nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szent Flórián
Védőszent tűz és víz ellen

A tűz és a víz kibékíthetetlen ellentétek. Pedig egy római katonát nagy tűz és nagy víz esetén is segítségül hívhatunk.

Wenszky Nóra | 2015. május 4.
|  

Május 4. Szent Flórián emléknapja, így a Flóriánok névnapja is. Szent Flórián (kb. 240–304) római katona volt, aki később keresztény hitre tért. Életével több legenda is foglalkozik. Az egyik változat szerint Flórián mint erődparancsnok egyszer megfékezte az erődben tomboló tüzet. Később pedig keresztény társai mellé állt a keresztényeket üldöző hatalommal szemben. Ő is hitet tett a kereszténység mellett, ezért malomkővel a nyakában az Enns folyóba dobták. Azóta a tűz és árvíz ellen hívják segítségül. Szent Flórián a tűzoltók és kéményseprők védőszentje is.

A  ferencvárosi Tűzoltó utca 1817 és 1847 között Flórián utcanévre hallgatott. Sőt, a soknevű vízivárosi Kapás utca is egy rövid ideig Sankt Floriani Gasse (Szent Flórián utca) volt az 1730-as években.

Budapesten három közterületet neveztek el a tűzoltók védőszentjéről. Egyrészt Nagytétényben a Szent Flórián utcát, ami 2010-ig Landler Jenő (1875–1928) ügyvédnek, a Tanácsköztársaság egyik vezéralakjának a nevét viselte. Másrészt az ugyancsak nagytétényi Szent Flórián teret, aminek 1953 és 1990 között Rózsa Ferenc tér volt a neve, Rózsa Ferenc (1906–1942) újságíró után. Harmadrészt az Árpád híd budai hídfőjénél található Flórián teret.

A Bebo Károly álatl faragott szoborcsoport 1938-ban
A Bebo Károly álatl faragott szoborcsoport 1938-ban
(Forrás: Fortepan / Benke Imréné / CC BY-SA 3.0)

A szoborcsoport sok hányattatás után, több részletben a Kiscelli Múzeum kőtárába került. Az újjávarázsolt szoboregyüttest 2012-ben állították fel újra a Flórián téren.

Ez a Flórián tér 1912-ig nem is tér volt, csak egy szélesebb utca, a Flórián utca. Nevét onnan kapta, hogy itt állt egy szoborcsoport, mely Szent Flóriánt, Borromeo Szent Károlyt, azaz a döghalál ellen védő szentet és a földrengések ellen segítséget nyújtó Néri Szent Fülöpöt ábrázolta. A szobor három alakja közül Flóriánt érte a megtiszteltetés, hogy az utcát is róla nevezzék el. Ez érthető is – tűzvész gyakrabban pusztít, mint döghalál vagy földrengés.

És itt áll az 1968 és 1975 között a régi Óbuda utcácskái helyén magasodó lakótelep is. Ennek középpontjában találjuk a valamikor Centrum Áruházat – amit ki másról nevezhettek el, mint Flóriánról. Így most a régi reklámszlogennel veszünk búcsút a tűzoltók védőszentjétől: „Flóóóórián, üzletközpont Óóóóbudán!”

Az áruház már áll (1976)
Az áruház már áll (1976)
(Forrás: Fortepan / Óbudai Múzeum / CC BY-SA 3.0)

Forrás

Ráday Mihály (szerk.) Budapesti utcanevek A–Z

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X