nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tankolni lehet ezentúl az osztrák telefonfülkékben - ráadásul ingyen

Mire lehet felhasználni a mellőzött, mobilok által háttérbe szorult telefonfülkéket? Nos, például villanykutak kialakítására.

MTI | 2010. május 11.
|  

Nagy-Britanniában örökbe fogadják, és mindenféle kreatív megoldásokkal igyekeznek megmenteni őket, az osztrákok pedig a praktikum felől közelítik meg a kérdést.

A mobilok elterjedésével szinte teljesen feleslegessé váló nyilvános telefonok segítségével egy osztrák cég a környezetbarát autók üzemanyag-feltöltését tervezi megoldani. Az elképzelés megvalósítása még nagyon a kezdeténél tart, mivel jelenleg mindössze 223 villany- és 3559 vegyes üzemű autót tartanak nyilván az alpesi országban, miközben hagyományos meghajtásúból több mint 4,3 millió van. Viszont akadnak villanyrobogók és árammal tölthető akkumulátorú motoros biciklik is, így nem csupán autók „tankolhatnak” majd a villanykutakból.

Az osztrák autóklub jóslása szerint a környezetbarát járművek száma 450 ezerre fog emelkedni 2020-ra.

Köztéri telefonból jelenleg 13 és félezer van Ausztriában. Kedden eggyel kevesebb lett belőlük, mert felavatták a legelső, telefonfülkéből kialakított villanykutat, méghozzá Bécsben, a Telekom Austria központja előtt. A cég azt tervezi, hogy az év végéig 30 telefonfülkéjéből lesz villanykút.

A cég kezdetben ingyen adja az áramot. A tankolás kicsit hosszabb, mint egy benzinkútnál, mivel egy villanyautó akkumulátorainak „teletöltése” legalább 6 óra, egy mopedé 80 perc, de még egy biciklié is eltart 20 percig.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X