nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ujgurul is olvashatók a kínai törvények

Törvények és jogszabályok két gyűjteményes kötetét adták ki ujgur nyelven a Hszincsiang-Ujgur (Xinjiang Uygur) Autonóm Területen.

MTI | 2009. december 1.
|  

„Hszincsiang olyan térség, ahol többféle nyelvet beszélő, különböző etnikai csoportok élnek együtt” – mondta Eligen Imbakhi, a helyi népi gyűlés állandó bizottságának elnöke. „Sokan, különösen a földművesek, pásztorok nem is értik a kínai nyelvet, nem ismerik a kínai írásjeleket. Ezért nekik a saját nyelvükön kell megismerkedniük a nemzet törvényeivel” – magyarázta. A kiadványok hozzá fognak járulni a hszincsiangi demokrácia és jogrendszer erősödéséhez – véli Imbakhi.
Ez év júliusban Urumcsi több pontján zavargások törtek ki azt követően, hogy Dél-Kínában han kínaiak megöltek két ujgur férfit, akikről az terjedt el, hogy megerőszakoltak egy han nőt. Az őslakos ujgurok Urumcsiban először a han kínaiakra támadtak, amit a hanok ellentámadása követett.
A zavargásoknak 197 halálos áldozata volt, zömmel han kínaiak. A randalírozók több mint 300 üzletet és 1300-nál több járművet gyújtottak föl, rongáltak meg. Később injekciós tűkkel elkövetett „támadásokkal” riogatták a helyi han lakosságot, akik tüntetésen követelték a rend helyreállítását. A történtek miatt leváltották a város párttitkárát és rendőrfőnökét.

Információ
X