nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Veszélyben a népfőiskolák?

A kormánynak ügyelnie kellene arra, hogy a támogatás tartós és jelentős elmaradása ne sodorja veszélybe az egyes támogatott intézmények létét és működését.

MTI | 2014. január 5.
|  

Az alapvető jogok biztosa szerint a jogbiztonság követelményét veszélyezteti, ha nem kiszámítható a népfőiskolák már jóváhagyott működési támogatásának kifizetése; Székely László szerint garanciákra volna szükség – közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala csütörtökön, az MTI-nek küldött közleményében. Az ombudsman arra hívta fel a kormány figyelmét, hogy a kiszámíthatatlanság és a támogatások tartós elmaradása végső soron egy alkotmányosan szükséges közfeladat ellátását is veszélyeztetheti.

Igen, az MTI hírében a két egymást követő bekezdés vége ugyanaz. (A szerk.)

Jelezték ugyanakkor, az ombudsman az összegek nagyságát, azok változását nem vizsgálhatja, mert az szakpolitikai és gazdaságpolitikai kérdés, de arra felhívja a kormány figyelmét, hogy a kiszámíthatatlanság és a támogatások tartós elmaradása végső soron egy alkotmányosan szükséges közfeladat ellátását is veszélyeztetheti.

Utaltak arra, hogy az oktatási rendszeren kívül működő, az élethosszig tanulással, főként a hátrányos helyzetű térségekben élők esélyeit javító oktatással-képzéssel foglalkozó népfőiskolai mozgalom anyagi támogatásáról a kulturális törvény annyit ír elő, hogy azt a kultúráért felelős minisztérium éves költségvetésében kell biztosítani.

A népfőiskolák támogatásának ügye azért került az alapjogi biztos elé, mert egy beadványozó azt panaszolta, hogy már 2004-től folyamatosan csökken a működés állami finanszírozása, és előfordult, hogy a megállapított támogatások sem jutottak el az intézményekhez. Az alapjogi biztos jelentésében felhívta a figyelmet: a jogbiztonság érvényesülése megkívánja, hogy kiszámítható legyen a már megállapított és végrehajtandónak nyilvánított működési támogatás kifizetése akkor is, ha nincs külön előírás a támogatás kiutalásának határidejére, ütemezésére. Az alapjogi biztos szerint a kormánynak ügyelnie kell arra, hogy a támogatás tartós és jelentős elmaradása ne sodorja veszélybe az egyes támogatott intézmények létét és működését.

Harangozó Imre kedves mesterével, Lükő Gáborral és a magyar műveltség titkos, már-már szent őrizőivel az Ipolyi Arnold Népfőiskola rendezvényén Kígyóson, 1992. október 22-én
Harangozó Imre kedves mesterével, Lükő Gáborral és a magyar műveltség titkos, már-már szent őrizőivel az Ipolyi Arnold Népfőiskola rendezvényén Kígyóson, 1992. október 22-én
(Forrás: Wikimedia Commons / Turovszki Krisztián)

Közölték, az ombudsman megkereste a kultúráért felelős államtitkárt, akinek a válaszból kiderült, hogy a minisztérium – rendkívüli kormányzati zárolás miatt – 2012-ben csaknem egy évvel az éves költségvetés elfogadása után, 2012 decemberében kötötte meg a támogatási szerződést a három kedvezményezett országos hatáskörű népfőiskolával, a 2012-es támogatást pedig csak 2013 februárjában folyósították. A biztos szerint ez a jelentős késedelem a jogbiztonság követelményével összefüggő visszásságot okozott. Székely László ezért felkérte a minisztert, hogy az érintett országos népfőiskolai szervezetekkel együttműködve tekintse át, mely feladatok ellátásához indokolt a jövőben állami támogatást rendelni, milyen jogszabályi szintű és más garanciákkal lehet megteremteni és javítani a jogbiztonságot, a tervezhetőséget, a kiszámíthatóságot.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X