nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Újabb hettita nyelvemlékek

A háromezer évnél idősebb gát mellett előkerült az a hieroglifikus írással íródott tábla is, amelyen Puduhepat királyné adta ki az utasítást az építkezésre.

MTI | 2012. november 19.
|  

Hettita duzzasztógátat tártak fel Törökországban, Anatólia északi részén, a régészek szerint az építési eljárások nem sokat változtak az elmúlt három évezred során, csupán az ókorban cement helyett agyagot használtak. Mint az ásatásokat irányító Aykut Çınaroğlu professzor rámutat, a gátat a szárazság miatt építették III. Hattuszilisz hettita király uralkodása alatt (i. e. 1265-1237). A Hurriyet Daily News híre alapján az MTI tévesen hieroglifákról ír ékírás helyett. (A szerk.) Előkerült az az ékírással íródott tábla is, amelyen Puduhepat királyné adta ki az utasítást az építkezésre, a gátat Hebat anyaistennőnek szentelték.

„Dendrokronológiai vizsgálatok csapadékhiányról tanúskodnak, az aszályos terület egész Spanyolországig húzódott” – hangsúlyozta a régész, aki szerint ebben az időszakban Anatólia középső részén 11-13 duzzasztógátat építettek – olvasható a Hurriyet Daily News című angol nyelvű lap online kiadásában.

„Mai szemmel, apró tavak képződtek, de ha figyelembe vesszük, hogy mindezt kézi erővel hozták létre, nagyszabású építményekről van szó” – magyarázta Aykut Çınaroğlu, aki szerint a gát a maga korában az egyedüli volt a világon, amely egyaránt szolgálta az öntözést és az ivóvízellátást.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Agyagtábla, papirusz 2012. november 19. 12:29

S tegyük hozzá azt is, hogy az MTI-nél angolul sem tudnak, mert azt - természetesen - az eredeti cikk sem állította, hogy Heba(t) anyaistennő lett volna, ill. hogy a vonatkozó ékírásos táblát is ott találták volna meg. Így viszont a Nyest címe is rossz (a többes számról nem is beszélve). Az eredeti híradás is sok sebből vérzik egyébként, de ez mindegy.

Információ
X