nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Veszélyben a Wikipédia?

Az internetes szabad enciklopédia 49 ezer önkéntes szerkesztőt veszített 2009 első negyedében – derül ki egy egyetemi felmérésből.

MTI | 2009. november 26.
|  

Ez azt jelenti, hogy tízszer többen hagyták ott az oldalt, mint az előző év azonos időszakában.

Az oldal multimédia tartalmakra szakosodott brit részlege, a Wikimedia UK szerint a szerkesztők elvesztése nem jelenti azt, hogy az oldal bajba került volna.
„A Wikipédia egyáltalán nem haldoklik, az oldalon közölt információk szabadon terjeszthetők, tehát az eddig felkerült szócikkek örökké ott lesznek” – magyarázta Michael Peel a Wikimedia UK munkatársa hozzátéve, hogy üdvözlendő az együttműködés múzeumokkal, melyek valódi szakértőkkel gazdagíthatják a szerkesztői gárdát.
A szerkesztőcsökkenésről készült felmérést Felipe Ortega, a madridi János Károly Király Egyetem (Universidad Rey Juan Carlos) kutatója közölte, aki szerint a létszámfogyatkozás problémákat okozhat az oldal működésében. „Ha ez a tendencia a következő egy-két évben is folytatódik, bizonytalanná válhat a projekt sorsa” – hangsúlyozta a kutató.
A nyolc évvel ezelőtt alapított, bárki által szabadon szerkeszthető Wikipédia 260 nyelven mintegy 13 millió bejegyzést tartalmaz. Az internet egyik legnépszerűbb oldalaként havonta 65 millió látogatót vonz.

Információ
X