nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Muszlimokat is gyógyít egy szerb szobor
Szerb apácák albánul tanulnak

Egy koszovói szerb ortodox kolostor apácái albánul tanulnak, hogy jobban tudjanak kommunikálni a kolostor albán muszlim zarándokaival.

nyest.hu | 2011. április 11.
|  

Koszovóban a szerbek és az albánok közötti etnikai és vallási feszültségek csak lassan csökkennek, de érdekes példáit lehet találni az enyhülés folyamatának. Az ország egyik szerb ortodox kolostora muszlim zarándokhely is egyben, mert az ott található 14. századi Mária szobornak különleges gyógyító erőt tulajdonítanak a koszovói albánok is, akik alapvetően muszlimok. A szokolicai kolostor szent szobra állítólag a süket-némaságot és a terméketlenséget is gyógyítja.

Az imádkozni érkező albánok kérdésére, hogy milyen nyelve imádkozzanak, az apácák arra biztatják őket, hogy saját nyelvükön, ahogy tanulták, Allahhoz. A kolostor vezetője, Mati Makarija továbbá arra is utasította az ott élő szerb anyanyelvű apácákat, hogy tanuljanak albánul. A szerb és az albán egymástól nagyon eltérő két nyelv. Az apácák ugyan a szerben kívül is beszélnek nyelvek – angol, német, görög – de saját nyelvükön szeretnének kommunikálni az albán zarándokokkal.

A kolostor apácái a koszovói háború legsötétebb pillanataiban is kiálltak a helyi albán lakosságért, ez is nagyban hozzájárul a ma is meglévő kölcsönös bizalomhoz és tisztelethez. Így maradhatott a szokolicai kolostor a vallások közötti egyetértés egyik példája, ahol az albán muszlim lakosság hisz benne, hogy a szobor nemcsak a keresztényeket, de a muszlimokat is meggyógyítja.

Forrás:

Arab Times: Serb nuns learn language of Muslims looking for a cure

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X