nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Túl sokan jelentkeztek művészeti képzésre

Öt-hatszoros túljelentkezéssel zárultak az idei első körös felvételik a hazai művészeti képzéseken – hangzott el az Oktatásért Felelős Államtitkárság július 22-i sajtótájékoztatóján. Az átlagosnál jóval alacsonyabb keretszámot minden évben túllépi a fiatal művészek jelentkezési kedve. Idén 740 főt vehettek fel művészeti képzésekre, országszerte további 66 szakra lehet még jelentkezni a pótfelvételi eljárás keretében.

Edupress | 2011. július 27.
|  

A művészeti képzéseket pótfelvételiben hirdető intézmények között kevés a budapesti, 80 százalékban a vidéki egyetemek és főiskolák várják a jelentkezőket főként zenei és média szakterületekre. A fővárosban a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán televíziózással kapcsolatos képzésekre jelentkezhetnek még a fiatalok, indul kameraman, média design és televíziós műsorkészítő szakirány is.

Idegen nyelvű művészeti szakirány is elérhető itthon, a Gábor Dénes Főiskola e-learning alapú felnőttképzési art&design képzéssel célozza meg azokat, akik saját tempójukban, akár más tanulmányok vagy munka mellett az angliai Hertfordshire Egyetem művészeti diplomáját szeretnék megszerezni.

A vidéki felsőoktatási intézmények közül a Szegedi Tudományegyetem hirdeti meg a legtöbb, főleg zenei képzést a pótfelvételi keretében. A Nyugat-magyarországi Egyetemen (NYME) országosan egyedülálló, formatervezés és formatervező művész, tervezőgrafika és építőművészet szakirányok várják a pótfelvételizőket.

A vidéki intézményekben átlagosan kevesebben jelentkeztek, ami az elhelyezkedési lehetőségekkel is összefüggésben lehet. A államtitkárság sajtótájékoztatóján Hoffmann Rózsa hangsúlyozta, nem akarják „egyetemteleníteni” a vidéki városokat, hiszen a színvonal itt is magas. Az oktatási államtitkár szerint meg kell szüntetni a Budapest-központúságot a felsőoktatásban, ennek megvalósítására 2012 szeptemberétől több intézkedés lép majd életbe.

Dux László a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a vidéki városokban ott növekszenek elsődlegesen a felsőoktatási számok, ahol húzóberuházásokkal erősödik a gazdaság. A NYME képviselőjétől megtudtuk, hogy számukra a hallgatók gyakorlati támogatása a képzés során és után is elsődleges jelentőségű, ami a művészeti képzésekben jelenti az alkotások, szellemi termékek piaci hasznosítását. A NYME-n működő Technológia Transzfer Iroda kimondottan erre a feladatra jött létre, vezetője dr. Walter Katalin elmondta: már három szabadalom, egy használati mintaoltalom és tíz formatervezési mintaoltalom esetében történt meg az oltalmi bejelentés az iparjogvédelmi hatóság felé.

Szabadalmaztattak például egy a ragasztóanyag előállítására alkalmas eljárást, de csökkenthető méretű vitorlást is. Egy kajak-kenu versenyekhez tervezett mentőhajó használati mintaoltalmi bejelentés alá került.

A NYME harmadéves építészhallgatója, Szalay Csaba nemrégiben egy az egyetemen megrendezendő nemzetközi alkotótábor – Kavincs – során egy három méter magas kavics alakú mászókát álmodott meg, és örömmel fogadja a Technológia Transzfer Iroda segítségét művének formatervezési mintaoltalom alá vonásához.

„Örülnék neki, ha játszótérre kerülhetne a mászóka, sorozatgyártásban nem, de cégek, szervezetek megrendelésére készíteném el. Az EU-s követelményekhez való igazodásban és az oltalomhoz pedig a Technológia Transzfer Iroda támogatása szükséges.”

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X