nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szerbia: törvényjavaslat a nemzeti tanácsokról

Megkezdődött a nemzeti tanácsokról szóló törvényjavaslat elvi vitája a szerb parlamentben. A törvényjavaslatban a tanácsok megválasztásának módja és a hatásköreik szerepelnek.

MTI | 2009. július 23.
|  

Amennyiben elfogadják a törvényt, a nemzeti tanácsok – köztük a 2002 óta működő Magyar Nemzeti Tanács – országos kisebbségi önkormányzatként, valamint a kulturális és személyi autonómia legfőbb szerveiként állami hatáskörökkel is rendelkezni fognak.

Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője szerint a javaslatot nem azért kell elfogadnia a szerb parlamentnek, mert az európai uniós követelmény Szerbia csatlakozása szempontjából, hanem azért, mert Szerbia alkotmányának értelmében a nemzeti kisebbségek kollektív jogokkal is rendelkeznek – írja a Magyar Szó című vajdasági napilap szerdai számában.

A kollektív jogokkal csak akkor lehet igazán élni, ha a nemzeti közösségek létrehozhatják a nemzeti identitás megőrzése szempontjából fontos területeken felhatalmazott nemzeti tanácsaikat – hangsúlyozta Pásztor Bálint.

A szerb parlamentben a törvényjavaslatról kezdődött vita kapcsán kedden kiderült, hogy a kormánykoalíció pártjai fontosnak tartják az előterjesztett törvényjavaslatot, amelyet az ellenzék alkotmányellenesnek nevezett.

Információ
X