nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tartanak a gettósodástól az írek

Áldozni kell arra, hogy a bevándorlók megtanuljanak angolul, különben sokan a bűnözés útjára lépnek – vélik ír iskolaigazgatók.

nyest.hu | 2010. február 16.
|  

Vegyes nemzetiségű iskolák küldöttjei nemrég arra figyelmeztették az ír Nevelésügyi és Tudományos Bizottságot, hogy ha nem változtatnak a nyelvtanítás jelenlegi módszerén, az angolul nem tudó fiatalok megélhetés híján bűnözésbe kezdhetnek – számol be az Irishtimes.

Az emigránsok gyerekeit is tanító ír iskolákban ugyanis angol mintára, vagyis az anyanyelvi környezet beolvasztó erejére épül a nyelvtanítás. Csakhogy míg az Egyesült Királyságban a diákok többsége angolul beszél, így a nem angol anyanyelvűek már körülbelül 2 év alatt el tudják sajátítani a nyelvet, addig egyes ír tanintézményekben a tanulók 87 százaléka nem angol anyanyelvű. „Ha komolyan gondoljuk, hogy befogadó társadalmat hozunk létre, a lehetőségeket is ehhez kell alakítanunk. Különben évek múltán sajnálni fogjuk, hogy nem tettünk meg mindent a társadalmi problémák enyhítésére” – hangsúlyozta az egyik küldött, aki a nyelvtanításra fordított anyagi támogatás növelését akarja elérni.

Egy másik iskolaigazgató pedig a franciaországi emigránsok lázadására utalt, aminek alapvető okát abban látják, hogy a bevándorlókat nem integrálták kellőképpen a társadalomba. „Az angolul nem tudók közül sokan állami segélyen vagy rosszabb esetben a börtönben fogják végezni, ha nem teszünk valamit ennek megakadályozására” – figyelmeztetett a szakember, aki szerint a gettósodás Galway városában már meg is indult.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X