nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Többet dolgoznak és kevesebbet kutatnak az újságírók

Több munka, kevesebb idő a kutatásra és időpazarló konferenciák: ilyen irányba változott az újságírók munkája az utóbbi évben – legalábbis a Münsteri Egyetem kutatói szerint.

MTI | 2009. július 31.
|  

A megkérdezett német újságírók fele mondta azt, hogy többet dolgozik mint pár évvel ezelőtt, ugyanakkor kevesebb idő jut a kutatásra – derült ki a Journalist című magazinban ismertetett kutatás eredményeiből. A 15 hírszerkesztőségből megkeresett 327 újságíró 41 százaléka szerint manapság több idő megy el a kommunikációra és a szervezésre, az így vélekedők közel fele úgy látja, hogy ez az újságírói munka rovására megy.
Az újságírók sem menekülhetnek a konferenciák elől: a tanulmány szerint a televíziós zsurnaliszták azok, akik a legtöbbet – munkanapjaik 13 százalékát – töltik különböző fórumokon.

A szerkesztőségek egybehangzó véleménye, hogy a médiára is nehezedő gazdasági válság az újságírói munkán is érezteti hatását: a megkérdezettek fele szerint egyre fontosabb, hogy a szerkesztőségi környezet a hirdetők kedvére tegyen. A népszerűtlen, összetett témákat pedig a könnyen fogyasztható hírek mögé kellene sorolni. A legtöbb újságíró – közel nyolcvan százalék – tudatában van annak, hogy a konkurenciaharc és a gazdasági kényszer veszélyezteti munkájuk alaposságát.

A Münsteri Egyetem Kommunikációtudományi Intézete többek közt a Die Zeit című lapnak, az ARD közszolgálati televízió Tagesthemen című műsorának, a Bild című bulvárlapnak és a Der Spiegel közéleti magazinnak a szerkesztőségeit vonta be a kutatásba.

Információ
X