nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Termékeny volt a magyar-szlovén kisebbségi vegyes bizottság ülése

Megállapodás született, hogy mindkét ország folytatja az anyanyelvi oktatás támogatását.

MTI | 2009. november 18.
|  

Az anyanyelvi oktatás bővítése, a média lehetőségei a digitális átállás után, továbbá a határ menti térség fejlesztése is téma volt egyaránt téma volt a magyar-szlovén kisebbségi vegyes bizottság ülésén, amelyet kedden tartottak a szlovéniai Lendván – tájékoztatott Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal szakállamtitkára.

A kisebbség- és nemzetpolitikai ügyekért felelős szakállamtitkár az ülést követően elmondta: talán a legjelentősebb előrelépés az volt, hogy sikerült elfogadtatni a kisebbségpolitika és a térségfejlesztés együttes kezelését. Kifejtette: szlovén oldalról nyitottak voltak Magyarország régi törekvésére, hogy a kisebbségi ügyeket ne elkülönítve kezeljék az egyéb területektől, hiszen azok összefüggenek a gazdasági, a térségfejlesztési és az infrastrukturális ügyekkel is.
Gémesi hozzátette, hogy hétfőn, ugyancsak Lendván, arról is tárgyaltak a résztvevők, hogy a térségfejlesztés nem csak gazdaságfejlesztést takar, tartalmaznia kell az intézményfejlesztést is. Ez az oktatás és a kutatás területét egyaránt érinti, és nem pusztán az anyanyelvi oktatás, hanem a szellemi háttér biztosítását is jelenti a szlovéniai magyarok vagy a magyarországi szlovének számára.
A vegyes bizottság ülésén megállapodás született arról, hogy mindkét ország folytatja az anyanyelvi oktatás támogatását. Ennek keretében a szlovénok lakta magyarországi településeken állandóvá válhat szlovén óvodai pedagógusok foglalkoztatása.
Magyarország támogatást ajánlott a lendvai kétnyelvű középiskola vezetőinek, pedagógusainak magyar nyelvi továbbképzéséhez, miután a nyelvtudás hiánya a muravidéki magyarok körében nem kis ellenérzést váltott ki a közelmúltban. Szó volt a magyarországi szlovén nyelvű rádió jövőjéről is, amelynek kapcsán Gémesi Ferenc kifejtette: meg kell vizsgálni, hogy miként alakul majd 2012 után, a kötelező európai digitális átállást követően a rádió helyzete.
A magyar és szlovén politikai kapcsolatok állását illetően a szakállamtitkár úgy fogalmazott: ha belpolitikai szándékkal fel is merülnek néha „vitát generáló felvetések”, azok sem a szakmai, sem az államközi egyeztetésekben nem jelennek meg problémaként.
A magyar-szlovén kisebbségi vegyes bizottság lendvai ülésén a tervezett szlovén-magyar együttes kormányülés kisebbségi témáit is előkészítették.

Információ
X