nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szótár készült a kumráni tekercsekhez

Megjelent a kumráni tekercsek megfejtését segítő első szótár, amely 270 héber szócikket tartalmaz A-tól H betűig.

MTI | 2011. április 8.
|  

A különleges szótár bepillantást enged abba, miként változott a héber nyelv az Ótestamentum és az Újszövetség között eltelt időben – jelentette a Kathpress katolikus hírügynökség.

A kumráni tekercsekhez 790 címszóval összesen három kötetes szótárt terveznek, a történelmi, nyelvészeti munkát a Bonni Egyetem teológusai végzik siegeni tudósokkal karöltve. Az I és O betű közötti szavakat tartalmazó kiadás 2012-ben, a harmadik kötet 2015-ben készülhet el.

A héber nyelv változásait mutatja többek közt az apát jelölő abba szó jelentésének átalakulása. Az Ótestamentumban jelentése még ez volt: „szigorú a bottal”. Az Újtestamentum időszakára viszont már a nevelő figurájára utalt, a szigorúból jóságos lett.

A kumráni tekercsek héber és arámi nyelvű írások gyűjteménye, amelyet 1947 óta fedeztek fel a Holt-tenger közelében fekvő Kumránban, a mai Ciszjordániában. A bőr- és papirusztekercsek a Krisztus előtti III. és az időszámításunk szerinti I. század között keletkeztek. A zsidó és a keresztény vallás számára kiemelkedő a jelentőségük, mert közelebb visznek a Biblia korai változataihoz.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 doncsecz 2011. április 10. 08:56

A bőrtekercsek, ami tulajdonképpen a pergamen, jóminőségű és tartós juhbőrből készültek. Ezek tovább bírták mint a papirusz.

Információ
X