nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szlovák-magyar példa: összefogni is lehet

Nyelvek és civilizációk találkoznak az Operaházban február 9-én: szlovák művészek adják elő magyar közönségnek Puccini Pillangókisasszonyát.

MTI | 2010. február 6.
|  

Február 9-én 19 órakor a Pozsonyi Nemzeti Színház (Slovenské Národné Divadlo) társulata vendégszerepel a Magyar Állami Operaházban Puccini Pillangókisasszonyával. A szlovák társulat előadását korunk egyik legelismertebb operarendezője, Peter Konwitschny állította színpadra. A művész 1980 óta rendez neves operaházakban – a német színpadok mellett Baselban, Grazban, Párizsban és Barcelonában –, rendezéseit a nemzetközi sajtó is figyelemmel követi.

Konwitschny értelmezésében a Pillangókisasszony egy Japánban játszódó személyes tragédiából modern és meglepően aktuális párkapcsolati parafrázissá válik. A főhősnő sorsát a tiszta humánum és az embertelen társadalmi elvárások feloldhatatlan ellentéte pecsételi meg, amely a modern, „felvilágosodott” nyugati civilizációban éppúgy érvényes üzenet lehet, mint egy évszázaddal ezelőtt a Távol-Keleten. A budapesti előadás címszerepében Eva Jenisová lép színpadra, vezényel: Oliver Dohnányi.

Vass Lajos, az Operaház főigazgatója a Pozsonyi Nemzeti Színház budapesti fellépését nem pusztán egy nívós társulat vendégszerepléseként értékeli. Kiemelte: a szlovák művészek fellépése a kultúra összekötő erejének, valamint a Magyar Állami Operaház és a Pozsonyi Nemzeti Színház példaértékű kapcsolatának jelképe.

Információ
X