nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Google SideWiki: Végre megoldódik a web annotálhatósága?

Hiába van lehetőség egyre több tartalom esetén a hozzászólásra, a globális annotál­hatóság még megoldatlan problémát jelent.

Sári Márton | 2009. szeptember 25.
|  

A webes közösségi aktivitás (egyik) lényege az, hogy a felhasználó ott hagyhassa nyomát azon az oldalon, amit meglátogatott, azazhogy hozzászólhasson. Ennek megvalósítása azonban hosszú utat járt be, s most a Google SideWiki eszköztárának jóvoltából új állomáshoz érkeztünk.

Kezdetben a hozzászólások fórumokban zajlottak, amik viszont önálló témákban, a webes tartalmaktól izolált beszédteret jelentettek. Létezett még egy érdekes műfaj, az ún. vendégkönyv, ami teljes weboldalhoz kínált hozzászólási lehetőséget.

A kisebb, konkrétabb, folyó tartalom kommentálhatóságát a blogok tették lehetővé. A blog mint műfaj az összes többi rokon webes kulcsszó közül mára a legerősebbé nőtte ki magát, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy a publikált tartalmak véleményezhetősége alapvető és szinte elengedhetetlen része lett a szájtoknak, és ez az általános séma lassan, de biztosan átszivárgott a hivatásos újságírásba is. Hogy az egyes helyek mennyire blogszerűek, vagy hogy a cikkeket hol hívják még posztnak, az már mellékes. A hangsúly a hozzászólhatóságon van.

Problémát kezdett azonban jelenteni a kommentrendszerek helyi megvalósítottsága. Azaz a felhasználóknak minden egyes új blogon általában vagy regisztrálniuk kell a hozzászólás lehetőségéhez, vagy járulékos adatokat (e-mail cím, nicknév, ellenőrzőkód stb.) kell megadniuk. Ez csak az egyik oldala annak az általános kényelmetlenségnek, hogy ti. a gombamód szaporodó új szolgáltatásokba mind újra és újra regisztrálnunk kell.

A megoldást az egységes azonosító rendszerek (mint pl. az OpenID szolgáltatás) jelentenék, amelyek azonban már természetszerűleg a helyi szint felett működnek, hiszen az interneten megjelenő oldalak egységes kommentelhetősége metarendszert kíván. Emiatt viszont nehézkes ezeknek a rendszereknek a terjedése.

Új irányt jelenthet azonban a Google SideWiki projektje, amit a cég tegnap jelentett be hivatalos blogján, ami kilép a webes platform adta keretek közül, a SideWiki ugyanis böngészőkiegészítésként, pontosabban a Google már létező kiegészítőjében működik (ami egyelőre Firefoxhoz és Internet Explorerhez érhető el, de bizonyára nem kell sokat várni a Google Chrome verzióhoz sem). Az elnevezés a közösségi széljegyzetelésre utal. A programmodullal bármilyen weboldalon megnyithatjuk a széljegyzetet, és beírhatunk megjegyzéseket a Google azonosítónkkal.

 

Érdekes adalék, hogy a hozzászólások nem időrendi sorrendben jelennek meg, hanem valamilyen relevancia szerint. Ez fontos, hiszen teljesen nyílt rendszerről van szó, ami ugyanazoknak a veszélyeknek van kitéve, mint aminek a Wikipédia (pl. vandalizmus). Izgalmas kérdés, hogy a projekt hogy fogja megállni a helyét.

Címkék: Tech, Google
Információ
X