nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • idodav: "Magyarul tehát az úszótechnika és az úszó szám elnevezése nem különbözik." Ez azért nem t...
  2021. 01. 17, 23:10  A gyorsúszás is hungarikum?
 • Fülig James: @nudniq: azt hiszem, hogy Erdély átalakítása a dualizmus korában kezdődött, amikor elfogad...
  2021. 01. 16, 14:48  Százasak vagyunk?
 • nudniq: @nudniq: na, én is elkövettem egy-két pontatlanságot. Segesvárt csak a68-as megyésítéskor ...
  2021. 01. 15, 22:25  Százasak vagyunk?
 • nudniq: @mederi: @szigetva: nem kisebb eltérés volt a két alakulat között, hanem kb egy megyényi: ...
  2021. 01. 13, 02:59  Százasak vagyunk?
 • nudniq: @mederi: "vallásszabadságot biztosító Arany Bullára" XXIV. Hogy izmaeliták és zsidók tiszt...
  2021. 01. 13, 02:31  Százasak vagyunk?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Sztrájk a francia hírügynökségnél

Egynapos sztrájkot hirdettek szerdán a francia hírügynökség szakszervezetei: az AFP munkatársai a hírügynökség tervezett státusváltásáról szóló törvényjavaslat naprendre vétele ellen tiltakoznak.

MTI | 2011. június 10.
|  

A szenátus frakcióvezetői szerda este döntenek arról, hogy még a nyári szünet előtt megvitatják-e a tervezetet vagy pedig őszre halasztják a döntést. A délután 2 órakor kezdődött, 24 órás munkabeszüntetés a hírügynökség termékeinek belföldi terjesztésére vonatkozik.

A szakszervezetek azt kifogásolják, hogy a törvényjavaslatról – amely álláspontjuk szerint az AFP függetlenségét veszélyezteti és nagyobb beleszólást biztosítana a kormánynak a hírszolgáltató működésébe és ellenőrzésébe – nem folyt előzetes belső vita a hírügynökségnél.

Az AFP irányításának módosítására vonatkozó törvényt május 17-én nyújtotta be Jacques Legendre kormánypárti szenátor. A tervezet alapján módosulna az az 1957-es törvény, amely az AFP különleges státuszát határozza meg. Ez a törvény garantálja az AFP függetlenségét, és sajátos, a kereskedelmi jog hatálya alá eső státust biztosít a hírügynökségnek, irányítását viszont a társasági jog alapján határozza meg. Az AFP jelenleg nem rendelkezik saját tőkével, és a legjelentősebb előfizetőiből álló igazgatótanács felügyelete és irányítása alá tartozik. Az állam előfizetőként a bevételek negyven százalékát biztosítja.

A kormány egy évvel ezelőtt elkészült szakértői jelentése szerint olyan részvényesekből álló saját kiadói társasággal kell rendelkeznie a francia hírügynökségnek, és az igazgatótanácsát úgy kell megreformálni, hogy az a  függetlenségét megőrizve tudja finanszírozni multimédiás fejlesztéseit.

A most benyújtott törvénytervezetben szereplő változások elsősorban az igazgatótanács összetételére vonatkoznak. Az AFP jelenleg 15 tagú vezetőségében nyolcan a sajtó képviselői, három tagot közvetlenül a kormány delegál, ketten a közszolgálati televízió, illetve rádió vezetői, ketten pedig magánál a hírügynökségnél dolgoznak. A kormány a sajtó képviselőinek számát csökkentené, s melléjük neveznének ki állami képviselőket, akik a közszolgálati feladatok ellátást ellenőriznék, valamint olyan független tagokat is beválasztanának, akik a média, az újságírás vagy a tájékoztatással kapcsolatban álló értelmiség elismert francia vagy külföldi személyiségei.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X