nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ukrajna tanul a szlovákoktól?

Egy ukrán politikus szerint Ukrajnának át kellene vennie a szlovák „nyelvvédelmi tapasztalatot”, mivelhogy „jogosan védik a kultúrájukat”.

MTI | 2009. szeptember 3.
|  

A szlovák nyelvtörvényt kommentálva Ivan Gabor, a nacionalista Ukrán Néppárt (UNP) Kárpátalja megyei szervezetének elnöke a sajtónak elmondta: Ukrajnában a szlovákiaival ellentétes helyzet alakult ki, mivel egyes régiókban az abszolút többségben lévő ukránok nem juthatnak anyanyelvükön információkhoz, sőt lélektani nyomást is alkalmaznak velük szemben. Hozzátette: Ukrajnában előfordultak esetek, amikor embereket bocsátottak el állásukból vagy tagadták meg tőlük a továbbtanulás lehetőségét csupán azért, mert ukránul szerettek volna beszélni, miközben arra nem volt példa, hogy hasonló módon jártak volna el oroszul beszélő személyekkel – idézte a politikust csütörtökön az ungvári zakarpattya.net.ua internetes hírportál.

A kárpátaljai magyarság jogainak korlátozását is gyakran szorgalmazó Gabor szerint a helyzet szabályozása érdekében végre Ukrajnában is el kellene fogadni az új nyelvtörvényt, amely alapján felelősségre lehetne vonni azokat az állami hivatalnokokat, akik nem államnyelven beszélnek, és nem akarják ukrán nyelven intézni az állampolgárok ügyeit. Mint mondta, nemrég Tádzsikisztánban, Kirgizisztánban, sőt Oroszországban is megszigorították a nyelvhasználattal kapcsolatos felelősséget. „Most egy szomszédos európai ország foganatosított hasonló intézkedéseket, ezért nem látom akadályát annak, hogy végre Ukrajna is új nyelvtörvény szerint kezdjen el élni, s ne a valós helyzetet figyelmen kívül hagyó régi szovjet jogszabályt alkalmazza” – fogalmazott a nacionalista politikus.

Információ
X