nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kreditet ér a színházba járás Kecskeméten

Példaértékű a magyar felsőoktatásban az az együttműködés, amely a kecskeméti Katona József Színház és a Kecskeméti Főiskola között jött létre.

Edupress | 2011. szeptember 14.
|  

A főiskolások ettől a szemesztertől kezdve szabadon választható tárgyként felvehetik a színházlátogatás kurzust is, amellyel kreditet is szerezhetnek. A négy kijelölt és egy választható előadás értelmezéséhez a diákok színházi szakembertől kapnak segítséget. A színház, a kecskeméti önkormányzat és a főiskola közös, szeptember 9-ei budapesti sajtótájékoztatóján arról a programról is szó esett, amellyel a pedagógusok felé nyit a kecskeméti teátrum.

A nyár elején készült egy országos felmérés, amelyben az ifjúság szabadidős elfoglaltságait vizsgálták. „Szomorúan tapasztaltam, hogy egy fiatal sem mondta azt, hogy színházba jár” – hangsúlyozta Cseke Péter, a kecskeméti Katona József Színház igazgatója. „Ez az eredmény ösztönzött bennünket arra, hogy elkezdjünk gondolkodni azon, mit lehetne tenni, hogy a fiatalok életének részévé váljon a színház.”

Réczei Tamás, a színház művészeti igazgatója úgy látja, nem biztos, hogy megvan a következő generáció, akik majd színházba járnak, ezért a színháznak is lépnie kell. „Azt is szeretnénk bemutatni, hogy a konzervatív színházi megoldások mellett vannak megújított formák is, nem kell mindig ugyanazt várni a színháztól” – emelte ki Réczei Tamás.

A főiskola vezetőségénél nyitott fülekre talált a kezdeményezés, amelynek eredményeként már idén ősszel beindulhat a színházi kurzus, amelyre mindhárom karról várják a hallgatókat. Dr. Danyi József rektor örömét fejezte ki, hogy két intézmény között ilyen szoros együttműködés kezdődik.

A Tanítóképző Főiskolai Kar országosan is elismert specialitása a dráma- és színházpedagógia. „Nálunk nem végezhet úgy egy hallgató, hogy ne járt volna a kecskeméti színházban” – hangsúlyozta dr. Steklács János, a kar dékánja, aki arról is beszélt, hogy mintha az utóbbi időben elkopott volna a felsőoktatás egyik fontos feladata, az értelmiségivé nevelés. Ehhez járul hozzá a színházi kurzus is, amelyet a gépészmérnök hallgatók éppúgy felvehetnek, mint a leendő kertészmérnökök.

Fehér Éva főiskolai tanársegéd kiemelte, eddig szabadidős tevékenységként szervezték a színházlátogatást, mostantól kredit is jár érte. Ez a kezdeményezés újdonsága. A képzés során négy kötelező és egy szabadon választott előadást néznek meg a hallgatók, amelyeknek az értelmezéséhez Réczei Tamás, a színház művészeti vezetője ad segítséget. „Az órákon abban próbálok majd segíteni a hallgatóknak, hogy értő nézőkké váljanak, és élményt adjon számukra a színház.”

A kurzus résztvevőinek nem tankönyvet kell majd venniük az órára, hanem egy ifjúsági bérletet kell megvásárolniuk, melynek ára 2900 forint. Steklács János kiemelte, a főiskola megteremti a forrást arra, hogy anyagi okok miatt senki se maradjon le a képzésről.
A budapesti sajtótájékoztatón még egy fontos kezdeményezést bejelentettek. Útjára indul ugyanis a Mű érték vagy Műérték program, mely szintén példa nélküli a hazai színházi életben. Mák Kornél, Kecskemét alpolgármestere számolt be arról, hogy a megye hetven általános és középiskolai pedagógusa vehet részt ingyenesen a teátrum ifjúsági előadásainak főpróbáján. Ehhez a Nemzeti Kulturális Alap és a Városi Támogatási Program nyújt támogatást. A tanárok Réczei Tamással közösen elemzik majd az előadásokat.

„Fontos, hogy a pedagógusok ne csak elhozzák a gyerekeket a színházba, hanem dolgozzák fel, értelmezzék utána az ott látott darabot. Éppen ezért a képzés során minden előadás után tartunk egy drámapedagógiai beszélgetést arról, hogyan lehet a darabot az ő diákjaik szemszögéből elemezni, a fiatalokhoz közelebb vinni” – vázolta a képzés lényegét a művészeti vezető.

Cseke Péter igazgató reményét fejezte ki, hogy más városok is átveszik a kecskeméti kezdeményezéseket.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X