nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @mederi: kiegészítés A hosszú magánhangzót megháromszorozva írom: A magyar nyelvben tovább...
  2023. 02. 04, 09:06  A mi latinunk
 • mederi: @bm: Szerintem a gond a kálcium szó ajánlott leírásával és kiejtésével az, hogy nem csak a...
  2023. 02. 04, 08:18  A mi latinunk
 • bm: @rofia: Ha végigolvastad volna a cikket, bölcs maradtál volna.
  2023. 02. 04, 00:14  A mi latinunk
 • mederi: @szigetva: Az ezer évvel ezelőtti tévedés a "gy" hang írását illetően nem éppen mulandó, r...
  2023. 02. 03, 18:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Abszolút tények nyilván nincsenek. A te hozzászólásaidra azonban a „jelen tudásun...
  2023. 02. 02, 10:55  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Útikalauz Auschwitzhoz

Ingyenes, kétnyelvű okostelefonos alkalmazás és honlap segít megismerni Oswiecim (Auschwitz), a második világháború idején a náci németek által alapított haláltáborról ismertté vált város zsidóságának több mint 500 éves történetét.

MTI | 2012. július 12.
|  

Az oshpitzin.pl portálon a helyi zsidó közösség által Oshpitzinnek nevezett város múltjának részletes lengyel és angol nyelvű leírásai találhatók, amelyeket fényképek, térképek és multimédiás források gazdagítanak. A honlapról rövid történelemórák vázlatai is letölthetők, amelyek elsősorban a tizenéves diákok oktatásában hasznosíthatók.

Több lehetőséget nyújt az a mobilalkalmazás, amely nem csak hagyományos útikönyvként használható. Egyrészt szakember igazítja el a turistákat, másrészt a városban készített fényképekre rá tudja vetíteni a régi térképek és fotók alapján rekonstruált helyszínek háború előtti kinézetét, méghozzá a már nem létező épületek háromdimenziós képével együtt.

Az ingyenes alkalmazást jelenleg csak iPhone-ra és iPadre lehet letölteni, de augusztus felétől várhatóan már az androidos telefonok számára is elérhető lesz. Ami még fontos: konfigurálása után internetkapcsolatot sem igényel.

A helyi zsidó kultúrát népszerűsítő Oshpitzin nevű program az oswiecimi Zsidó Oktatási Központ alapítvány számára készült a holland Dutch Jewish Humanitarian Fund és a kis-lengyelországi (Malopolska) vajdaság támogatásával.

Auschwitz-Birkenauban a becslések szerint 1,1 millió ember, nagyrészt különböző országokból deportált zsidó pusztult el 1940 és 1945 között. A náci Németország által létrehozott legnagyobb koncentrációs és megsemmisítő tábor több mint félmillió magyar áldozatát 1944. május 15. és 1944. július 9. között deportálták. Ott gyilkolták meg a lengyel politikai és szellemi elit 85 ezer nem zsidó képviselőjét, 20 ezer romát, 15 ezer szovjet hadifoglyot és 12 ezer különböző országokból származó nem zsidó foglyot is.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X