nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Több magyar diák Romániában

A beiskolázási kampány Székelyföldön is szükséges, hiszen egyes vidékeken még ott is a vegyes iskolák román tagozatára íratják a szülők a gyermekeket.

MTI | 2013. június 5.
|  

Félezerrel több gyermek kerül magyar tannyelvű előkészítő osztályba Romániában – közölte hétfőn Magyari Tivadar, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) oktatási főtitkárhelyettese. Az RMDSZ tájékoztató hírlevele szerint hétfőn kiértékelte a Minden magyar gyermek számít elnevezésű tájékoztató és népszerűsítő kampány eredményeit, amelynek során az anyanyelvű oktatás fontosságára hívták fel a szülők figyelmét. Magyari Tivadar szerint a korábbi évek csökkenő tendenciáját nézve jó eredménynek számít, hogy majdnem félezerrel több gyermek kerül magyar tannyelvű előkészítő osztályba ősztől, így a kisiskolások létszáma ismét – az akár már lélektani határnak tekinthető – 10 ezer felett van.

Romániában az idei tanév elejétől vezették be az úgynevezett előkészítő osztályokat, amelynek célja felkészíteni az óvodás gyerekeket az iskolára. Az oktatási főtitkárhelyettes szerint jó hírek érkeztek a szórványmegyének számító Beszterce-Naszód, Brassó, vagy Hunyad magyar iskoláiból, és ezek szerint az ötödik osztálytól kevesebb magyar gyermek tér át román tagozatra, és nem rosszak az előrejelzések a középiskolába való beiratkozások tekintetében sem.

Magyari Tivadar szerint a beiskolázási kampány Székelyföldön is szükséges, hiszen tájékozottság vagy kellő érzékenység hiányában még ott is egyes vidékeken a vegyes iskolák román tagozatára íratják a szülők a gyermekeket. Ilyen esetek főleg a vegyes házasságokban fordul elő.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X