nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Valóban őszülünk a stressztől

A stressztől valóban őszül a haj, mivel elpusztítja az őssejteket – állítja egy tanulmány.

MTI | 2013. június 14.
|  

Egerekkel végzett vizsgálatok kimutatták, van igazság abban a mondásban, hogy a gondoktól őszül az ember. A haj és a bőr színét melanocita, azaz pigmentet termelő őssejtek határozzák meg, amelyek a hajhagymának nevezett mirigyben, a hajtőnél találhatók – írja a The Daily Telegraph online kiadása a New York Egyetem kutatóinak a Nature Medicine-ben megjelent tanulmánya nyomán.

Mayumi Ito és kollégái felfedezték, hogy a stressz elvándorlásra sarkallja a pigmentsejteket, és nem is alakulnak ki újak helyettük, ezért a szőrszálak elveszítik színűket, szürkék, majd fehérek lesznek. A kutatók azt vizsgálták, hogyan viselkednek az őssejtek, amikor elhagyják a hajhagymákat, hogy meggyógyítsák a sérült bőrt. „A stresszhormonok arra serkentik ezeket a sejteket, hogy a hajhagymákból a károsodott bőrfelülethez vándoroljanak” – mondta Ito.

Ősz
Ősz
(Forrás: Wikimedia Commons / Georges Biard / CC BY-SA 3.0)

Az őszülést alapvetően a pigmenttermelő őssejtek kimerülése és pusztulása okozza, mely az életkor velejárója, és a stressz hatásai ehhez hasonlatosak. „Ha jobban megismerjük a melanociták vándorlását, javítani tudjuk más bőrpigmentációs zavarok kezelését” – tette hozzá Ito.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X