nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Webragasztó
Szenzációs új magyar kereső: az iGlue

Nemzetközi sikert aratott egy maroknyi magyar fejlesztőcsapat munkája: a webes keresést forradalmasító iGlue ezüstérmet nyert egy londoni fejlesztői versenyen. És ez még csak a siker első lépcsőfoka: a szolgáltatás már amerikai újságok figyelmét is felkeltette.

nyest.hu | 2010. május 26.
|  

Egy kis magyar garázscég csapata öt évvel ezelőtt kezdte el fejleszteni azt a keresőprogramot, ami a TechCrunch informatikai portál fejlesztői versenyén ezüstérmet szerzett Londonban a minap. Az in4 Kft. Vezetője, Vaskó Péter már 3-5 millió dolláros befektetésről beszél: becslése szerint ennyi kéne ahhoz, hogy a nemzetközi figyelmet kiváltó új alkalmazás megállja a helyét a piacon.

Az iGlue-val mi is így örülhetünk majd a keresési találatoknak?
Az iGlue-val mi is így örülhetünk majd a keresési találatoknak?

A teljesen magántőkére alapuló cégben a kezdeti tőkehiányt kreativitással pótolták, majd a Power of the Dream Ventures hazai befektetőcég állt a program mögé, amely jelenleg is finanszírozza a fejlesztést. „Londoni utunk legfontosabb tapasztalata az volt, hogy nincsenek zárva a kapuk, van hely az új ötletek számára, érdemes kockáztatni és nemzetközi színtérre fejleszteni. A londoni befektetőket is »megragadta« a tájékozódást, tanulást segítő újszerű, piacképes program, az előadás után több cég is felvette velünk a kapcsolatot, velük jelenleg is tárgyalunk” – nyilatkozta a cégvezető a nol.hu-nak.

S hogy miben rejlik az iGlue újdonsága? A program nyelvi elemzéssel felismeri a weboldalak legfontosabb elemeit (személyek, földrajzi helyek, intézmények), és azokhoz kis ablakokban releváns információkat kapcsol. Így például a földrajzi helyeket megjeleníti a térképen, az intézményekről videókat, fotókat közöl, és az emberekhez is arcot, életrajzot társít. Ez a szolgáltatás nem linkeket gyűjt össze, mint a többi kereső, hanem értelmezi és rendszerezi az információkat. Vaskó Péter szerint az iGlue éppen ezért a web pillanatragasztója: mert képes újraszervezni a világháló töredékes adatait, és megmutatni az azok közötti kapcsolatot.

Az iGlue adatbázisában jelenleg körülbelül 2 millió földrajzi hely, 50 ezer intézmény és 170 ezer személy és még 30 egyéb kategória (díjak, vallások stb.) adatai találhatók meg. A személyek számát a fejlesztők félmillióra akarják növelni, hogy az iGlue elindításakor már elegendő információ legyen a rendszerben (az angol Wikipediában kb. 600 ezer személyről szerepel szócikk) – számol be az index.hu.

A módszer és a jövő

Az iGlue nyelvi elemzés és gépi tanulás segítségével szedi össze az információkat olyan webes forrásokból, mint például a Wikipedia. Ezek az adatok emberi minőségellenőrzésen is átesnek. Emellett a rendszert az internethasználó közösség is fejlesztheti: a Wikipediához hasonlóan a bejelentkezett felhasználók is betáplálhatnak új adatokat, és akár szövegeket, videókat és képeket is felcímkézhetnek.

S hogy hol találkozhatunk a jövőben az iGlue-val? Magyarországon egyelőre nem, de az angol nyelvű online médiában várhatóan ősszel jelenik meg az alkalmazás ingyenesen használható alapverziója. Számos neves angol újság tervezi ugyanis, hogy fizetőssé teszi a tartalmát, és ezekben egyedi, testre szabott prémiumszolgáltatásokkal jelenhet meg a program. Az angol piac után pedig a magyar következik, a következő megcélzott nyelv ugyanis a magyar.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X