nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Minél korábban, annál jobb
Több nyelv, nagyobb agyteljesítmény?

Próbáljon tízig elszámolni úgy, hogy közben különböző nyelveket használ: un, two, trois, four, cinq, six, sept... Ugye nem is olyan könnyű? Pedig az agyra állítólag kifejezetten serkentő hatású az effajta mutatvány.

nyest.hu | 2009. november 30.
|  

Vajon hogyan működik a kétnyelvűek agya? Hogyan lehetséges egyszerre több nyelvet használni úgy, hogy nem keverjük össze azokat? – az elmúlt évtizedben számtalan tanulmány kereste a választ ezekre a kérdésekre. Azt már tudjuk, hogy attól függően, hány évesen sajátítjuk el a második nyelvet, agyunk más területe lesz aktív. Most viszont már az is világos, hogy amikor egyik nyelvről hirtelen a másikra váltunk, agyunknak nagyobb, és más területe lesz aktív, mint azoknál, akik csak egy nyelvet használnak.

A kétnyelvűek agyuk nagyobb területét használják
A kétnyelvűek agyuk nagyobb területét használják
(Forrás: AlianCat / stockxpert)

Laura-Ann Petitto, a Torinói Egyetem nyelvésze kimutatta, hogy amikor csak egyetlen nyelven kell megszólalni, mind a két-, mind az egynyelvűek agyában ugyanaz a terület aktív: vagyis a bal agyfélteke. Ám amikor váratlanul a másik nyelvre váltanak azok a szerencsések, akik beszélnek még egy nyelvet, agyukban hirtelen a bal agyfélteke is aktivizálódik. „Úgy tűnik, a kétnyelvűek agyuk semleges területeinek nagyobb részét tudják felhasználni a kommunikációban” – állapítja meg a professzorasszony.

„A legnagyobb előnye annak, ha több nyelvet tanulunk meg, hogy megnövekszik az agykapacitásunk” – erősíti meg a Sidney Egyetem agykutató intézetének vezetője, Ian Hickie is. „A kihívás, amit egy plusz nyelv elsajátítása jelent egy kisgyerek számára, összességében az egész agy teljesítményét megnöveli.” A tudósok valószínűsítik, hogy a több nyelvet beszélőknek fejlettebb a szürkeállománya.

Amint azt a Sidney Morning Heraldnak Hickie kifejti, határozottan előnyös minél fiatalabban elkezdeni a nyelvtanulást. „A kisgyermekkor a legalkalmasabb időszak a nyelvtanulásra, mert akkor az egész agy nyitva áll az új információk előtt. Minden nap minden egyes percében új kapcsolódások millióit hozzuk létre. Később az agyunk már egészen másképpen szervezi az információkat.”

Mindezt az a kísérlet is alátámasztja, amelyben a résztvevőknek egy kitalált nyelv szavait kellett megtanulniuk. A kétnyelvűek kétszer több szót voltak képesek megjegyezni, mint a csak egy nyelvet beszélők.

Úgy tűnik tehát, nincs igaza azoknak, akik azt állítják, hogy a többnyelvű környezet megzavarja a kicsiket. A tudományos bizonyítékok jelenleg abba az irányba mutatnak, hogy a többnyelvűség kifejezetten előnyt biztosít.

Információ
X