleg addigra bizonyos diplomákhoz sem, amennyiben az egyetem mellett döntenének.

Azt gondolom az én koromban nem volt kötelező semmiféle nyelv tanulása. A szüleim a magyar és némi orosz nyelven kívül nem igen tudtak megszólalni, láss csodát én mégis soknyelvű lettem.

Az ő tudásuk nem kevesebb mint az enyém, az enyém sem több mint az övéké, maximum eltérünk.

Ezek a dolgok nem függnek össze.

Ha valaki akar, kell, szeretne, rááll, úgy érzi jónak, akkor fog tanulni nyelveket és ha mégse, akkor a ma magyarországon található erőltetett és rájuk kényszerített "állítólag nyelvvizsga" ezen nem segít!

Ezt kell tudni elfogadni, hogy ez képmutatás!

Képmutatás azt mondani kötelező a diplomához, de se minőségileg, se pedig eredményeiben nézve nem kiegyensúlyozni ezt.

Attól, hogy neked vagy nekem önerőből volt rá időnk és energiánk, vagy lehetőségünk és érzékünk, ez mindenki másra még nem lesz igaz.

Aki bizonyos szakokra jár az egyetemen, ahol 100% időt és energiát kérnek a tanulásra, ott nem lesz idő semmiféle önerőből nyelvtanulásra.

Vagy akik dolgoznak és tanulnak?

Vagy akik szeretnének majd tanulni és ezért 12-24 órákat dolgoznak? A munkahelyükön nincs lehetőségük a tanulásra?

Otthon a családot látják fél órát és a többi idő ha belefér hat óra alvásba?

Nem, sajnos cariam, ahogyan se nekem, úgy neked sincs jogod megítélni ebben az országban ennyi ember élethelyzetét.

Önmagadra büszke lehetsz, de ettől nem emelkedsz senki fölé.

Ezt pedig tolerálnod kell.

Nem minden egyetemista engedheti meg magának azt a láblógatást, vagy azt a sok időt amiről Te beszélsz.

Rengeteg fiatalt ismerek, akiknek dolgozniuk kell, mert nincs ki eltartsa őket az egyetemi éveik alatt.

Nem kapnak ők annyi mindent ingyen, mint ahogyan első ítéletre azt gondolnánk.

Szép elképzelés, de a valóság nem ennyire könnyű és egyszerű. Persze, van sok negatív példa, amikor bőven lenne rá idejük és mégse, csak ebben az a szép, hogy a kényszer belőlük még nem hoz ki semmivel se többet, viszont csodálatosan megnehezíti azok dolgát akik a pozitív példát képviselnék.

A férjemet elnézve aki matematikusként volt egyetemista, elképzelem, ahogy feleslegesen arra pazarolja idejét, hogy nyelveket tanul, holott a mai napig nem volt még rá szüksége és az angolt sem azért tudja, mert nyelvvizsgázott volna, hanem mert zsigerből jött neki. Ő a mindennapok során nem használ semmiféle papírt a nyelvtudásához és az angolt is csak azért, mert végül más területen kötött ki, ahol nem volt ugyan követelmény, de mint mondtam ha már zsigerből jött, felhasználta. Kevesebb mint matematikus, ha nem tud véletlenül angolul? Erősen kétlem.

Mérce egy nyelvvizsga számára? Erősen kétlem, hogy egy matematikusnak ez tényleg mérce lehetne a tudásához.

Ideje lenne rá? Nem.

Adottsága volt az angolhoz? Igen, nagyon is az volt. Ettől tudna más nyelven tanulni? Nagyon nehezen és döcögősen szerintem. Használná? Nem. Hiszen a meglévőt is csak elvétve...

Szüksége van tehát erőltetett nyelvvizsgákra? Nem.

Ha nem tudna angolul is jelenlegi munkáját végezné? Persze, hiszen ennélkül vették fel és tartották is meg.

Tehát én továbbra is azt mondom, senki semmiről se marad le, csak mert úgy dönt, nincs szüksége idegennyelvű ismeretekre.

Nem lesznek tőle az egyetemisták kevesebbek vagy többek.

A diploma nem függhet ettől, hiszen a diploma önmagában egy mérce kell, hogy legyen.

Az energiát inkább az oktatás minőségének javítására kellene fordítani.

Aki önszántából akar, szeretne vagy szükségét érzi, tanulhasson jóval elfogadhatóbb és magasabb színvonalon is, mint ami jelenleg elfogadható áron elérhető.

Aki önszántából akar, adasson meg a minőségi középiskolai nyelvtanulás lehetősége is.

Ne kreáljunk olyan előnyöket felvételikhez, addig legalábbis semmiféleképpen, amik nyelvvizsgán múlnak, amíg használható tudás nincs ezek mögött a papírok mögött.

És végül, tudjuk elfogadni, hogy a "szabad ország" kifejezés és az, hogy személy szerint választhatok, ne csak illúzió legyen, hanem tény.

Dönthessek afelől, hogyan akarok élni és ehhez adjuk meg a lehető legtöbb lehetőséget, ne tegyünk úgy mintha, hanem adjuk is meg.

Ennek az országnak pedig egyetlen egy hivatalos nyelve van és az a magyar. Erről elfeledkezni nem szabad.

Ez a legfontosabb nyelv amit nekünk ismerni, használni, tudni illik és kell.

A többi nyelv pedig önmagunk élethelyzetének javítása, ami egyéni döntéseinken alapszik.

Utolsó szó pedig cariamnak :

Attól, hogy valami valahogy van, nem jelenti azt, hogy ezen nem szabad, lehet változtatni. Nem győzöm ezt ma leírni.

Ha nem így gondolod, akkor valami veled nincs rendben, nem pedig azokkal, akik változtatni szeretnének. Érvelhetsz miért tartod jónak a nyelvvizsgához való ragaszkodást a diplomához, de attól még jogában áll bárkinek amellett érvelni, hogy ezen miért lenne jó változtatni. Attól, hogy ezt tudták, még nem kell beletörődni.

Mondom igazságot keresni ebben felesleges, mert itt önmagában nem arról van szó, kinek van igaza, csupán a felvetésről, hogy lehet máshogy is.

42 vico 2010. október 19. 13:37

cariam00!

Egyáltalán nem azért ment fel a pumpám,mert igazad van vagy lenne!Igen fontosnak tartom a nyelvtudást,de nem kötelezőnek és ez igen nagy különbség.Ha a cégek,munkaadók ez alapján már úgyis szelektálnak,akkor nem mindegy?Azt fogják alkalmazni,akinek van nyelvismerete.És mi a helyzet azzal,ahol nem szükséges a nyelvtudás?Hát egyáltalán nem tökmindegy!Én pont azt mondom,hogy egy 4-5 éves ciklusú egyetemi szakot,képtelenség megtanítani normálisan 2 év alatt tanfolyamon.Ha csak a lényeges dolgokat tanítják,alapnak jó.Na de mindegy,ez már pedagógiai kérdés.

Más kérdés,hogy van,aki ebből is jól megél.

És végül leszögezném,hogy leginkább ahhoz hasonló a modorod,mikor bemegyek tankolni a Shell kútra és fizetésnél még megpróbálnak rásózni az emberre kismillió dolgot,pedig csak üzemanyagért jött.Na ez a helyzet a nyelvizsgával is,minek erőltetik rá olyanra,akinek nincs szüksége rá,mert nem megy külföldre és az állásához,munkájához sem kell?

Ahelyett,hogy itt vitatkozol,inkább mennél el tanulni még 5-6 nyelvet és te leszel a király.Vagy tudok mégjobbat: húzzál el külföldre és vissza se gyere,senkinek nem fogsz itt hiányozni!

41 cariam00 2010. október 19. 13:31

Amúgy ha megnéztek egy állásportált,10ből 8 helyen angol ÉS/VAGY német MINIMUM:

Azt hiszed,hogy ha egyetemen nem kell majd nyelvvizsga,nem kell majd az állásokhoz sem?

40 cariam00 2010. október 19. 13:25

*+v

39 cariam00 2010. október 19. 13:24

Vico,az én OKJ-m 2 éves volt.Gyorstalpaló?

és azért álljunk meg egy pillanatra,én nem használok Veled szemben ilyen hangsúlyt,de látom,felment a pumpád,valószínű,mert igazam van.Különben nem is érdekelne.te csak azért írsz ide szerintem,hogy pozití visszajelzést kapj arra,miszerint ne kelljen nyelvvizsga,de Te is tudod,ez igenis fontos.

Sajnos a Te és hasonló hozzáállással és gondolkodásmóddal van probléma elsőként.

Hadd idézzelek:

".Ez a mai világ sajnos,hogy elveszik a szakképzett munkaerőtől a helyet ilyenek,mint te,csak azért mert a külföldieknek fontos a nyelvismeret"

Szóval akkor mégiscsak fontos,nem?Imént írtam Plasticnak,ugyanolyan kaliberrel csak nyelvtudással igenis előbb kapna az ember melót,mint pl a másik,anélkül.

Saját szavaidat ütöd a másikkal.

OKJ-s vagy egyetem,tökmindegy.Nem érted,a nagy tanár Úr létedre.Ezt a példát azért hoztam fel pontosan EZÉRT,hogy van különbség köztük,VAN KÜLÖNBSÉG,de akkor legyen NYELVVIZSGA is ,ha már van különbség.

38 vico 2010. október 19. 13:09

cariam00!

Egy OKJ-s gyorstalpalót ne hasonlíts össze egy egyetemmel.Messze nem ér annyit,mégsem hülyézett le senki ezért.Lehet,hogy a mai világban egy idegen nyelv ismerete fontosabb,mint egy szakképesítés tudása,ismerete vagy bármilyen diploma,mert ehhez kötik.De akkor te sem érsz többet,mert neked meg nincs egyetemi végzettséged,csak nyelvvizsgád.Mellesleg tanárként had világosítsalak fel,hogy tanári végzettséget nem csak egyetemeken szerezhetsz,hanem főiskolán is. Másnak meg diplomája van és nyelvizsgája nincs,neked meg diplomád nincsen,így én meghúznám magam a helyedben.Ez a mai világ sajnos,hogy elveszik a szakképzett munkaerőtől a helyet ilyenek,mint te,csak azért mert a külföldieknek fontos a nyelvismeret.Milyen országban is vagyunk?Magyarország.Ja!Ha a magyar kimegy tanulja meg az ottani nyelvet,ha a külföldi idejön,akkor is a magyar tanulja meg az ő nyelvét.Lósz@rt,legyen már egy kis magyarságtudatunk könyörgöm.Ha idejön egy idegen,akkor igenis elvárható,hogy tanuljon meg a mi nyelvünkön kommunikálni.Ez lenne a normális,de sajnos itt ebben az országban már lassan semmi nem normális!

37 cariam00 2010. október 19. 13:08

*-n

Az összes hozzászólás megjelenítése
Információ
X