nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A nagy nyelvvizsga-háború
Vitafórum az Írók Boltjában

A Nyelv és Tudomány most egy asztalhoz ülteti a vitázó feleket: a Magyar Szülők Országos Egyesületét, Nemzeti Erőforrás-minisztériumot és a Nyelviskolák Szakmai Egyesületét. Mondja el véleményét Ön is: szükség van-e nyelvvizsgára a diplomához?

nyest.hu | 2010. október 18.
|  

A Magyar Szülők Országos Egyesülete szerint alkotmánysértő, hogy idén a végzős hallgatók 20 százaléka nem vehette át a diplomáját.

A Nemzeti Erőforrás-minisztérium szerint gond van, de nem a követelménnyel: az oktatás színvonalát ugyanúgy növelni kéne, mint ahogy azt is tudatosítani kellene, hogy a nyelvtudás fontos dolog.

A magyar nyelviskolák és nyelvvizsgaközpontok szövetségei általában visszautasítják azokat a vádakat, hogy szándékosan túl magas lenne a nyelvvizsgához megállapított küszöb, hogy – a vizsgadíj többszöri befizettetésének reményében – szándékosan buktatnák a diákokat.

Hol az igazság? A Nyelv és Tudomány most egy asztalhoz ülteti a vitázó feleket. Ha Önt érinti a probléma vagy véleménye van, jöjjön el október 20-án, 17.00 órakor a budapesti Írók Boltjába és tegye fel kérdéseit, ossza meg nézeteit!

Ha gondolja, már most regisztrálhat a Nyelv és Tudomány Facebook-oldalán létrehozott eseményen (ugyanakkor a regisztráció nem kötelező).

Vendégeink

  • dr. Törökné dr. Szilágyi Katalin, a Nemzeti Erőforrás-minisztérium felsőoktatásért felelős államtitkár titkárságának a kérdésben illetékes felelős főosztályvezetője
  • Sipos Júlia, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének főtitkára
  • Keszei Sándor, a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének szóvivője
Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Diamond42 2010. október 18. 17:16

Véleményem szerint ez nem lehet kérdés! Amennyiben valaki elvégzett egy egyetemet, főiskolát, kutya kötelessége nap mint nap érdeklődni a szakmája után, olvasni a publikációkat. (Mérnök, orvos, turizmus, stb) Ezek a publikációk többnyire angol, német nyelven elérhetőek.

Egyébként aki egy felsőszintű iskolában megállja a helyét, puskázások nélkül, tudnia kell megfelelni egy - kettő nyelvvizsgán is. Mivel világpolgárok vagyunk, (europai unio) nehogy már pont az a kevés ember aki diplomás, ne beszéljen nyelveket.

A hülye gyereknek, aki meg nem képes rá pl. egy orvos, feküdjön a kése alá az aki most másként vélekedik.

Nem elég, ha a lassan többségi cigányság tanulatlan, már a diplomásokat is felmentenék egyesek.

Tessék tudomásul venni, hogy ez egy tantárgy, mégpedig az egyik, ha nem a legfontosabb.

Így is elég hülye Nemzet vagyunk, nem kell már ezt fokozni.

2 boldizsar 2010. október 18. 19:09

miért hülye, ha elvégzi az egyetemet? miért lenne szakmájában kiváló, mert nyelveket beszél? ugyan már... felesleges kapcsolás két össze nem illő dolog között.

3 halado 2010. október 18. 19:20

@Diamond42: Ok, egy orvosnak beszélnie kell angolul, a kereskedelmisek, vendéglátósok, stb. pedig legalább beszéljenek két nyelvet. De nekem van olyan ismerősöm akinek elektronika terén több szabadalma van és /diplomás/ mérnököket leiskolázva érti a dolgát. Nincs diplomája, mert habár a reáltantárgyakból mindig a legjobb volt a humán tantárgyak sosem voltak az erősségei. És diploma hiányában sokszor meg sem hallgatták gondolván, hogy ő hülye.

És ha tájékozottabb lennél tudhatnád, hogy a magyar tanitási rendszer az egyik legmerevebb az egész világon.

A legtöbb nyugati országban a diplomához nem követelik meg egy idegen nyelv tudását, csak ha az elkerülhetetlen a szakmából kifolyólag. Már igy is szomorú, hogy nálunk egy több nyelvvizsgával rendelkező műszakilag analfabéta diáknak több esélye van bejutni egy műszaki főiskolára, mint egy olyannak aki már meg tud javitani egy TV t.

4 Dödölle 2010. október 18. 19:44

@halado:

"...A legtöbb nyugati országban a diplomához nem követelik meg egy idegen nyelv tudását, csak ha az elkerülhetetlen a szakmából kifolyólag....."

Nem hát. Mert ott eleve világnyelven beszélnek.

".....egy több nyelvvizsgával rendelkező műszakilag analfabéta diáknak több esélye van bejutni egy műszaki főiskolára, mint egy olyannak aki már meg tud javitani egy TV -t...."

A mai világban bárki meg tud javítani egy TV-t, mert csak a paneleket kell cserélni....

Nem hazabeszélek. Nekem VAN nyelvvizsgám. Igaz, diplomám nincs....

5 cariam00 2010. október 18. 19:55

Úgy van.A legtöbb külföldi országban mindenki 2.anyanyelve az ANGOL. Azért ez elég durva,hogy ha még angolul sem megy...könnyebb ezt a nyelvet megtanulni mint a latin sok szart az orvosoknak...Ez a világ legkönnyebb nyelve.

És vegyünk pl egy közgázos diplomást,elmegy egy céghez,ahol a kereskedelmi manager Németországból való,a beszerzési Angliából,az ügyvezető igazgató Indiából,na?Akkor mi is legyen az üzleti nyelv?

Tehát IGEN,KELL A NYELVVIZSGA.És aki már lediplomázott,de nincs legalább angolból egy középfokú nyelvvizsgája,az már kész röhej.

Nekem nincs diplomám,ellenben van egy angol középfokúm,amivel kint külföldön kitörölhettem a seggem,mert annyira alap dologokat kérnek itt,kint ez nem ér semmit(ellenben itthon még ugye ez is problémákat okoz).

6 cariam00 2010. október 18. 20:00

És még valamit ..

" Már igy is szomorú, hogy nálunk egy több nyelvvizsgával rendelkező műszakilag analfabéta diáknak több esélye van bejutni egy műszaki főiskolára, mint egy olyannak aki már meg tud javitani egy TV t. "

Azt nem hiszem,max 10 plusz pontot fog kapni egy felvételin ha van nyelvvizsgája,ellenben higyj nekem,több eséllyel fogják felvenni bármely munkahelyre az tuti.

Magyarország egy turisztikai ország.Rengeteg itt a külföldi,főleg nyáron.Szerinted kit fognak hamarabb alkalmazni,aki tud nyelveket avagy sem?Akkor miért is van diplomásokból ennyi sok munkanélküli?csak mert nyelvvizsga nélkül olyan sokat az egész nem ér.Még külföldre se tud kimenni...elég sajnálatos.

7 halado 2010. október 18. 20:11

@Dödölle: És ki beszélt itt "világnyelvről". És egy francia ha nem beszél idegen nyelvet, meg egy angol aki szintén nem, akkor hogy kommunikál nagyokos? És a német? A TV mellett mondhattam volna hűtőt, mosógépet, nyomtatót, fénymásolót stb. De látszik, hogy sötét vagy az egészhez, mert az városi legenda, hogy nem javítják TV-paneleket. Nem olcsóbb kidobni egy már legyártott panelt mint megjavítani. Persze, mert sokan abból indulnak ki, hogy a nemkívánatos hangkártyát kidobják a PC-ből. Sőt a mobiltelefon maga egy panel és mégis javítják, arról csak hallottál.

És mivel magyarul minden országban beszéli valaki ezért a magyar is világnyelv. Harmadrészt pedig az EU egyik hivatalos nyelve a magyar.

8 halado 2010. október 18. 20:21

@cariam00: Pontosítva Budapest egy turisztikai város. Ennyi. Spanyolország, Portugália, Görögország, Horvátország, Olaszország, Franciaország előttünk van "turizmus" szempontjából és akkor még el sem "hagytam" az EU-t. A németek is inkább már Csehországba járnak. Téli turizmus terén pedig sehol sincs az ország. Elég szomorú, hogy ennek fényében is a turizmust nyomják mikor a termelési ágazat többet hozna az országnak. És nemrég olvastam egy riportot a barangolni vágyó nyugatiak -angolok- egyre inkább erdélyt keresik fel.

9 cariam00 2010. október 18. 21:31

Én a Balatonon lakom,érdekes,tavasztól késő őszig fullon van külföldiekkel,szóval?

Franciák nem tudnak angolul?Valószinű hogy nincs is diplomájuk,de akinek van,az már perfekt.Aki meg nem beszél legalább angolul ,az nem is dolgozik vezetői körökben.

És a TVről meg PCről...nem az elektroműszerészekről van szó,vagy TV szerelőkről,hanem a DIPLOMÁSOKRÓL.Ha már elvárnak egy felsőfokú fizetést,azért villantani is kell valamit.

Az én cégemnél(ismételten jelzem,nekem nincs diplomám,csak egy felsőfokú OKJ-s végzettségem) sok különböző nemzetiségű ember dolgozik,egy nyelv van:ANGOL

Diploma nélkül is érvényesülni tudok,csak mert 3 nyelven folyékonyan beszélek.(Ismétlem,csak angolból van egy középfokúm).

És amikor Hollandiában kórházi kezelésre szorultam,nagyon jó volt,hogy a doki legalább angolul tudott.

Itt például sosem szinkronizálnak filmeket,se műsorokat,minden csak feliratozva van,így megspórolnak egy rakás lóvét a szinkronszínészeken,és az egész társadalom perfekt angol már szinte gyerekkoruk óta.

Köszönöm.

10 Dödölle 2010. október 18. 21:59

@halado:

Te helyből hülyébb vagy, mint más nekifutásból... A franciák leszarják, hogy ŐK nem beszélnek idegen nyelvet: Tanuljon meg a többi franciául. ( Egyébként: Világnyelv ... ) Az angol sem fog nekiülni olaszt tanulni: megvár egy tolmácsot.

A városi legendádhoz: Én csak egy szegény hülye gépésztechnikus vagyok, de sok tízezer forintot megspóroltam azon, hogy megjavítottam azt a rádiót, TV-t, hajszárítót, porszívót, centrifugát, mosógépet, órát, stb.... , amire a MESTER ( értsd: az illetékes szerelő ) azt mondta, hogy az nem javítható...

A némettel pedig - bár számarányát tekintve hivatalosan nem világnyelv - eléggé el lehet boldogulni Európa egyészén ( sic !!!! ) kívül néhány más világrészen is....

11 Dödölle 2010. október 18. 22:00

@halado:

Bocsi ! Természetesen: "....egészén..."

12 halado 2010. október 18. 22:25

@cariam00: Szerintem olvasd át mégegyszer a hozzászólásokat, mert neked ott valami csúnyán kimaradt.

A hollandok angol nyelvtudásával kapcsolatban, pedig én mint nyelvizsgával nem rendelkező személynek kell elmagyarázni egy 3 nyelvizsgával bírónak, -a nyelv és tudomány honlapján- hogy miért van így???? De megteszem -a teljesség igénye nélkül.

Két európai nyelvcsalád van az Indoeurópai és az Urali. Az indourópai nyelv 3 nagyobb nyelvcsaládra oszlik a szláv az új-latin és a germán nyelvekre. A germán nyelvek a következők: angol, német, holland, dán, norvég, svéd, izlandi, (flamand, feröer). És történetesen a fent említett nemzetek beszélnek legjobban angolul. Mi ebben a furcsa? Nekem van olyan ismerősöm aki beszél angolul és németül és mivel olyan közeli nyelv a holland nyelvről is szerzett papírt. A magyar pedig az Urali nyelvek családjába tartozik.

13 Dödölle 2010. október 18. 22:33

@halado:

Az ír, a skót ( gael ), a walesi, mind-mind rokon az angollal. De nem angol.... Mintha a vámügyi ismeretekkel rendelkező honpolgárt kérdeznénk kettős könyvelési témákról.... Pedig mindkettőnek vannak számszaki ismereteket kívánó összefüggései....

Voltam szlovákul beszélő ( magyar, de kintrekedt ) tettestárssal "Csehszlovákiában". Brnoban. Az morva terület.

Nem tudott 100 %-ig szót érteni az ottani csehekkel.... Nyelvileg....

És az ideológiát még nen is említettem....

Lehet, hogy Neked is csúnyán kimaradt valami ?....

14 Dödölle 2010. október 18. 22:36

@halado:

"....beszél angolul és németül és mivel olyan közeli nyelv ...."

A köznyelv úgy tartja: A holland nyelv úgy keletkezett, hogy egy nagyon részeg angol matróz ( tengerész ) megpróbált németül beszélni .....

És nekem volt holland rokonom....

15 halado 2010. október 18. 22:39

@Dödölle: Akkor mi volt az "A mai világban bárki meg tud javítani egy TV-t, mert csak a paneleket kell cserélni...." sűrűn cserélgeted a TV paneleket? Saját magadnak mondasz ellent. Messziről jött ember azt mond amit akar.

Gondolkozzál már az ég szerelmére, hogy mit beszélsz!!!!

Mit ér valaki a nagy világnyelvével amikor egy másik országból jöttel nem tud kommunikálni? Erről szól a nyelv.

És ha azt mondod, hogy "Az angol sem fog nekiülni olaszt tanulni: megvár egy tolmácsot."

Akkor nem értem mit akadékoskodsz. Mert akkor egyetértettünk, hogy egy magyar sem fog nekiülni franciát tanulni: megvár egy tolmácsot.

16 cariam00 2010. október 18. 23:20

Az tény,hogy germán nyelvcsalád ,de te nagyon nem érted ,látom.Eressz fel egy hollandot a flamandokhoz,azt se fogja tudni,mi van.Pedig az elvileg egy nyelv :DSőt,továbbmegyek.Limburg egy déli város hollandban.Csak azért,mert nagyon "enyhe" gé betűt használnak,már nem érthető a hollandok többségének,érted már?Csak egyetlen betű miatt.

SZóval megnézném az ismerősöd aki csak poénra szerzett egy holland papírt,mert már tudott németül és angolul:))

AMúgy nálam ugyanúgy kezdődött,előbb volt meg a németem,aztán az angolom,aztán a hollandom,de ne hidd,hogy annyira könnyű volt,csak a rohadt gé betűjüket tanultam kiejteni vagy fél évig(és még most sem tiszta)ugyanis a holland pl német grammatika,angol alapszavakkal,francia kiejtéssel...tudod,ha az ismerősöd ennyire tuti,neki már nagyban kéne játszania..

Ettől függetlenül beszélik az angolt,és beszéli mindenki,aki nem annyira lapos.

És akinek ez ennyire nehezére esik,annak tényleg ki sem adnám a diplomáját,hiszen amúgyis ettől lesz az egyetem EGYETEM,különben simán elég lenne az OKJ-s papír is egy vezérigazgatónak,nemdebár..

17 halado 2010. október 18. 23:51

Én tanultam angolul és jártam angliában, de ott másképpen beszélik a nyelvet, mint ahogy azt nálunk tanították.

Ritkább esetben történik csak az, hogy valaki Magyarországon jól megtanul angolul és a későbbiekben is használja. Ellenkező esetben elfelejti tudását. Vagy kivándorol külföldre -és elveszett egy diplomás. Nem tudom a pontos adatokat, de szerintem a diplomások kb. 10%-a külföldön dolgozik. Ehhez ha hozzáadjuk a cikkben említett 20%-ot. És szerintem a maradék 70%-nak legalább a fele nem tudná használni az idegen nyelvet amit tanult a nyelvizsga megszerzése után 1 évvel.

Legalább egy idegennyelv tudása szerintem is nagyon fontos lenne mindenkinél, de nem bármiáron. Nekem a középiskolai angoltanárom orosztanárból lett átképezve. Ilyen színvonalú nyelvoktatás mellett nem csoda, hogy sokaknak nehézséget okoz. Majd ha legalább minden középiskolába folyékonyan beszélő nyelvtanárok lesznek akkor megkövetelhetik a nyelvtudást a diplomához, mert 1000Ft/órás árfolyamon kevesen fizethetnek meg egy -jó- nyelvtanárt.

18 cariam00 2010. október 18. 23:59

Tudod ,amikor kimentem Hollandba,csak az a kis angol középfokúm volt meg,ami arra sem volt elég,hogy lefoglaljak egy szobát magamnak...

Tudod mit csináltam?Eljártam a könyvtárba,ahol ingyen lehetett hazsnálni az internetet,és szépen megtanultam magamtól,ingyen és bérmentve.először csak a szavakat,aztán sorban a többit.

Mivel átéltem,és saját tapasztalatomon tudom,hogy tényleg nem nehéz,és én aztán hidd el,nem vagyok egy Einstein.Így bátran kijelenthetem,egy sima angol középfokú nem nehéz,nem tudod használni,ellenben arra már rá tudsz építeni,és a későbbiekben nem a nulláról indulsz.

Még mindig azt mondom,aki egy szimpla angol középre nem képes,ne kaphassa meg a diplomáját.

Mert szerintem aki már arra képes,hogy lediplomázzon puskák meg csalás nélkül,akkor egy nyelvvizsga már gyerekjáték..Viszont hogy ténylegesen az EGYETEM szó maga jelentsen is valami tényleges felsőbbfokú intézményt is...szerintem elengedhetetlen..ellenben majd a kis OKJ-s vizsgámmal megpróbálok bejutni a nagyok közé plusz a 3 nyelv tudásával:)))

19 cariam00 2010. október 19. 00:01

*használni

20 vico 2010. október 19. 08:17

Ennyi sok szemét magyar állatot,komolyan mondom,tipikus magyar mentalitás.Akinek van, az mind megköveteli attól, akinek nincs.Könnyen beszéltek!

Akkor miért legyen nyelvvizsgája egy nem nyelvszakos tanárnak,ha a büdös életben nem fogja használni?Én szakterülethez kötném a nyelvtudást.És igen a franciák vannak olyan önérzetesek,hogy,aki beszédbe szeretne velük elegyedni,az vagy tanuljon meg franciául,vagy beszéljen angolul,mert ők nem fognak,az tuti.Ha nincs nyelvismerete valakinek, akkor ő már hülye.Gratulálok,nagyszerű gondolkodás!Én nem csodálkozom az elvándorló orvosokon sem,mert a saját hazája kizsigereli őket.Ha már beszél egy nyelvet,miért maradna itt éhbérért,ha simán elvan külföldön is jóval több pénzért.Mindenkivel ezt akarja tenni a hazája?Tanulj nyelvet és menj külföldre dolgozni.Mert van,akiket csak a nyelvtudás hiánya tart vissza!Egy nem nyelvszakos tanárnak nem kéne feltételhez kötni a diplomáját,attól még lehet tökéletes pedagógus és fordítva is igaz lehet: nyelvutással is lehet egy tanár sík hülye!

21 boldizsar 2010. október 19. 10:08

franciák csak franciául, szigorúan. muszájból a turisztikai iparágakban beszélnek ánglusul, ölég szörnyűen. pedig tanulják a középiskolában (az angolok meg franciát :)).

nincs jó megoldás. nyelvet tudni muszáj. megtanulni itthon nehéz - a kétnyelvű, fordítós típusú nyelvvizsgák, amit itthon erőltetnek, tök feleslegesek. ha valaki kijut, és rosszabb képességű, még az is megtanul amúgy, legfeljebb az anyanyelvét hagyja el...

22 Plastic 2010. október 19. 10:23

Nem igazán miért az angol nyelvvel példáztok az egész vita során.

Aki csak a papír miatt teszi le a vizsgát és a nyelvtudása minden csak nem tudás, az nem az angol nyelvet fogja kiválasztani.

Ezen az oldalon is volt róla szó, mennyire kapós lett a lóvári, eszperantó.

Német,angol? Minek választaná a többség? Nem nyelveket akarnak tanulni, csak egy papírt szerezni, hogy feleslegesen hozzácsatolhassák értelmetlenül egy törvény miatt a diplomához.

Az, hogy Ti azon vitáztok van-e értelme angolul tanulni, itt teljesen irreleváns.

Nyelvvizsgákról van szó. Nem az angolról.

Mellesleg aki azt mondja, hogy valaki butább, mert nem tud letenni egy középfokú nyelvvizsgát, annak a tudása számomra nem éri el egy babszemét. (3 nyelven anyanyelvi szinten tudok)

Attól, hogy tudok pár nyelven, mert van is nyelvérzékem, nem vagyok több vagy okosabb.

Aki annak tartja magát egy középfokú nyelvvizsga miatt, az szerintem kevés őszinte emberrel vette még körbe magát és nem tudja a helyét a világban beazonosítani.

Lótúrót nem ér az a papír, ha közben ennek hiánya miatt bárki le van nézve, mert akkor kevesebb lettél tőle, nem pedig több.

Nem bántásból, de tényleg kikerekedett a szemem ettől a felfogástól.

A nyelvtudást ahhoz kellene kötni, ahol tényleg maximálisan szükség van rá. A belgyógyász háziorvosomnak például nincs.

Ahogyan a magyar irodalomtanáromnak se volt rá anno az iskolában szüksége, de valamiért nagyszerű szakember volt, főleg a mai tanárok többségéhez viszonyítva.

Egy kedves rokonom meg, aki most fog egyetemre menni és a pontok javítása miatt, bizony szerzett nyelv"tudást", sajnos egyik nyelven sem tud megszólalni, de hogy egy idegennyelvű könyvet se tud elolvasni, abban is biztos vagyok. Pedig hát a híres papír ott lobog a kezében.

Több szakember, több szaktudás, kevesebb képmutatás kellene.

Arról nem is beszélve, hogy ezzel mi magunk adjuk meg a lökést arra, ahogyan azt már mások is írták előttem, hogy külföldre küldjük a diplomásokat. Nem tudom mennyire baj, hiszen lassan el se férnek nálunk, de a szelektálás szempontjából biztosan nem jó.

Végül pedig amin szintén kikerekedett a szemem, az a felfogás, miszerint ha valami így van, azt el kell fogadni. Ezzel nem értek egyet.

Az, hogy tisztában vannak vele a fiatalok, miszerint kell nyelvvizsga a diplomához és ennek tudatában mennek egyetemre, nem jelenti azt, hogy ebbe bele is kell törődni, így kell hagyni érintetlenül, el kell szó nélkül fogadni és mosolyogni valamihez, amivel sokan nem értenek egyet. A dolgokon lehet változtatni és ha igény van a változtatásra, akkor meg is lehet próbálni.

Attól még ebben nem kell keresni az igazságot, egyik oldalon sem.

Ez nem az igazság kereséséről szól. Egyszerűen van valami, amit sokan nem tartanak szükségesnek és aki mégis, annak bőven rendelkezésére áll utána is önszántából tanulni nyelveket.

Ettől még szerintem nem kellene senkire ezt rákényszeríteni.

A dolgok csak hivatalosan változnának.

Aki eddig is tanult és használt nyelveket, azután is fog, aki pedig nem, az se vizsgával, se annélkül nem lesz rá hajlandó. Tanulni se, használni se.

(a nyelvvizsgához magyarországi szinten, nem kell tudni nyelveket, csak okosan kell aznapra tanulni, de egy hét elteltével a negyede sincs meg a legtöbb buksiban és többnyire ez a valóság)

23 érdekes 2010. október 19. 10:45

@Plastic: Nagyon köszönöm, hogy időt és energiát nem sajnálva fejtette ki véleményét, amely velem együtt nagyon nagyon sok főiskolát, egyetemet végzett, nyelvvizsga hiányában diplomásnak önmagát nem vallható ember gondolatait foglalja össze! Még egyszer köszönöm!!!

24 cariam00 2010. október 19. 11:33

Vico,és akinek nincs meg a nyelvvizsgája,az persze ellenzi hogy kelljen nyelvvizsga,az is könnyen beszél..

Egyszerűen nem hiszem el,hogy nem veszitek észre,mennyire el vagyunk maradva az átlag európaiaktól.Csak nézzetek meg bármilyen statisztikát.Egy átlag európai legalább 2 nyelven beszél.

Én személy szerint azért példázok az angollal,mert szerintem ez a legkönnyebben tanulható nyelv.Könnyebb pl mint az olasz,amit most tanulok,mert tanulok,saját erőmből,mert tudom,ezzel több leszek,mert aki nyelveket beszél,azé a világ,egyetértesz vagy sem,ez akkor is így van,és így is lesz.

Nekünk,mint már említettem,azért nehezebb,mert itthon minden filmet leszinkronizálnak,a feliratozás helyett,Ahogy a kisgyerekek beszélni tanulnak,hogy csak hallgatnak életük első 2 évében,aztán egyszer csak megszólalnak,így lehetne a legkönnyebben itthon is tanulni,jobban,mint a suliban,ez tény.Nem beszélve mennyit spórolhatna az állam csak a szinkronizáláson,ahogy már írtam.

De ettől fogva reméltem megértitek,miért vagyok pl én a vizsga mellett.ha egy egyetemről beszélünk,akkor legyen egy mércéje.Különben amikor meghirdetnek egy felsőbb állást,legyen elég egy OKJ-s papír is,vagy pedig nem fer dologról beszélünk.Ugyanis ennek a papírnak tulajdonában semmivel sem vagyok hülyébb(marketing manager),vagy tudok kevesebbet,mint azok,akiknek ugyanez a képzés egyetemen történt.Én nem tudtam azt finanszírozni pl.

Amilyen OKJ-s szakok vannak,egyetemekkel,főiskolával együttdolgoznak,és kérik a nyelvvizsgapapíírt.Érdekes,még egyszer nem hallottam volna,hogy valaki az OKJ-s vizsga alkalmával sírt volna,hogy ő nem akarja megcsinálni a vizsgát,csak mert lusta,vagy nincs kedve,vagy akármi.,

Egy nyelv tudása igenis számít.

Néha amiket itt látok,hát leéég a pofám.

Egy külföldi.ha megkérdezik,tud-e angolul,kapásból ennyit vág rá:egy kicsit.Aztán elkezd folyékonyan beszélni.

Egy magyar,amikor ugyanez a szitu,rávágja:IGEN!

Aztán elkezd valamit elég szar akcentussal makogni.

És ez mind hozzáállás kérdése.Nekem nem volt elég,amit itt tanulhattam,hát magamat kezdtem képezni.Mint mondtam,ingyen,bérmentve,internetről.

Aki meg megelégszik annyival,amennyije van,ámen.

De ha egy egyetemről beszélünk,kelljen a nyelvvizsga,mert ez mégiscsak egy egyetem már.Mint mondtam már,lehet ettől nem lesz perfekt,de ad egy alapot,és netán mikor odakerül egy helyzetbe,amikor hasznos lenne,ott lesz...

És lehet persze mondani ,hogy az itteni oktatás szart sem ér,de higyjétek el,azért ha tanítják,rosszabb nem lesz,mint volt.Értem ezalatt hogy kevesebbet nem fogsz tudni,mint előtte...ergo csak jobb lehet..

25 cariam00 2010. október 19. 11:36

És még valami,amiért valószínű az összes magát diplomásnak nem vallható ember a nyelvvizsga hiányában le fogja szedni a fejem,de....

Sopánkodás helyett,meg itt vagdalkozás helyett már el kezdhetné tanulni a nyelvet..hisz ez mind csak a javára vállhat a későbbiekben.

26 Plastic 2010. október 19. 11:59

Szerintem az emberek inkább higgyék csak el, hogy a tanulástól szellemileg lesznek többek, de mások velük szemben soha nem kevesebbek. Ez a lényeg.

Légy büszke magadra nyugodtan cariam, hogy önerőből tudsz ennyi nyelven, de ettől Te nem vagy több másnál, legfeljebb több vagy önmagad kiindulópontjához mérve.

Fejleszteni fejlesztheted magad és ennek Te személy szerint látod hasznát, attól még másra ne akard ezt az életfilozófiát ráeröltetni, főleg úgy ne, hogy sokan nem járnak külföldre és nem is áll szándékukban.

Főleg úgy ne, hogy sokan nem fogják használni, nem lesz rá szükségük és nem is akarnak maguknak olyan élethelyzetet teremteni tudatos életmódteremtéssel.

Önmagában mérce a diplomához egy nyelvvizsga?

Már megbocsáss, de az önmagában a diploma kellene, hogy legyen. A mérce!

Ha az nem mérce, akkor "egy a sok közül" nyelvvizsga mérce lesz majd? Egy felsőoktatásban? Na ne...

Ezt remélem szívből, hogy viccként írtad és nem gondoltad komolyan.

Nem is tudom mit szólna egy irodalomtudományra járó fiatal egyetemista, ha valaki azzal jönne neki, hogy amiért nap mint nap megizzad, az nem mérce, de ha letesz egy sehonnan jött, semmit se érő papíron létező nyelvvtudást, akkor az überelni fogja az összes addigi tudásának mércéjét.

Szerintem fejjel menne a falnak.

Arról nem is beszélve, hogy elég sok olyan emberrel vagyok körülvéve, akik papírmentesen tudnak folyékonyan nyelveket.

Maradjunk abban, hogy a valós tudás még mindig többet ér, mint egy hamiskás papírfecni ami valójában a képmutatás legszebb példája kishazánkra nézve.

Lemaradva meg nem hinném, hogy éppen ebben vagyunk.

Van pár dolog amivel le vagyunk maradva, de az már egy egész történelmet kifejtő napot venne igénybe ha kifejteném, viszont azt hiszem a legkevésbé azon kellene aggódnunk, ha nyelvtudásilag leszünk lemaradva.

Sokkkal aggasztóbb, hogy a saját magyar nyelvünkkel vagyunk leginkább önmagunktól lemaradva és a végén odáig süllyedünk, hogy fontosabbnak tartunk majd egy gügyögést angolul egy diplomásnak, mint a helyes anyanyelv használatát.

Ne legyünk képmutatóak. Annál rondább dolog kevés van.

A diploma mércéje, legyen maga a diploma.

A főiskola mércéje pedig a főiskolai végzettségé.

Az meg hogy sok az OKJ-s tanfolyam, azt köszönhetjük sok sok olyan pénzbeli támogatásnak, ahol a tudást nem igénylik csak azt, hogy papíron igazolhassuk, hogy sok ilyen tanfolyamot elindítottunk, de ez ismét egy másik storry, viszont arra azért nem kell remélem senkit kérni, hogy egy pár hónapnyi tanulást ne hasonlítsunk már össze 4-6 évvel.

Továbbá akiknek igazán szüksége van ma például Budapesten a folyamatos munkahelyi nyelvhasználatra, a munkaerőpiac láttán, az inkább a középiskolai + (pár tanfolyamot) végzett munkavállalóknak van. Náluk kérik intenzíven a munkavégzéshez a 2 nyelvet. Angol és német. Ez a leggyakoribb példa többek között.

Azt meg továbbra is vallom cariam, hogy akkor vagy több a tudásod által, ha önmagad mércéjével mérve a kezdő kiindulási pontodhoz viszonyítod a meglévő tudásod, de semmiféleképpen sem attól, hogy másokat degradálsz, mert nem rendelkeznek azzal a tudással, amit Te önmagadnak fontosnak tartasz.

Ha azt gondolod, egy diplomás kevesebb, ha közben nem tud annyi nyelven mint Te, akkor nem több, hanem kevesebb lettél a tudásodtól.

Az meg, hogy az ember alkot egy véleményt és abból kifolyólag szeretne változtatni dolgokon, nem azt jelenti, hogy sopánkodik, hanem azt, hogy tud értelmesen véleményt alkotni és amellett ki is állni olyan ügyekért, amiben hisz és amit jónak lát, tart, gondol.

Neked a javadra vállt, örülj neki, de ne várd el, hogy ez valakinek jelent valamit rajtad kívül. Más nem érzi úgy, hogy szüksége van erre és ezt el kell tudni fogadni. Általában ezt nevezzük toleranciának.

Látod többek között nekünk magyaroknak ez a legnagyobb hátrányunk a külföldi országokkal szemben, hogy nagyon keveset gyakoroltuk még a toleranciát.

Ez sokkal nagyobb hátrány, mint az idegen nyelvek ismerete.

27 vico 2010. október 19. 12:02

Na ha már megszólítottál,akkor had reagáljak!Az ilyen emberek miatt van az ország ott,ahol van.Én nem mondom,hogy ne tanuljunk nyelveket,mert elismerem,hogy hasznos.De könyörgöm ne erőltessék már rá arra,akinek nincs is szüksége rá.De sajnos ez az ország nem csak ebben van elmaradva a többitől.Ilyen alapon elővehetnénk még rengeteg más dolgot is,jót lehetne vitatkozni rajta,csak hát nem érdemes.Attól nem lesz jobb senkinek.

A lovári és cigány meg egyéb úgymond "humbuk" nyelveket meg sajnos még egy főiskolai földrajz alap tanári diplománál sem fogadják el,esetleg egy történelemnél szóba jöhet,mert úgy írja elő a törvény,hogy egy olyan élő idegen nyelvből,melynek az adott nyelven szakirodalma van.Lehet,nem pontos,de ez a lényege a megfogalmazásnak.

Azért az nem elhanyagolható dolog,hogy a végzős hallgatók majd fele csak ezért nem kap diplomát.Akkor szerinted mindegyik lusta? Lehet,te tök ráérsz és kötetlen munkaidőd van,esetleg nincs család meg gyerek,így ráérsz nyelveket tanulni.örülök neki és örülj te is,szerencsés vagy.én személy szerint munka mellett levelezőn végeztem tanári szakot és sajnos erőmől,pénzemből család és két gyerek mellett már nem futja erre.Szar ügy,de szerintem ezért nem kell elítélni meg lekicsinyíteni másokat,mert nem tudod mi áll a háttérben.Ezt a nagyfejesek sem tudják,akik ilyen törvényt hoztak és esetleg úgy vették még a diplomájukat is,hogy olyan helyen dolgozhatnaknak,nem ám a nyelvizsga papírt!

28 érdekes 2010. október 19. 12:23

@cariam00: Neked annyi agyad nincs mint egy marék lepkének, - hogy lehet azt gondolni, egy egyetemi képzésben résztvevő ember szakmai tudása, ugyan olyan, mint egy OKJ-s tanfolyamon elsajátított. Nagyon örülök, hogy nem vagy szenvedő és "sopánkodó" ( tudod én 38 évesen államvizsgáztam és nem halasztottam egy félévet sem!!!)" alanya a nyelvvizsga problémának, mert számomra ez egyértelművé teszi, hogy az egyetemeket és főiskolákat csak kívülről láttad. Csak gyarapítsd a nyelvvizsga bizonyítványok számát továbbra is keresd meg a számodra megfelelő országot. - ahol szinkronizálatlan filmeket nézhetsz nap mint nap !!!! További szép napot!

29 cariam00 2010. október 19. 12:24

Nos,a kedvességgel a mai világban nem tudod magad eltartani,sem a családod.

Szóval,mint említettem volt,gondoltam hogy ráugrotok erre,de teljesen mindegy.Igazából Vico ha tanár vagy,értelmezned kellett volna a hsz-met,mert abszolút elbeszélünk így egymás mellett.Akárcsak Plastic.

Mégegyszer,s egyben utoljára leírom:Az egyetem az egyetem.Nem újdonság,hogy nyelvvizsga kell.Aki jelentkezik egyetemre,nem úgy megy oda,hogy ne tudta volna előre mik a feltételek a diplomaosztásnak.Akkor most miért ez a nagy keverés?Mert valami szegény anyuka kicsi fia nem kapta meg a diplomáját,nem tudta használni,sem dolgozni vele,(holott nagyon is jól tudnia kellett már előzőleg,hogy kell a nyelvvizsga a diplomához) kirobbantotta a balhét,a sok hasonszőrű meg kapott rajta?Hát igen,a magyar mentalitás.Miért is nem csodálkozom rajta.

Amikor az emberek rinyálnak valamiért,érdekes mindig csak azon megy a vita,hogyan tudjuk Magyarországot visszafelé húzni a sűllyesztőben.Amikor van pl egy limit,azt érdekes módon mindenki vissza felé akarja húzni,ahelyett,hogy végre örülnének,na ,nyelvvizsgát mindenkinek.De nem,mert azért valamit tenni is kell.Jaj,csak ne mondjatok nekem,hogy angolul tanulni nehezebb mint pl orvosnak ,eszem megáll.

Tudjátok,pontosan ilyen hozzáállás miatt tartunk ott,ahol.Nem azért,mert én személy szerint erőltetném,hogy MINDENKI tanuljon legalább angolul,most mondjátok,hogy rosszat akarok.Persze,rosszat akarok,mert szeretném,ha a nemzetünkre felnéznének,ha szeretném,hogy ha idejön egy külföldi,és kérdez valamit,ne csak szamárként bámuljanak rá,mint egy UFOra,hanem mehessen az eszmecsere.

És azért ha már erről kell egyáltalán vitatkozni,hogy kell-e vagy sem a nyelvvizsga,ott már kurva nagy bajok vannak.Mert akkor igenis az ország nagy része nem nyitja fel a szemét,hogy a gyerekeinkkel cseszünk ki,ha most elvágják a zsinórt.Mert a gyerek mindenki tudja,nem érdekelt a tanulásban.Mert amikor már érdekelni kezdi,akkor lehet,már keső.Mert nem mindenki tud 50 évesen tanulni kezdeni újra.És ahogy megyünk bele a jővőbe,és egyre nagyobb kihívásokkal kell szembenézni,és majd emiatt a döntés miatt,ha nem kell a nyelv,nem is fogják tanulni,tényleges problémáik lesznek.Miért az angol?nagyon egyszerű.Világnyelv.Mindennki tanulja.Computernyelv.Mindenki használja.

Most mondjátok őszintén,hogy nincs értelme.Kész vicc.és egy egyetemistának igenis kelljen a nyelvvizsga.és még azt is szabályoznám,hogy ne németből legyen,hanem angolból.Sokkal könnyebb és hasznosabb is,.

30 cariam00 2010. október 19. 12:35

@érdekes: hát igen,pont az ilyen hozzáállásokról beszéltem.

Sopánkodás helyett már lehet rég letetted volna a vizsgát.

és hogy lehet azt gondolni hogy ugyanaz a tudás?mert marketingesként tlán még jobban teljesítek,mint az ,aki egyetemet végzett.Egyetem,istenem.olvastam tegnap valamit,tessék:

"Az MRSZ összesen 470 államvizsgázó orvostanhallgató körében végzett felmérést, melynek eredményeként kiderült, hogy míg az elméleti képzés magas színvonalú, addig a gyakorlati képzésben súlyos problémák vannak. A vizsgálat szerint a fiatal orvosok fele például a hivatalos orvosképzés során egyszer sem ad be intravénás injekciót."

eduline.hu/felsooktatas/20101018_23205_kezdo_orvosok_gyakorlati_hian

itt a link,olvasd el.

Te,meg a hiperszuper egyetemed.

Azért nem feküdnék egy ilyen orvos kése alá...

A tényleges tapasztalat pedig az évekkel jönnek,és nem az egyetem avagy OKj oktatás alatt.Mindkettő csak arra jó,hogy megszerezd az elméleti tudást,amikor elmész melózni,hát igen.minden munkahely más,és más követelmények is vannak..az a lényeg.

31 cariam00 2010. október 19. 12:38

"a gyakorlati képzés hiányosságai évek óta köztudottak: az egyetemről kikerülő orvosok úgy válnak rezidensé, hogy alkalmatlanakok az önálló munkavégzésre. Ezért ők csak felügyelettel végezhetnek bármilyen tevékenységet, ami az állandó orvoshiány mellett luxusnak számít - jegyezte meg a kórházszövetség elnöke."

Fantasztikus magas színvonalú egyemetek..ORVOS érted,ami aztán pont nem ártana ,ha komoly lenne..

Miért is vitatkozom veletek...

32 érdekes 2010. október 19. 12:55

@cariam00: ... a lényeg az, hogy a nem tudásukat viszont bármilyen nyelven tudják közölni, mert van (lesz) nyelvvizsgájuk!!! :):):):):)

33 Plastic 2010. október 19. 12:56

Nem beszélünk el egymás mellett cariam, hanem nem igazán tudod értelmezni szerintem az érvek és ellenérveket.

Amiről Te beszélsz az a személyes tudásod. A saját személyes jogod a tanuláshoz, azon használatához és stb.

Ez szép és jó. Klassz, hogy tudsz angolul és használod.

Te!

És ez a lényeg...

Tolerancia. Tolerálni kell tudni, hogy sok ember a saját hazájában, a saját országában nem igényel semmilyen egyéb nyelvet, olyan szinten, amit használni nem akar, nem tud, vagy nincs rá igénye, szüksége.

Neked van rá igényed és szükséged, ez rendben van, de fogadd el, hogy sokaknak nincs.

Ők nem erőltetik rád, hogy Te ne tanulj, Te se erőltesd rá senkire, hogy tegye azt.

Miben visszahúzás ez? Miért fontos neked, hogy azért nézzenek ránk fel, mert tudunk sokféle nyelven, holott ennek az országnak hivatalosan is csak egyetlen egy nyelve van és az a magyar!

Nem lenne fontosabb azért felnézni egy nemzetre, mert toleráns? Vagy mert jó vagy jobb minőségű a szakmai tudásuk?

Színvonalasabbak a főiskolák? Intenzívebbek és életszerűbbek az általános iskolai tanítások? Kiválóan szakképzett tanáraik vannak?

Minőségileg és emberileg is jól iskolázott szaktudással rendelkező polgárai? És akkor ez még csak az oktatás.

Nem lenne fontosabb, hogy azért nézzenek fel ránk, mert tudunk toleránsak lenni az emberek igényeihez? Mert ragaszkodni tudunk nyelvünkhöz és hagyományaink megőrzéséhez?

Reggelig is felsorolhatnám ezzel kapcsolatosan mikre lehetne leginkább felnézni, de nincs benne az, hogy azért nézzenek fel ránk, magyarokra, mert tudunk angolul. Mintha csak pár számot visszugranánk a naptárban és azt vallanánk, legyenek ránk büszkék, hiszen az oktatásban kötelező az orosznyelv tanulása. Morbid volna manapság ugye? Pedig az orosz is egy nyelv, akár az angol.

Tehát nem hiszem, hogy elbeszélünk egymás mellett. Legalábbis engedtessék meg azt remélni, hogy érteni vélem szűklátókörűséged, illetve azt, hogy kivetíted a saját életfelfogásod egy egész országra.

A családot eltartani pedig nem csak nyelvtudással lehet.

Ha neked azzal együtt ment, az egy elismerhető dolog, számodra ismételten, csak számodra. Ne abból indulj ki, Te hogyan élsz, hanem abból, hogy ezáltal miért akarnád belekényszeríteni más emberek életét, idejét, tudását egy skatulyába.

Én továbbra is tudok pár nyelven, közte három nyelven anyanyelvi szinten, de eszembe nem jutna bárkitől elvárni akár csak egyet is, mert ettől a tudástól én még nem lettem senkinél sem több.

Saját magamnak tettem ezzel jót és attól, hogy nekem ezekre szükségem volt, mint magánember, mint dolgozó ember, az az én élethelyzetem, nem pedig egy egész országé.

Önerőből értem el? Igen. Ettől másnak lesz rá önereje? Ideje? Nem! Mert ez az én élethelyzetem és nem mindenki másé.

A 8 éves nevelt fiam nem tud angolul, mégis a Wowtól kezdve bármivel elboldogul, már most. A második gyerek is lehetne kapásból két-három nyelvű, mégis úgy gondolom, nincs erre szükségünk.

Attól még lehet, hogy többnyelven is fognak tudni.

Amikor belekóstoltam anno a programozásba, nem tudtam angolul, mégis ment.

Bizonyos területeken nincs igény az élő nyelvre, csupán annak minimális és nyelvvizsganélkül is elsajátítható töredékére.

Van aki elég ha tud olvasni, de nincs szüksége beszédre.

Van aki beszélni kell, hogy tudjon, de soha életében nem fog eredeti nyelven elolvasni egy Hemingway-t.

Arról már nem is beszélve, hogy mint mondtam, sokat érünk vele, ha külföldre küldjük a diplomásainkat és még készséggel segítünk is nekik a kényszerítésekkel.

Továbbá az sem elhanyagolható szempont, amikor a 14 éves két nyelven tud, de magyarul egy levelet nem tud megfogalmazni értelmesen, olyan hiányos a nyelvtudása a saját anyanyelvén.

Ezen reggelig lehetne vitázni, de olyan értelmetlen ez, ha valaki csak szűken látja az érveket és ellenérveket, márpedig sajnos Te nem nyitsz a diplomások, vagy a főiskolások felé, hanem kijelented a saját nyelvtudásoddal és ha jól értettem azzal, hogy külföldön élsz, hogy ők mibe törődjenek bele, csak mert tisztában voltak ezzel a ténnyel, amin jelenleg változtatni akarnak.

Nem, ez nem egy anyuci kisfia sírása és rimánkodása, hanem ez sok fiatal problémája ma magyarországon.

Tolerancia, csak ismételni tudom magam.

Ha azt akarod, hogy felnézzenek ránk, értelmes, toleráns, kultúrált, művelt, modern, rugalmas és egy nyitott, mégis önmagát megörző nemzetre nézzenek fel. Ehhez kevés pár nyelvtudás...

Ahogyan egy felsőfokú végzettséghez alacsony mérce egy nyelvvizsga.

Továbbá nem tartunk mi még ott, hogy megengedhesse magának minden második ember, hogy időt és pénzt szakíthasson olyasmire, amit csak muszáj. Ahogyan nem tartunk ott, hogy úgy kínáljuk fel ezt a muszájt, hogy elérhető legyen bárki fia borja számára zsebből minőségileg.

34 cariam00 2010. október 19. 12:57

@érdekes:

" hogy lehet azt gondolni, egy egyetemi képzésben résztvevő ember szakmai tudása, ugyan olyan, mint egy OKJ-s tanfolyamon elsajátított"

" számomra ez egyértelművé teszi, hogy az egyetemeket és főiskolákat csak kívülről láttad."

ezekszerint te is...ha ennyire nagyra voltál a mélyen tisztelt egyetemeddel...

35 cariam00 2010. október 19. 13:04

Plastic,mert ráerőltetés nélkül senki nem tanulna semmit...hát nem érted?Hová lennénk akkor?

Tolerancia,na de nem az egyetemi diplomáknál,basszus,most erről beszélünk,és nem egy szakmunkásképzőről...aki a hazánkat képviseli magas szinten,igenis elvárom hogy beszéljen legalább egy nyelvet,hát olyan sok ez? kétlem.

És most ne mondd azt,hogy azonos diplomával,mondjuk Neked és nekem,ugyanazon körülmények és tapasztalattal,csak nekem mondjuk van 2 nyelvvizsgám,ugyan kit vennének előbb fel egy potenciális munkahelyre... ezzel Te is tisztában kell,hogy legyél.

csak mert ha meghozzák ezt a döntést,hogy ne kelljen nyelvvizsga,a Te gyerekeiddel csesznek ki,nem bírom eléggé hangsúlyozni.ha anyám ilyen döntésre szavazna,hát nagyon haragudnék rá a későbbiekben,ahogy felnövök.

Biztosan emlékeztek még arra a kislányra,akinek az esete nagy port kavart,hogy perfekt megtanult anolul pár éves létére a cartoon network rajzfilmjei alatt...hát most mondd,miért kellett leszinkronizálniuk...

Értitek?Bármit is csinál állam bácsi,az mind arra ment eddig ki,hogy elvegyük a természetes tanulást is jelen esetben a gyerekektől.(amúgy szerintem a Tom&Jerry angolul sokkal jobb :) )

Szóval én még mindig a vizsga mellett vagyok..

36 cariam00 2010. október 19. 13:07

"Továbbá nem tartunk mi még ott, hogy megengedhesse magának minden második ember, hogy időt és pénzt szakíthasson olyasmire, amit csak muszáj. Ahogyan nem tartunk ott, hogy úgy kínáljuk fel ezt a muszájt, hogy elérhető legyen bárki fia borja számára zsebből minőségileg.

"

Erre azért még megjegyzem gyorsan,amit tudok,ha olvastad,önerőmből,ingyenesen értem el.Nem fizettem érte semmit,és az iskolai évek alatt sajátítottam el a megfelelő nyelvtudást,ami azért van amúgy is,hogy tanulj,ez a tannulásra szánt idő.

Ezzel nem értek egyet.Mindenki meg tudja engedni magának az erre fordított időt,hiszen az egyetemistákról van még mindig szó,nekik ez az időszak az aktív tanulás.

37 cariam00 2010. október 19. 13:08

*-n

38 vico 2010. október 19. 13:09

cariam00!

Egy OKJ-s gyorstalpalót ne hasonlíts össze egy egyetemmel.Messze nem ér annyit,mégsem hülyézett le senki ezért.Lehet,hogy a mai világban egy idegen nyelv ismerete fontosabb,mint egy szakképesítés tudása,ismerete vagy bármilyen diploma,mert ehhez kötik.De akkor te sem érsz többet,mert neked meg nincs egyetemi végzettséged,csak nyelvvizsgád.Mellesleg tanárként had világosítsalak fel,hogy tanári végzettséget nem csak egyetemeken szerezhetsz,hanem főiskolán is. Másnak meg diplomája van és nyelvizsgája nincs,neked meg diplomád nincsen,így én meghúznám magam a helyedben.Ez a mai világ sajnos,hogy elveszik a szakképzett munkaerőtől a helyet ilyenek,mint te,csak azért mert a külföldieknek fontos a nyelvismeret.Milyen országban is vagyunk?Magyarország.Ja!Ha a magyar kimegy tanulja meg az ottani nyelvet,ha a külföldi idejön,akkor is a magyar tanulja meg az ő nyelvét.Lósz@rt,legyen már egy kis magyarságtudatunk könyörgöm.Ha idejön egy idegen,akkor igenis elvárható,hogy tanuljon meg a mi nyelvünkön kommunikálni.Ez lenne a normális,de sajnos itt ebben az országban már lassan semmi nem normális!

39 cariam00 2010. október 19. 13:24

Vico,az én OKJ-m 2 éves volt.Gyorstalpaló?

és azért álljunk meg egy pillanatra,én nem használok Veled szemben ilyen hangsúlyt,de látom,felment a pumpád,valószínű,mert igazam van.Különben nem is érdekelne.te csak azért írsz ide szerintem,hogy pozití visszajelzést kapj arra,miszerint ne kelljen nyelvvizsga,de Te is tudod,ez igenis fontos.

Sajnos a Te és hasonló hozzáállással és gondolkodásmóddal van probléma elsőként.

Hadd idézzelek:

".Ez a mai világ sajnos,hogy elveszik a szakképzett munkaerőtől a helyet ilyenek,mint te,csak azért mert a külföldieknek fontos a nyelvismeret"

Szóval akkor mégiscsak fontos,nem?Imént írtam Plasticnak,ugyanolyan kaliberrel csak nyelvtudással igenis előbb kapna az ember melót,mint pl a másik,anélkül.

Saját szavaidat ütöd a másikkal.

OKJ-s vagy egyetem,tökmindegy.Nem érted,a nagy tanár Úr létedre.Ezt a példát azért hoztam fel pontosan EZÉRT,hogy van különbség köztük,VAN KÜLÖNBSÉG,de akkor legyen NYELVVIZSGA is ,ha már van különbség.

40 cariam00 2010. október 19. 13:25

*+v

41 cariam00 2010. október 19. 13:31

Amúgy ha megnéztek egy állásportált,10ből 8 helyen angol ÉS/VAGY német MINIMUM:

Azt hiszed,hogy ha egyetemen nem kell majd nyelvvizsga,nem kell majd az állásokhoz sem?

42 vico 2010. október 19. 13:37

cariam00!

Egyáltalán nem azért ment fel a pumpám,mert igazad van vagy lenne!Igen fontosnak tartom a nyelvtudást,de nem kötelezőnek és ez igen nagy különbség.Ha a cégek,munkaadók ez alapján már úgyis szelektálnak,akkor nem mindegy?Azt fogják alkalmazni,akinek van nyelvismerete.És mi a helyzet azzal,ahol nem szükséges a nyelvtudás?Hát egyáltalán nem tökmindegy!Én pont azt mondom,hogy egy 4-5 éves ciklusú egyetemi szakot,képtelenség megtanítani normálisan 2 év alatt tanfolyamon.Ha csak a lényeges dolgokat tanítják,alapnak jó.Na de mindegy,ez már pedagógiai kérdés.

Más kérdés,hogy van,aki ebből is jól megél.

És végül leszögezném,hogy leginkább ahhoz hasonló a modorod,mikor bemegyek tankolni a Shell kútra és fizetésnél még megpróbálnak rásózni az emberre kismillió dolgot,pedig csak üzemanyagért jött.Na ez a helyzet a nyelvizsgával is,minek erőltetik rá olyanra,akinek nincs szüksége rá,mert nem megy külföldre és az állásához,munkájához sem kell?

Ahelyett,hogy itt vitatkozol,inkább mennél el tanulni még 5-6 nyelvet és te leszel a király.Vagy tudok mégjobbat: húzzál el külföldre és vissza se gyere,senkinek nem fogsz itt hiányozni!

43 Plastic 2010. október 19. 13:43

Cariam, megint ott tartunk, hogy a saját élethelyzetedből indulsz ki.

Nincs igazad abban, hogyha egy magyar irodalom-nyelvtanárnak oktatnia kell az iskolában, akkor számít, hogy neked vagy nekem van-e idegennyelvű ismeretünk.

Ahogyan ez sok egyéb olyan helyen is tény, ahol itthon szeretnél elhelyezkedni. Ne arról beszéljünk, hogy ezzel külföldön mennyi eséllyel helyezkednek el gyerekeink. Nem kintre kell orientálódni és itthon rá tanulni, hanem a cél nyilván egy adott országnak legyen leginkább az, hogy önmaga számára termelje ki a tanultabb réteget.

Na már most ebben az országban továbbra is a magyar a hivatalos nyelv.

Ezt kell tudni elfogadni.

Ezen felül pedig, bizonyos nyelveket igénylő szakmai tudásokhoz lehet csatolni, de mindenhez kötelezővé tenni, vagy kötelezőnek megtartani egyszerű képmutatás.

Ha pedig írországba megyünk Te és én dolgozni, akkor hasonlítsák csak össze a nyelvtudásunkat, de ezzel egyetlen egy gond van. Kit vesznek fel? Akinek van egy magyar semmit se érő nyelvvizsgája, vagy akit ott levizsgáztatnak és tud az Ő mércéjük szerint is elfogadhatóan angolul? De mint mondtam, ez ismét irreleváns, hiszen ne külföldre termeljünk.

Továbbá mint írtam és nem hiába írtam, hogy a gyerekeimmel nem tudnak kicseszni, hiszen ők nem egy iskolai nyelvvizsga minőségű nyelven fognak tudni beszélni. A nyelvvizsgákra nem lesz szükségük. Remélhetőleg addigra bizonyos diplomákhoz sem, amennyiben az egyetem mellett döntenének.

Azt gondolom az én koromban nem volt kötelező semmiféle nyelv tanulása. A szüleim a magyar és némi orosz nyelven kívül nem igen tudtak megszólalni, láss csodát én mégis soknyelvű lettem.

Az ő tudásuk nem kevesebb mint az enyém, az enyém sem több mint az övéké, maximum eltérünk.

Ezek a dolgok nem függnek össze.

Ha valaki akar, kell, szeretne, rááll, úgy érzi jónak, akkor fog tanulni nyelveket és ha mégse, akkor a ma magyarországon található erőltetett és rájuk kényszerített "állítólag nyelvvizsga" ezen nem segít!

Ezt kell tudni elfogadni, hogy ez képmutatás!

Képmutatás azt mondani kötelező a diplomához, de se minőségileg, se pedig eredményeiben nézve nem kiegyensúlyozni ezt.

Attól, hogy neked vagy nekem önerőből volt rá időnk és energiánk, vagy lehetőségünk és érzékünk, ez mindenki másra még nem lesz igaz.

Aki bizonyos szakokra jár az egyetemen, ahol 100% időt és energiát kérnek a tanulásra, ott nem lesz idő semmiféle önerőből nyelvtanulásra.

Vagy akik dolgoznak és tanulnak?

Vagy akik szeretnének majd tanulni és ezért 12-24 órákat dolgoznak? A munkahelyükön nincs lehetőségük a tanulásra?

Otthon a családot látják fél órát és a többi idő ha belefér hat óra alvásba?

Nem, sajnos cariam, ahogyan se nekem, úgy neked sincs jogod megítélni ebben az országban ennyi ember élethelyzetét.

Önmagadra büszke lehetsz, de ettől nem emelkedsz senki fölé.

Ezt pedig tolerálnod kell.

Nem minden egyetemista engedheti meg magának azt a láblógatást, vagy azt a sok időt amiről Te beszélsz.

Rengeteg fiatalt ismerek, akiknek dolgozniuk kell, mert nincs ki eltartsa őket az egyetemi éveik alatt.

Nem kapnak ők annyi mindent ingyen, mint ahogyan első ítéletre azt gondolnánk.

Szép elképzelés, de a valóság nem ennyire könnyű és egyszerű. Persze, van sok negatív példa, amikor bőven lenne rá idejük és mégse, csak ebben az a szép, hogy a kényszer belőlük még nem hoz ki semmivel se többet, viszont csodálatosan megnehezíti azok dolgát akik a pozitív példát képviselnék.

A férjemet elnézve aki matematikusként volt egyetemista, elképzelem, ahogy feleslegesen arra pazarolja idejét, hogy nyelveket tanul, holott a mai napig nem volt még rá szüksége és az angolt sem azért tudja, mert nyelvvizsgázott volna, hanem mert zsigerből jött neki. Ő a mindennapok során nem használ semmiféle papírt a nyelvtudásához és az angolt is csak azért, mert végül más területen kötött ki, ahol nem volt ugyan követelmény, de mint mondtam ha már zsigerből jött, felhasználta. Kevesebb mint matematikus, ha nem tud véletlenül angolul? Erősen kétlem.

Mérce egy nyelvvizsga számára? Erősen kétlem, hogy egy matematikusnak ez tényleg mérce lehetne a tudásához.

Ideje lenne rá? Nem.

Adottsága volt az angolhoz? Igen, nagyon is az volt. Ettől tudna más nyelven tanulni? Nagyon nehezen és döcögősen szerintem. Használná? Nem. Hiszen a meglévőt is csak elvétve...

Szüksége van tehát erőltetett nyelvvizsgákra? Nem.

Ha nem tudna angolul is jelenlegi munkáját végezné? Persze, hiszen ennélkül vették fel és tartották is meg.

Tehát én továbbra is azt mondom, senki semmiről se marad le, csak mert úgy dönt, nincs szüksége idegennyelvű ismeretekre.

Nem lesznek tőle az egyetemisták kevesebbek vagy többek.

A diploma nem függhet ettől, hiszen a diploma önmagában egy mérce kell, hogy legyen.

Az energiát inkább az oktatás minőségének javítására kellene fordítani.

Aki önszántából akar, szeretne vagy szükségét érzi, tanulhasson jóval elfogadhatóbb és magasabb színvonalon is, mint ami jelenleg elfogadható áron elérhető.

Aki önszántából akar, adasson meg a minőségi középiskolai nyelvtanulás lehetősége is.

Ne kreáljunk olyan előnyöket felvételikhez, addig legalábbis semmiféleképpen, amik nyelvvizsgán múlnak, amíg használható tudás nincs ezek mögött a papírok mögött.

És végül, tudjuk elfogadni, hogy a "szabad ország" kifejezés és az, hogy személy szerint választhatok, ne csak illúzió legyen, hanem tény.

Dönthessek afelől, hogyan akarok élni és ehhez adjuk meg a lehető legtöbb lehetőséget, ne tegyünk úgy mintha, hanem adjuk is meg.

Ennek az országnak pedig egyetlen egy hivatalos nyelve van és az a magyar. Erről elfeledkezni nem szabad.

Ez a legfontosabb nyelv amit nekünk ismerni, használni, tudni illik és kell.

A többi nyelv pedig önmagunk élethelyzetének javítása, ami egyéni döntéseinken alapszik.

Utolsó szó pedig cariamnak :

Attól, hogy valami valahogy van, nem jelenti azt, hogy ezen nem szabad, lehet változtatni. Nem győzöm ezt ma leírni.

Ha nem így gondolod, akkor valami veled nincs rendben, nem pedig azokkal, akik változtatni szeretnének. Érvelhetsz miért tartod jónak a nyelvvizsgához való ragaszkodást a diplomához, de attól még jogában áll bárkinek amellett érvelni, hogy ezen miért lenne jó változtatni. Attól, hogy ezt tudták, még nem kell beletörődni.

Mondom igazságot keresni ebben felesleges, mert itt önmagában nem arról van szó, kinek van igaza, csupán a felvetésről, hogy lehet máshogy is.

44 cariam00 2010. október 19. 13:45

Mert Te is tudod milyenek a fiatalok.Agyuk akár a szivacs,mindent meg tudnak tanulni,amit csak akarnak,de nem érdekli őket semmi a bulizáson kívül.Ők még nem gondolnak arra,milyen lesz a felnőtt élet.Ezért más mód nincs,csak a ráerőltetés,ha el akarjuk érni,hogy tudjanak egy nyelvet,vagy legalábbis alapokat.

És ne hidd,hogy ez a középfokú olyan hű de nagy cucc,gyerekjáték,komolyan,kész vicc.Ne lehetne megcsinálni?Aki egy kicsit is tanult annak már simán megy.

és mint már mondtam,nem magunkkal,hanem a gyerekeinknek jelent majd ez problémát a későbbiekben.Amikor már tényleg mindenki valamilyen nyelvet beszél,csak ők nem,mert "mindek nyelvtudás,ne legyen kötelező" (eddig is az volt,és nem volt baj )...

45 cariam00 2010. október 19. 13:51

Plastic,tudod értelmesebbnek hittelek,de sajnos csalódom ma még.

Személyeskedem,mert elmondom,hogy ha 2 ember egyazon állást pályáz meg,mindig azt veszik fel,akinek van nyelvtudása,azonos feltételek mellett?

MAGYARORSZÁGON???Mert nézz meg egy állásportált,én sem bírom elégszer leírni.

És igen,kellene változtatni,csak nem visszafelé.Ez a különbség külföld és Magyarország között.Ők nem hátrafelé mennek...

46 andrag 2010. október 19. 13:52

Én is azok táborát gyarapitom, akiknek nincs nyelvvizsgája, és nincs kezében a diploma.

És elméletileg nem is volna bajom azzal, hogy kell nyelvvizsga, ha ehhez a feltételek megvolnának. Mert azért nem csak olyan főiskolások, egyetemisták vannak akik most érettségiztek, és akiknek az általános és középiskolás évei alatt lehetőségük nyilt angolt vagy németet tanulni, akiknek szüleik által és egyébb manapság kérhető (középiskolást, általános iskolást nevelő szülők) ilyen-olyan támogatásra amiből külön órákra is tud járni a ygerek, netán maga a középiskola/gimnázium is biztsít ilyet. Olyan emberek is járnak manapság főiskolára vagy egyetemre, akik még olyan időszakban jártak általános és középiskolába amikor orosz volt a kötelező nyelv, majd aztán a rendszerváltást követően már nem, és akkor igazán senki nem tudta milyen más nyelvet is kéne tanítani vagy nem is igazán volt erre megfelelő tanár. És azért az orosz tanítás sem volt olyan magas szinten, mert akkor ennyire nem tartották fontosnak a nyelvoktatást és a nyelvtudást, mint manapság.

Így aztán van sok olyan ember aki bármilyen tőle kivülálló okból kényszerül átképzésre egy másik szakmára, szakterületre, és lehet ott csak a dipplomát fogadják el, de mondjuk nincs anyagi lehetősége sok 10-100ezer forintot kifizetni, hogy nyelvtanfolyamra járjon és így legyen nyelvvizsgája amivel a kezébe kaphatná a diplomáját. Ezáltal olyan diplomát feltételként megadó állásokat sem pályázhat meg, ahol nincs szüksége idegennyelv tudásra. Amiből egy ördögi kör alakul ki, hiszen ha nem tud munkát találni amiből tellne nyelvtanfolyamra sosem lesz nyelvvizsgája így sosem kaphatja kézhez a diplomáját, amivel esetleg esélye lehetne elhelyezkedni. Holott a diplomájához szükséges tudást megszerezte, leállamvizsgázott, és elvileg ahhoz a végzettséghez amit a diplomájába irtak megvannak a képességei, tudása.

Mielőtt bárki félreértene én nem azt mondom, hogy nem kell nyelvtudás, de egy végzettséget ha megszereztem azt igazoló bizonyitványt igenis kézhez kéne adni és nem egy másik attól független végzettségtől tenni függővé.

Mert oké! legyen követelmény a nyelvtudás, de akkor legyen meg a MINDENKI számára ELÉRHETŐ feltétele, ami ma Magyarországon nincs....

Mindenkinek elismerésem aki autodidakta módon tanul meg egy vagy több nyelvet bármilyen szinten, de sajnos nem mindenki rendelkezik olyan képességekkel amik ehhez kellenek, van akinek a nyelvtanulás nehezebben megy. Ez olyan mint a matek, van akinek el sem kell igazán magyarázni, mert érti miről van szól, és van érzéke hozzá, van aki ha non-stop a matek anyag felett ül, és próbálja megérteni akkor sem megy neki, minden igyekezete és akarata ellenére sem.

Mellesleg sok olyan diploma van amihez egy élő nyelv középfokú nyelvvizsgája elegendő és nincs meghatározva, így ezeken a helyeken elfogadják az eszperantót, a lovárit is, ami azért mégsem hasonlítható használatában egy angolhoz, és amit soha semmire nem fogja használni, csak azért lesz, hogy a kezébe adják a diplomáját, és ez tök fölösleges.

Mert ahol kell nyelvtudás, mármint munkahely úgyis elmegy tanulni, vagy aki úgy érzi szüksége van rá, szeretne az is elmegy nyelvet tanulni, de ott használható tudást szerez és nem azért, mert kell a papir, hanem mert a tudás a használati tudás kell.

Azzal, hogy több embernek van/lesz a diplomája miatt papiron nyelvvizsgája, még nem javul a statisztika, hogy hányan beszélik valamely idegen nyelvet. Mert a papiron lévő nyelvtudás és a használt/használható nyelvtudás nem ugyan az.

Másrészt kevés embernek adatik meg azok közül akik hasonló cipőben járnak, hogy kimenjenek külföldre és úgy ott szerezzenek nyelvtudást. És hozzászólásomban elsősorban azokra gondoltam akik levelezőn, estin, család, munka mellett nem 18-19évesen kezdtek el főiskolára/egyetemre járni és ezáltal nem volt ugyanolyan lehetőségük a múltban az idegen nyelv tanulásra, mint manapság a fiataloknak.

És még egy! Azért vannak szakok, ahol eléggé sok és kemény tárgyak vannak, és azért ha 3-4évet végigcsinált valaki és nem puskázott, hanem tisztességesen készült, és megcsinálta az államvizsgát akkor igenis jogosoan járna a végbizonyítvány, hiszen azt a végzettséget ami a diplomájában van megszerezte. És esetleg nem azért nem tud nyelvvizsgát letenni aztalra, mert meghaladja a képességeit a nyelvtanulás, henem nincs rá lehetősége, elsősorban mondjuk anyagilag.....

Összességében úgy gondolom igenis fontos a nyelvtudás, és igenis kell a nyelvvizsga de ne ettől legyen függővé téve egy amúgy jogosan (vizsgákkal, államvizsgával) megszerzett diploma kézhezvétele!

47 Plastic 2010. október 19. 13:58

Szerencsére van szerencsém sok nem szivacshoz. :)

Ez előítélet. Kb. mintha azt mondanánk, hogy minden nyugdíjas már saláta agyilag. Ezek előítéletek.

Persze lehet azt mondani, hogy manapság a legtöbb fiatal éretlen agyilag, vagy nincs életcéljuk, vagy nem látnak távlatokban.

Valamiért én még nem felejtettem el, hogy 16 évesen két naponta volt más és más életcélom, aztán jött az az időszak, amikor egyáltalán nem volt semmiféle életcélom. Ember lettem? Azt hiszem, szabad azt mondanom, hogy igen.

Nem egy tizenévest láttam felnőni. Emberek lettek, életcéllal, életvitellel, értékrenddel és stb.

Ellenben sok harmincas és negyvenest is ismerek, akiket semmi más már nem érdekel, csak a buli. Ahogyan sok 13 éves kis könyvmoly is ült már velem szemben. Nem, szerintem ezt ne általánosítsuk így. Attól, hogy sok szemtelen tizenévessel találkozom a villamos, nem jelenti azt, hogy ők buták.

Ezt ebből nem fogom tudni megítélni.

De ha buták is lennének, hogy mi lesz velük 10-20 év múlva, azt se tudhatjuk, hiszen nem éljük meg az életüket.

Abban viszont biztos vagyok, hogy egy általad szivacsnak nevezett kisembernek nem lesz attól még se tudása, se alapja, hogy megszerez egy középfokút és ez az amiről én végig beszéltem feléd.

Az nem mérce, mert az a középfokú egy vicc, éppen így ahogyan írod.

Tehát felesleges, mivel se mérce, se szint, se minőség, se tudás nincs benne. Nem egy tizenévest ismerek aki letette, mert a vizsgára "megtanulta", de nem tudott az adott nyelven semmit.

Se beszélni, se olvasni, se írni. Volt egy papírja, ami majd kell neki a jobb bejutási pontokért, vagy a diplomához. Akkor tényleg kell ez?

Hiszen Te magad is írod...

Ez egy vicc. Minek akkor megcsinálni?

Mit ad ez akkor? Mit mutat? Mit jelent? Mivel lesznek a diplomások többek általa? Miért kell fizetni egy olyan vizsgához pénzt, ami egy vicc? Irreleváns mennyi az annyi, önmagában a tény, hogy fizetni.

Minek?

Az idő és az energia hozzá, ha csak egy vicc, egy gyerekjáték, minek?

Ez a lényeg, hogy felesleges.

A gyerekeink pedig pontosan úgy fognak megtanulni nyelveket, ahogyan mi is. Vagy megtanulják, mert meg akarják, vagy nem tanulják meg, ahogyan a szüleink se tudnak oroszul, csak mert muszáj volt.

48 cariam00 2010. október 19. 14:00

Nekem a legnagyobb problémám azzal van,hogy nem értem,hogyan mentetek el egyetemre,hát előtte senki nem szólt,hogy a diploma kiadás feltétele a nyelvvizsga? Mert nálam tök úgy jön le az egész,hogy azért vagytok most hirtelen felháborodva,mert nincs diploma,mert nincs nyelvvizsga. Ez nem egy újkeletű dolog...

49 cariam00 2010. október 19. 14:03

Vicc,de Magyarországra elég.És ahogy Te írtad,Magyarországról van szó,nem külföldről.Ide bőven elég a nyelvvizsga szintjéne tudása.Külföldre nem.De nagyon szépen megfogalmazva leírtad,hogy ITT vagyunk,hát pont ez az.Ide is kell nyelv követelmény.És ide elég is az itt nyújtott nyelvvizsga,ami vicc.Kör bezárult.Nem értem hol itt a probléma.Azért kell,mert kérik.alapot ad.Azért hülyébb nem lesz tőle az ember,mert levizsgázik egy nyelvből.

50 érdekes 2010. október 19. 14:25

@Plastic: Bízom benne, hogy holnap a vitaesten tiszteletedet teszed!!! Mert nagy szükség lenne ott rád!!!

51 andrag 2010. október 19. 14:31

Tudod, hiába tudja valaki, hogy kell nyelvvizsga a diplomához, ha nincs más esélye visszakerülni a munkaerő piacra akkor csak a diploma akkor elmegy főiskolára vagy egyetemre. És vannak olyanok is akiket a munkáltatójuk kötelez, mert mondjuk abba a munkakörbe ahol eddig dolgoztak csak úgy maradhatnak ha diplomájuk van róla (vannak ilyen szakmák, rendelet irja elő) vagy az a munkakör megszünt de egy másikban ott maradhatna, így nyilván a főiskolát/egyetemet fogja választani, mint a munkanélküliséget. Csak egy példa: mezőgazdasági szakközépiskolában gyakorlatot kertészmérnöki diplomával lehet oktatni, ami tul.képp úgy néz ki, hogy a 14-18 év közötti gyerek a szakmai gyakorlaton megtanulják mit milyen távolságra, mikor és hogyan kell elültetni, milyen növényt mikor hogy kell gondozni, stb... itt valahogy felesleges a nyelvtudás mert itt a növények latin neveit kell tudni de azt nagyon! Viszont szakirányú diploma nélkül nem tanithat kvázi elvesztheti állását, holott megvan a diplomája (még a szakirányú érettségije, okj-s szakmája is) csak nincs egy papirja egy olyan nyelvtudásról ami nem is tudás, mert nem használható. és mondjuk az iskola ahol dolgozik kifizette a tandijat a főiskolán/egyetemen, mert a munkakörhöz kell a szakirányú diploma, de a nyelvvizsgát már nem finanszirozza (sem időben, sem pénzben), mert az neki a munkakörhöz nem kell....

Van amikor az embernek nincs más választása... és hiába tudja, hogy kell a nyelvvizsga és esetleg el is kezdi nem biztos, hogy végig tudja finanszirozni a 4-500órát ami után középfoku nyelvvizsgát tud tenni..

Aki egy papir miatt tanul nyelvet, hogy megkaphassa azt a papirt amire tényleg szüksége van és ami mögött megfelelő tudás is van mégha sok esetben többségében elméleti is az soha nem fogja a nyelvvizsga után használni, sőt már egy hét múlva el is felejti, és lesz egy papirja valamiről ami mögött semmilyen tudás sincs, de van róla papirja és esetleg több esetben kiválasztódik olyan állásokra ahol a szelektálás egyik pontja a nyelvvizsgapapir megléte/hiánya ha a munkahelyen tényleg kell nyelvtudás, akkor hamal megválnak tőle, mert nem fog tudni megfelelni, ha pedig nem kell és így nem derül ki, hogy a papirja mögött nincs igazi nyelvtudás, az pedig diszkriminativ azokkal szemben akik rendelkeznek a megfeleő tudással a munkakörhöz és végzettséggel is, de nincs nyelvvizsga papirjuk.

Hozzáteszem FONTOSNAK tartom a nyelvtudást, de egy szakmai végzetséget, tudást igazoló diplomának kiadását ne ettől tegyük függővé! Ha kell nyelvtudás a diplomához akkor az élet a munkaerőpiac úgyis rá fogja kényszeriteni ha akarja ha nem ha a szakmájában akar elhelyezkedni, de a diplomához tartozó tudást megszerezte így azt jogosan megkaphatná, ha teljesítette a diplomához a vizsgákat, szigorlatokat, államvizsgát.

Ilyenformán bármihez köthetnénk ilyet, akár a jogosítványhoz vagy az érettségihez vagy bármihez... Senki nem lesz értelmiségibb, ha van egy papirja ami mögött nincs semmi.

Információ
X