nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Történelemhamisításhoz asszisztált a királyi család

A Bolyai egyetem orvosi karát azért kellett Marosvásárhelyre költöztetni, mert a kolozsvári román egyetem – a királyi rendeletet megszegve – nem fogadta be a magyar egyetem gyakorlati képzését a klinikáira.

MTI | 2015. június 27.
|  

Július elején visszatér a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemre (MOGYE) tájékozódni a román királyi ház képviselője, miután az egyetem magyar tagozata és Borbély László, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselője arról tájékoztatta, hogy egy hónappal ezelőtt történelemhamisításhoz asszisztált a királyi család. Az MTI-t Szabó Béla magyar tagozatvezető és Borbély László képviselő is arról tájékoztatta, hogy a királyi ház pénteken levélben válaszolt a magyar panaszokra. A magyar oktatók azt kifogásolták, hogy május 18-án Margit hercegnő és Radu herceg jelenlétében tartottak királyi napot az egyetemen, és avattak emléktáblát az épület falán a következő szöveggel: „I. Mihály, Románia királya írta alá 1945-ben a Marosvásárhelyi Orvosi Egyetem megalapításáról szóló törvényerejű rendeletet”.

Az egyetem magyar tagozata levélben, Borbély László RMDSZ-képviselő pedig személyes megbeszélésen tájékoztatta a közjogi hatalommal ugyan nem rendelkező, de a román nép körében nagy tiszteletnek örvendő királyi családot a magyar álláspontról. Elmondták, hogy Mihály király kolozsvári magyar tannyelvű egyetem létrehozásáról rendelkezett hetven évvel ezelőtt, mely a Bolyai Tudományegyetem nevet vette fel. A Bolyai egyetem orvosi karát azért kellett Marosvásárhelyre költöztetni, mert a kolozsvári román egyetem – a királyi rendeletet megszegve – nem fogadta be a magyar egyetem gyakorlati képzését a klinikáira.

A marosvásárhelyi magyar tannyelvű orvosi egyetem 1958-ban vált ki a Bolyai Tudományegyetemből, és kapott önálló jogi státust. A MOGYE-n a kommunista pártvezetés szóbeli utasítására vezették be 1962-ben a román nyelvű oktatást is, amely fokozatosan háttérbe szorította a magyar orvos- és gyógyszerészképzést.

Borbély László az MTI-nek elmondta, a Radu herceggel folytatott megbeszélésén világossá vált számára, hogy a királyi család nem volt tisztában az egyetemalapítás részleteivel. A politikus szerint a királyi ház esetleges állásfoglalása a táblával kapcsolatban megértetheti az egyetem román vezetésével, hogy sem a múlthoz, sem a jelenhez nem lehet úgy viszonyulni, ahogy ők teszik.

Szabó Béla, a magyar tagozat vezetője csupán a királyi ház korrektségre való törekvéseként értelmezte a választ. Az ügy kimenetele tekintetében visszafogottan nyilatkozott, mert – mint megjegyezte – az egyetem vezetése a román állam burkolt támogatását élvezi, amikor a magyar tagozat működésének ellehetetlenítésére tör. A királyi kancellária válaszát ahhoz viszonyítva találta előrelépésnek, hogy a bukaresti tanügyi tárcához küldött beadványaik rendre válasz nélkül maradnak.

A MOGYE-n 2011-ben alakult ki éles konfliktus az egyetem román vezetése és magyar tagozata között amiatt, hogy az egyetem vezetése az intézményi autonómiára hivatkozva nem léptette életbe az új oktatási törvény magyar szempontból fontos előírásait. A konfliktus rendezésére tett kísérlet 2012 májusában a jobboldali Ungureanu-kormány bukásához, a baloldali Ponta-kormány hatalomra jutásához vezetett.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X