nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Továbbfejlesztett GPS

Egy új, még fejlesztés alatt álló okostelefonos alkalmazás belső, épületen belüli helymeghatározásra is képes – amire a GPS nem.

nyest.hu | 2009. szeptember 29.
|  

A LiveScience.com magazin beszámolója szerint a Durham városbeli Duke Egyetem hallgatói kidolgoztak egy új, a GPS-nél okosabb alkalmazást, amely akár épületen belüli helymeghatározásra is képes – bizonyos feltételek mellett.

A rendszer neve SurroundSense, és az új okostelefonokon már alapfelszereltségnek számító sebességmérőktől, kameráktól és mikrofonoktól gyűjt adatokat, amelyek alapján elkészíti az adott helyiség „ujjlenyomatát”. Az alkalmazás folyamatosan okosodik: minél többször és minél több adatot gyűjt egy adott helyiségről, annál pontosabban fel tudja térképezni.

Ha például valaki egy bárban ücsörög és koktélozik, valószínűleg keveset mozog (akárcsak a többi vendég), a helyiségben pedig viszonylag sötét és meglehetősen nagy zaj van. Ezzel ellentétben egy autószalont beragyog a napfény (vagy ki van világítva), az emberek körbejárják, és viszonylag csöndesnek mondható. Ezek persze „tipikus esetnek” minősülnek: az alkalmazás azonban azt is megtanulja, hogy egy bár nyitáskor csendes, egy autószalon este pedig viszonylag sötét.

A SurroundSense természetesen nem mindig használható tökéletesen. Ha egy mobiltelefon például zsebre van dugva, vagy egy táskában van, a kamerája nem használható, vagy éppen lemerülőben van, az alkalmazás nem tud róla adatot gyűjteni.

Ennek ellenére elismerésre méltó pontossággal dolgozik: a diákok 51 üzletet látogattak meg Durham-szerte, a SurroundSense pedig 87 százalékban sikeresen adta meg a helyzetüket – ha minden érzékelő berendezés működött.

Az alkalmazást az Amerikai Tudományos Alapítvány, a Nokia és a Microsoft is támogatja.

Címkék: Tech, GPS, Okostelefon
Információ
X