nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szupermodern nyelvészet

Két napig ötletektől, nyelvészeti különlegességektől lesz hangos a szegedi Tanulmányi és Információs Központ: a számítógépes nyelvészeté a terep.

nyest.hu | 2009. december 2.
|  

Ötletek, trendek, aktualitások – ez várja a VI. Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferencia résztvevőit és az érdeklődőket Szegeden. December 3-án és 4-én ugyanis ismét a nyelvészetnek ez a speciális ága kap nagyobb teret a napsütötte dél-alföldi városban.

Mi mindenhez értenek!
Mi mindenhez értenek!
(Forrás: sxc.hu/Ante Vekic)

A két nap alatt nemcsak az elvégzett munkát ismertetik kollégáikkal a téma szakértői: lehetőséget kapnak ugyanis az egyetemi hallgatók is, hogy bemutassák projektjeiket. Sőt, még a legújabb nyelvtechnológiai fejlesztések ipari alkalmazásáról is hallhat, aki ellátogat az előadásokra, a szegedi Tanulmányi és Információs Központba.

Szó lesz fordításról és gépi tanulásos módszerekről, a Wikipédiáról és online helyesírási szótárról, de terítékre kerül a beszédtechnológia vagy különböző pszichológiai fejlesztések is. „A számtalan kutatás közül az egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó az [origo] tapasztalatait és az automatikus címkézés kérdéseit vizsgálja” – mondja Vincze Veronika, a rendezőbizottság tagja. „Az idei év újítása és külön érdekessége, hogy a Beszéd- és Nyelvtechnológiai Platform előadásai is összefonódnak a konferencia programjával” – teszi hozzá.

A konferencia részeként poszteres és laptopos bemutatót is tartanak – ezek során a kíváncsiskodó „poszterről poszterre” járva megismerkedhet különféle kutatásokkal – ráadásul személyesen tájékoztatja őt, mesél neki az adott kérdéskör szakavatott ismerője. Akárcsak a kutatási témák, a résztvevők szakterülete is változatos. A diákok között, számol be Vincze Veronika, informatikus és nyelvészhallgatók egyaránt vannak, alapképzésesektől a PhD-hallgatókig. Őket külön is kecsegtetheti az Ifjú kutatói díj, amit konferencia zárásaként osztanak majd ki.

Információ
X