nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nem „EU-konform” az új médiatörvény

Már az Európai Újságírók Szövetsége is tiltakozik az új magyar médiatörvény-tervezet ellen, "nem felel meg a pluralizmus a európai normáinak".

MTI | 2010. június 24.
|  

Visszafordítaná az órát a magyarországi sajtószabadság tekintetében az új médiatörvény-tervezetre épülő jogszabály - vélekedett szerdán Brüsszelben kiadott közleményében az Európai Újságírók Szövetsége (EFJ).

Aidan White, a szervezet főtitkára eszerint úgy nyilatkozott, hogy a magyar Országgyűlés elé került javaslat "korlátozó jellegű", amely "keretek közé szorítja a véleménynyilvánítás jogát és így a szólásszabadságot is".

Kijelentette, hogy a tervezet "nem felel meg a pluralizmus és a sokféleség európai normáinak", és az órát azokba az időkbe állítaná vissza, amikor Magyarország kommunista uralom alatt és a média állami ellenőrzésének árnyékában élt.

Az EFJ megítélése szerint a javaslat állami szabályozás alá vonná a nyomtatott és audiovizuális média nagy részét, de részlegesen még az internetet is.

Mivel a tervezet felszínes és nem tartalmaz világosan meghatározott normákat, félő, hogy az új szabályok önkényes alkalmazásra és beavatkozásra adnak lehetőséget - áll a brüsszeli közleményben.

A szövetség - "anyaszervezetével", a világ újságíró-szervezeteit képviselő Nemzetközi Újságíró Szövetséggel (IFJ) közösen - a magyar kormányt a javaslat visszavonására szólította, továbbá arra, hogy indítson átfogó nyilvános vitát a témáról, a média képviselőivel pedig folytasson párbeszédet.

Bármilyen új jogszabálynak törvényes garanciákat kell nyújtania az újságírói és szerkesztői szabadságra, és segítenie kell a szabályok etikus gyakorlatba ültetését - jelezte az EFJ, amely Európa 30 országában több mint 250 ezer újságírót képvisel.

A Magyar Újságírók Országos Szövetségét és a Sajtószakszervezet tagjai közé soroló európai szövetség aláhúzta azt is, hogy támogatja a tervezet ellen hangjukat felemelő magyar tagszervezeteit, illetve más tiltakozó civil szervezeteket és polgárokat is.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X