nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Végre igazi titkos tintával írhat James Bond

Amerikai kutatóknak sikerült olyan tintát kifejleszteniük, amely először látható, majd bizonyos idő elteltével "törli magát".

MTI | 2009. szeptember 14.
|  

Az új tinta valójában magában a papírban rejlik, és apró, aranyból vagy ezüstből álló nanorészecskéket tartalmaz. Az evanstoni Északnyugati Egyetem kutatói által kifejlesztett technika lényege, hogy az írás egy speciális, UV-fényt kibocsátó tollal kerül a papírosra. A sugárzás révén az öt nanométer átmérőjű kis részecskék tömbösödnek, fénytörésük és színük megváltozik, így a leírtak láthatóvá válnak. A rögök végül lassacskán szétesnek.

A folyamat sebessége attól függ, hogy milyen intenzív UV sugárzás érte előzőleg a papírt, és ennek hatására mekkora tömbök képződtek. A nanorészecskék pontos kémiai összetétele is befolyásolja az üzenet élettartamát. Amennyiben az írás széthullik, már nem lehetséges helyreállítani, nyom nélkül eltűnik – írja a Die Welt című német lap internetes kiadása.

A szöveget nem lehet másolni, ugyanis a fénymásoló gépekben alkalmazott világos fény azonnal megsemmisíti. „Az újraírható papírral kényes információkat lehet megvédeni” – magyarázza a fejlesztésében részt vevő kutató, Bartosz Grzybowski. – „Például nem kerülhetnek illetéktelen kezekbe egy titkos megbeszélés anyagai, amelyek egy kis idő elteltével örökre láthatatlanná válnak”.

Címkék: Tech, Titkosítás, Írás
Információ
X