nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szeptembertől indul az al-Dzsazíra Balkán

Az arab CNN-ként is emlegetett katari központú al-Dzsazíra hírtelevízió balkáni leányvállalata, az al-Dzsazíra Balkán szeptemberben kezdi el sugározni adását Szarajevóból.

MTI | 2011. március 19.
|  

A csatorna, amely az első tervek szerint januárban indult volna, a hírek regionális kontextusba helyezésével szeretné felvenni versenyt a balkáni országokban működő több száz helyi adóval.

„Nem tudjuk tőlük átvenni a helyi hírek sugárzását, ezen a területen nem sokáig lennénk versenyképesek velük” – nyilatkozott a francia hírügynökségnek a 65 éves Goran Milic, a régió horvát sztárújságírója, aki a csatorna programigazgatója lesz. „De felkelthetjük a nézők érdeklődését az események regionális megközelítésével, amely a kilencvenes években a háború és azt általa keltett indulatok miatt kikerült a tájékoztatásból. Manapság nagyon sok embert érdekel, hogy mi történik a határ másik oldalán” – fűzte hozzá Milic, aki januárig a horvát köztelevíziónál dolgozott.

Milic szerint egyetlen helyi televízió programjában sem jelennek meg több szomszédos országot is érintő tematikák, mert ezzel azt kockáztatnák, hogy „jugo-nosztalgiával” vádolják meg őket. Ezért „előnyünk származhat abból is, hogy az egyik országban történteket összevethetjük egy hasonló helyzettel egy másik országban” – mondta. A tapasztalt horvát újságíró megjegyezte, hogy a régióban „óriási nyomás nehezedik a médiára, és jelentős az öncenzúra is”.

A csatorna Szarajevó központjában található székházában már javában folynak az előkészületek. „Az utolsó részletekről tárgyalunk (az eszközök szállítóival). „A 300 négyzetméteres stúdió megfelel az al-Dzsazíra-stúdiók minden magas követelményének” – mondta Tarik Djodjic, a majdani csatorna vezérigazgatója ugyancsak az AFP-nek.

A katari televízió balkáni projektje 2010-ben kezdődött, amikor az adó 1,2 millió euróért megvásárolta a szarajevói NTV 99 tv-csatornát. Az al-Dzsazíra az adás szeptemberi elindulásáig összesen 14,5 millió eurót fektet a csatornába – mondta Djodjic. A pánarab televízió balkáni leányvállalata körülbelül 100 embert, köztük 60 újságírót fog foglalkoztatni, illetve egy tudósítói hálózat kiépítését is tervezik a régióban és a világ nagyvárosaiban.

Ha minden a terv szerint halad, az al-Dzsazíra Balkán az al-Dzsazíra Törökországgal egy időben kezdi majd meg működését. „Az al-Dzsazíra Törökország azokat a területeket fogja lefedni, ahol törökül beszélnek, az al-Dzsazíra Balkán pedig a valaha szerb-horvátnak vagy horvát-szerbnek nevezett régióban fog sugározni” – magyarázta Milic. Ezek az új adók az al-Dzsazíra első olyan leányvállalatai amelyek nem arab vagy angol nyelvű adást kínálnak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X