nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Újabb közterületeket neveznek át

A Zsigmond király út nevet veheti fel a budapesti II. kerületi Frankel Leó út. Erről és további közterületi elnevezésekről pénteken dönthet a Fővárosi Közgyűlés.

MTI | 2013. február 18.
|  

Tarlós István főpolgármester előterjesztése arra a törvénymódosításra hivatkozik, amely szerint közterület, illetve közintézmény nem viselheti olyan személy nevét, aki a 20. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett. A törvényjavaslat indoklása alapján ilyen személynek tekintik Frankel Leót is, ezért a főváros visszaállítaná a II. kerületi közterület nevét Zsigmond király útra.

További változás lenne, hogy a XIII. kerületben egy eddig névtelen közterület Radics Béla, a magyar rockzene híres alakjának nevét venné fel egykori lakhelye közelében.

A XXIII. kerületben az 1700-as években a soroksári svábok betelepítésében jelentős szerepet vállaló Forster János Jakabnak állítanának emléket az Alsó-Duna-parton.

A VIII. kerületben a Bérkocsis utca Gutenberg tér és József körút közötti szakasza a későbbiekben felvenné annak a Scheiber Sándor nyelvésznek, irodalomtörténésznek a nevét, aki a Bérkocsis utca 2. alatti egykori Rabbiképző Intézet újraindításának vezéralakja volt. Mivel a Bérkocsis utca védett közterületi elnevezés, a képviselőknek dönteniük kell arról, hogy egy rövid szakasza átnevezhető legyen, a körút és a Nagyfuvaros utca közé eső rész pedig változatlan maradjon.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X