nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Újrahuzalozható a gyerekek agya?

Jobb kommunikációt, intenzívebb jeladást lehet elérni a gyerekek agyában olvasássegítő program segítségével – állapították meg amerikai kutatók.

MTI | 2009. december 10.
|  

Az intenzív olvasásjavító programot elvégző gyerekek agyában javult a jelátadás, ami jobb kommunikációt is jelent – közölték szerdán közzétett tanulmányukban amerikai kutatók.

A Neuron című szaklapban megjelent dolgozatban a Carnegie Mellon Egyetem kutatói 72 gyerekkel lefolytatott vizsgálatukat ismertették.

A nyolc és tíz év közötti gyerekek olvasási készségét hat hónapon át intenzíven fejlesztették. A program megkezdése előtt, majd utána is orvosi képalkotó eljárással készítettek felvételt a vizsgált gyerekek agyáról. A kutatást vezető Marcel Just szerint a százórás tréning végére a gyerekek fehérállománya hatékonyabban működött, javult ugyanis a jelátadás.

Just elmondta, hogy mindezek alapján feltételezhető: az olvasási zavarokon túl például az autizmus kezelésében is hasznos az agy fehérállományának „újrahuzalozása”. Szakértők szerint más mentális zavaroknál is hatékonyan alkalmazhatják a hasonló fejlesztési programokat.

Információ
X