nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Véget ért a szimulált Mars-utazás Moszkvában

Véget ért a szimulált Mars-utazás: a moszkvai Orvosbiológiai Intézet kertjében helyi idő szerint kedd délután két órakor kinyílt az ott felépített űrhajómakett 105 nappal korábban bezárult ajtaja, és a hatfős nemzetközi legénység „visszatért” a Földre.

MTI | 2009. július 15.
|  

Akárcsak a valódi űrhajósok, a kék űrruhában és szemmel láthatóan jó állapotban felbukkanó földi űrutasok is integettek kiszállásuk után az újságíróknak, majd orvosi vizsgálatra indultak.

A csapatban négy orosz, egy francia és egy német fiatalember kapott helyet, akiket közel hatezer jelentkező közül válogattak ki. Az oroszok közül ketten kutató űrhajósok, de még egyikük sem járt a világűrben.

Képzeletbeli Mars-utazásuk során több mint hetven tudományos kísérletet végeztek. Tanulmányozták többek között, hogy az emberi szervezet és lélek mennyire tud alkalmazkodni az elszigeteltséghez, az miként hat a hormonháztartásra és az immunrendszerre, az alvás minőségére. Olyan tudományos berendezéseket is kipróbáltak, amelyeket az év végén indítandó újabb szimulált Mars-utazás során terveznek felhasználni. A résztvevők értelemszerűen nem voltak viszont túlterhelésnek kitéve, a makett nem ütközött aszteroidákkal, s nem foglalkoztak az űrbeli sugárzással és a vele szembeni védekezéssel sem.

A hatfős legénység a 105 nap során 550 köbméteren osztozott a makettben, amelyet négy modulra, köztük egy „leszállóegységre” osztottak. Az élethű körülményeket volt hivatott szavatolni, hogy az önkéntesek csak a kísérleti irányító központon keresztül vagy elektronikus levélben érintkezhettek a külvilággal. A kísérlet egyes nagyon fontos szakaszaiban a személyzetet a Moszkva melletti – valódi – földi űrrepülés-irányító központból vezényelték. Az űrhajónak a Földtől való távolodását szimulálandó a kommunikációban egyre nagyobb, a végén már húszperces eltolódás volt a jelek feladása és vétele között: az üzenetváltás így összesen negyven percbe telt.

Vitalij Davidov, a Roszkoszmosz űrügynökség vezetőjének helyettese a szimulált utazást követő sajtóértekezleten elmondta, hogy a 2015-ig érvényes orosz űrkutatási program nem irányozza elő ember küldését sem a Holdra, sem a Marsra, de a program egyes elemeinek végrehajtása elősegíti majd ilyen utazások jövőbeni végrehajtását.

A valódi Mars-utazásokra történő felkészülés jegyében ez év végén, a jövő év elején újabb szimulált utat terveznek indítani, de ez 520 napig tart majd: ez a legrövidebb idő, amely alatt a technika mai állása szerint – a vörös bolygón való egyhónapos tartózkodás mellett – meg lehet tenni az utat a Marsra és vissza.

Információ
X