nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • idodav: "Magyarul tehát az úszótechnika és az úszó szám elnevezése nem különbözik." Ez azért nem t...
  2021. 01. 17, 23:10  A gyorsúszás is hungarikum?
 • Fülig James: @nudniq: azt hiszem, hogy Erdély átalakítása a dualizmus korában kezdődött, amikor elfogad...
  2021. 01. 16, 14:48  Százasak vagyunk?
 • nudniq: @nudniq: na, én is elkövettem egy-két pontatlanságot. Segesvárt csak a68-as megyésítéskor ...
  2021. 01. 15, 22:25  Százasak vagyunk?
 • nudniq: @mederi: @szigetva: nem kisebb eltérés volt a két alakulat között, hanem kb egy megyényi: ...
  2021. 01. 13, 02:59  Százasak vagyunk?
 • nudniq: @mederi: "vallásszabadságot biztosító Arany Bullára" XXIV. Hogy izmaeliták és zsidók tiszt...
  2021. 01. 13, 02:31  Százasak vagyunk?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tölgyessy átalakítaná a sajtót

A sajtóban jelentős szerkezetváltásra lenne szükség – hangoztatta Tölgyessy Péter alkotmányjogász egy csütörtöki budapesti konferencián.

MTI | 2009. június 19.
|  

Magyarország rettenetes bajban van, és ez szinte minden téren megjelenik, de ezek közül a sajtó a legrosszabb állapotban lévő terület, mert jelenleg nem képes biztosítani a különböző véleményen lévők kommunikációját, így pedig nem tölti be alapvető feladatát – mondta.
Utalt arra: a média körüli politikai viták még a kilencvenes években polgárháborús állapotot váltottak ki, s ez alól csak néhány fórum, intézmény, orgánum jelent kivételt; a megosztottságon „egy esetben lehet túllépni: ha valamelyik fél totális győzelmet arat” – vázolt fel egy általa nem kívánatosnak nevezett lehetőséget.

Mint mondta, a hazai sajtó a hatvanas évek óta mind szabadabb lett, így a rendszerváltás idején elmaradt a nagy átalakulás.

Tölgyessy Péter a térség többi államában példa nélküli folytonosságról szólva elmondta, hogy – szemben a hazai példával – Lengyelországban nem az állampárt, hanem az ellenzéket szervező Szolidaritás egykori kiadványa a meghatározó, komoly napilap.

Az alkotmányjogász szerint „egészen kivételes, hogy mennyire megsemmisült Magyarországon a közszolgálati elektronikus sajtó”.
Mint mondta, ebben a helyzetben meg kellene vizsgálni, hogy világos felelősségi rendszer mellett visszaállamosíthatóak-e bizonyos funkciók, vagy „játsszuk ezt a kuratóriumosdit tovább”. Megjegyezte: Magyarországon általában megbuktak a függetlenséget kereső, soklábú rendszerek, az ország közmédiumai pedig nem versenyképesek, irányítási rendszerük ráadásul bonyolult és drága.

Információ
X