nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szlovák külügy: komolytalanok a magyarok

Peter Stano külügyi szóvivő szerint komolytalan a magyar államtitkár állítása a tárgyalások egyoldalú megszakításáról.

MTI | 2009. december 16.
|  

A szlovák külügyminisztérium kedden visszautasította azt a magyar állítást, hogy egyoldalúan megszakította az államnyelvtörvény módosításáról folytatott tárgyalásokat Magyarországgal.

Peter Stano külügyi szóvivő szerint Szlovákia továbbra is nyitott a kétoldalú szakértői tárgyalások előtt, de azoknak csak a jövő évben kellene sorra kerülniük.

„Bármikor készek vagyunk a tárgyalásokra, ha biztos a konstruktív eredmény, ami egy ilyen gyorsan összehívott találkozó esetében, ahogy azt Magyarország akarta, nem volt lehetséges” – mondta Stano a pozsonyi TASR hírügynökségnek.

A magyar javaslatot, hogy kedden újra tárgyaljon a kisebbségi vegyes bizottság, Pozsony már hétfőn elutasította.

A szóvivő a magyar külügyi államtitkár keddi nyilatkozatára reagált. Szabó Vilmos sajtótájékoztatóján közölte: mivel a bizottság eddigi ülésein nem sikerült minden bizonytalanságot tisztázni, további egyeztetések szükségesek. Budapest korainak tartja, hogy a pozsonyi kormány már szerdán elfogadja a módosított államnyelvtörvény végrehajtási rendeletét. A tárca erről jegyzékben tájékoztatta a szlovák felet. A pozsonyi diplomácia szerint azonban belső szlovák jogszabályról van szó, amelynek elfogadását már egyeztették Knut Vollebaekkel, az EBESZ kisebbségi főbiztosával.

Szabó Vilmos emlékeztetett, hogy a magyar fél december 15-re javasolta a kisebbségi vegyes bizottság újabb ülésének megtartását Budapesten, mivel a legutóbbi ülésen, december 4-én „a meghatározott napirendnek csak egy részét tárgyalták meg”. A pénteki meghívást azonban a szlovák fél nem fogadta el. Szabó hangsúlyozta: Vollebaek és szakértői előzetesen késznek mutatkoztak arra, hogy a keddi egyeztetésen részt vegyenek.

„A Szlovák Köztársaság külügyminisztériuma a partnereivel való párbeszédben a tisztességre helyezi a hangsúlyt, és ezt partnereitől is elvárja. Ezért csodálkozással, és mérsékelt aggodalommal vettük tudomásul Budapest legújabb lépéseit a szlovák államnyelvtörvénnyel kapcsolatban” – fejtette ki Stano.

A szóvivő szerint a magyar államtitkár állítása a tárgyalások egyoldalú megszakításáról ugyanolyan komolytalan, mint az, amikor a magyar fél még a diplomáciai egyeztetés befejezése előtt nyilvánosságra hozta a kisebbségi vegyes bizottság új ülésének javasolt időpontját.

A szlovák külügyminisztérium a nyelvtörvény ügyében „a lehető legnagyobb átláthatósággal” és a „szécsényi kormányfői megállapodásokkal összhangban” jár el, s aktívan együttműködik az EBESZ kisebbségi főbiztosával – húzta alá Stano. Megjegyezte: a szlovák fél komoly hozzáállásának bizonyítéka, hogy egy tervezett találkozót nem egy nappal annak időpontja előtt mond le, ahogy azt a magyar fél tette hétfőn az euroatlanti integrációs vegyes bizottság esetében, és hogy „ebből szándékosan nem csinál politikai ügyet”.

Információ
X