nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tévedés vagy provokáció? új részletek

Felújítás során lefestették a magyar feliratot a révkomáromi Szent Rozália-templomban. Helyi magyar civil szervezetek, és a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) helyi szervezete azonnal tiltakozott a magyar felirat eltüntetése ellen.

MTI | 2011. április 7.
|  

A felvidek.ma szlovákiai magyar hírportál szerdai közlése szerint a templom kupolája alatti körszalag „SZENT SZENT SZENT A SEREGEK URA ISTENE” feliratát festették le, s helyettesítették díszítő elemekkel.

„Szükségesnek tartjuk a munkálatok ezen részének azonnali felfüggesztését, valamint az érintett magyar felirat maradéktalan visszaállítását és restaurálását” – áll a magyar szervezetek közös állásfoglalásában. Azt a magyar szervezetek Elek László, Révkomárom katolikus egyházközségének esperes-plébánosával egyetértésben adták ki.

Elek László a nap folyamán a Bumm.sk hírportálnak elmondta: támogatja, hogy újra látható legyen a templom magyar felirata, ugyanakkor ez a Műemlékvédelmi Hivataltól is függ. A hivatal ugyanis arra adott engedélyt, hogy a templomot úgy újítsák fel, hogy visszaálljon az eredeti állapot, amilyen a templom megépülésekor, az 1840-es években volt.

Az esperes felhívta a figyelmet arra, hogy eredetileg ornamentika díszítette a templom falát, csak jóval később, az 1940-es évek elején, vagy 1970-ben került a helyére a magyar felirat, így az nem az eredeti állapotot tükrözi. Szerinte hamarosan egyeztetnek a kérdésről a Műemlékvédelmi Hivatallal. Mint mondta, talán az is megoldás lehet a problémára, hogy egy más helyre kerüljön a magyar nyelvű felirat.

Stubendek László, az MKP révkomáromi helyi szervezetének elnöke szerint az 1839-1844-ben épült katolikus Szent Rozália-templom és a hozzátartozó kálváriakert felújítása 2010-ben kezdődött, elsősorban vállalkozói pénzekből.

A templom, mára már kiemelkedve korábbi szürkeségéből, szépen felújított környezetével, esti díszkivilágításával Révkomárom egyik feltűnően szép objektumává vált. A külső tatarozás után következtek a belső munkálatok. A templomtérben több korabeli magyar emlék található, így a régebbi, elbontott templomból származó, mesterségi címerjelekkel díszített márványtáblák; egyebek között Vaszary Kolos esztergomi érsek, hercegprímás 1855-ben bemutatott első miséjét és a templom 1905-ös felújítását megörökítő márványba vésett magyar és latin feliratok; egy 13 darabból álló, 1840-ben vaslemezre festett magyar feliratú keresztút-sorozat, sőt egy, az 1700-as évek végéről eredeztethető orgona-pozitív – mint művelődéstörténetünk kiemelkedő relikviája.

Révkomárom római katolikus vallású lakosainak többsége magyar nemzetiségű.

„A rendszerváltoztatás óta eltelt két évtizedben sajnos nem sikerült kivívnunk, hogy magyar anyanyelvű püspököt és magyar egyházmegyét kapjon a négyszázezer szlovákiai magyar katolikus hívő. Bízunk benne, hogy nem a szlovákiai katolikus egyház magyarellenes támadásának vagyunk tanúi akkor, amikor a magyar nyelvű templomi feliratok eltüntetését tapasztaljuk” – olvasható az MKP közleményében. A párt szerint nem engedhető meg, hogy Révkomáromban „csorbuljanak nyelvi jogaink, kárt szenvedjenek magyar hagyományainkat jelképező értékeink. Ugyanakkor örülünk, ha értékes alkotások születnek, és megszépülnek, megújulnak apáink örökségei, népünk, nemzetünk emlékei”.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X