nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • szigetva: @mederi: Abszolút tények nyilván nincsenek. A te hozzászólásaidra azonban a „jelen tudásun...
  2023. 02. 02, 10:55  Urál‒Altaj
 • mederi: @szigetva: Szerintem ilyen típusú vizsgálatoknál abszolút tényekről nyilván nem lehet szó,...
  2023. 02. 02, 08:31  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Csak ez lehetetlen, ha valaki a tényeknek nincs birokában.
  2023. 02. 01, 11:49  Urál‒Altaj
 • mederi: @szigetva: Külön külön a tudományágak gondolom kevésbé hatékonyak, mint ha összeegyeztetve...
  2023. 02. 01, 11:42  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: A Pángea 175 mó éve bomlott fel. De tök mindegy, nem hogy 60 mó évre nem látunk v...
  2023. 01. 31, 09:33  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szí-Ne-Ja-Va: óvodától az érettségiig

A Színházi Neveléssel a Javuló Valóságért címet viselő kezdeményezés túlnyomórészt a középiskolás nemzedéket célozta meg, de egy óvodát is bevont a nyíregyházi színház.

MTI | 2012. augusztus 23.
|  

Tizenegy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei oktatási intézmény mintegy tízezer általános- és középiskolása, valamint óvodása vett részt abban a színházra nevelő programban, amelyet a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház valósított meg európai uniós támogatás segítségével az elmúlt időszakban. A Színházi Neveléssel a Javuló Valóságért (Szí-Ne-Ja-Va) címet viselő kezdeményezés túlnyomórészt a középiskolás nemzedéket célozta meg, így a projektbe elsősorban gimnáziumokat, szakiskolákat, illetve egy óvodát vont be a nyíregyházi színház – mondta Hargitai Iván projektmenedzser-rendező a program zárása kapcsán tartott sajtótájékoztatón szerdán Nyíregyházán. A mintegy 30 millió forint értékű program keretében többek között drámapedagógiai előadásokat, beszédtechnikai foglalkozásokat és iskolaszínházi témanapokat tartottak a gyerekeknek a teátrum színművészei.

„Nehéz dolog élni, egy kamasz számára még nehezebb, főleg akkor, ha egy hátrányos helyzetű megyében éli mindennapjait” – fogalmazott Hargitai Iván az MTI-nek. A kezdeményezés célja elsősorban azoknak a tizenéveseknek a megszólítása volt, akiket eddig nem ért színházi élmény. A színészek a nyíregyházi színházban tartott előadások mellett az iskolákba is ellátogattak, az itt tartott előadásokon pedig tevékenyen bevonták a fiatalokat a színházi játékba.

A színészek fogékonyságot éreztek a gyerekek részéről, akik a foglalkozásokon feldolgozott klasszikus művek – így Moliére Tartuffe vagy Sütő András A szuzai menyegző című darabja – megismerése révén a konfliktusok okairól, azok kezelésről és az egymáshoz való viszonyulásról is sokat tanulhattak – számolt be a tapasztalatokról a rendező. Kiemelte: az ilyen fajta bonyolult meséléseknek, szituációs játékoknak nagy szerepe van abban, hogy a fiatal megfelelően tudja a problémáit kezelni.

A programba összesen mintegy tízezer gyereket sikerült bevonni, a másik oldalról a 27 színész mellett a színház szinte teljes technikai személyzete kivette a részét a munkából. Az előadások mellett beszédtechnikai órákon vehettek részt a gyerekek, az érettségire készülő diákok beszédminőségének és beszédtechnikájának javításával pedig külön foglalkoztak. A résztvevők az iskolaszínházi napok keretében a nyíregyházi színház korábbi repertoárjában lévő darabokkal ismerkedtek meg, a legkisebbeknek pedig jelmezes-díszletes-műsoros játékot tartottak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X