nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Újabb orosz csapás a kis népekre

Betiltják az emberi jogok és az őshonos népek érdekeinek védelmével foglalkozó civil szervezetet.

nyest.hu | 2012. november 13.
|  

Az Oroszországi Föderáció Igazságügy-minisztériuma be akarja tiltani az Északi, Szibériai és Távol-keleti Őshonos Népek Szervezetét. Arra hivatkoznak, hogy a törvény szerint csak olyan szervezet tekinthető összoroszországinak, amelynek a föderáció 83 szubjektumából (ezek különböző kategóriákba sorolhatók: köztársaságok, területek, autonóm területek stb.) legalább 42-ben van részlege. (Bár ennek a feltételnek a szervezet nem tesz eleget, északon a Kola-félszigettől Kamcsatkáig vannak szervezetei.) A minisztérium már korábban figyelmeztette a szervezetet, és ajánlásokat is megfogalmazott. Ennek megfelelően a helyi képviselők össze is ültek, és az ajánlásoknak megfelelően módosították a szervezet alapszabályát. Ezeket a változtatásokat azonban a minisztérium érvénytelennek mondta ki, mivel a helyi képviselők nem mind jogi személyek. Az ügyben a szervezet kétszer is bírósághoz fordult, mindhiába.

Az Északi, Szibériai és Távol-keleti Őshonos Népek Szervezete húsz éve foglalkozik az emberi jogok védelmével és az őshonos kis népek érdekeinek védelmével: szociális és gazdasági problémákkal, környezetvédelmi kérdésekkel, oktatással. A szervezet 41 kis nép érdekeit képviseli. A szervezet részt vett a Barents-tenger körüli euroarktikus együttműködésben. Különleges tanácsadói státusza van az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsában, illetve megfigyelői státusszal az ENSZ környezetvédelmi programjában. A szervezet több képviselője részt vesz az ENSZ őshonosügyi állandó fórumán.

Az utóbbi években Oroszországban több törvény is született a civil szervezetek ellehetetlenítésére. Az nem egészen világos, hogy miért akarják az Északi, Szibériai és Távol-keleti Őshonos Népek Szervezetét is felszámolni, hiszen mindig is együttműködtek Moszkvával, a szervezet és a kormány között jó volt a viszony. A szervezet megszűnésével viszont a kis népek elveszítik érdekképviseleteiket, nemzetközi kapcsolataikat.

Források

Минюст России потребовал приостановить деятельность Ассоциации коренных малочисленных народов

Moscow orders closure of indigenous peoples organization

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X