nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mesevilág a Müpában

Ha tavasz, akkor olvasás: a nemzetközi könyvfesztivál lezárult, de a kíváncsiakat újabb rendezvény: gyermekirodalmi fesztivál és könyvvásár várja.

MTI | 2010. április 28.
|  

Együtt lenni jó címmel rendezik meg a VI. Gyermekirodalmi Fesztivált és Vásárt a hétvégén a Művészetek Palotájában (Müpa), ahol csaknem száz program és ötven kortárs szerző, illetve illusztrátor várja majd a közönséget – közölte Sándor Csilla Mária szervező, a Csodaceruza folyóirat főszerkesztője a XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon tartott szombati sajtótájékoztatón.

Kiemelte, hogy az április 30-tól május 2-ig tartó rendezvényen a hangsúly az alkotókon és a minőségi gyerekirodalmon lesz. A háromnapos fesztiválon lesz például versfaragás Lackfi Jánossal, Szalóki Ági-koncert, bélyegtervezés, ajándékkönyv-készítés és játékos könyvbemutatók is, az Örkény Színház színészei meséket olvasnak a közönségnek, de közös rajzolás, illusztrálás és filmvetítés is színesíti a programokat.

A szegénység és a társadalmi kirekesztettség elleni küzdelem európai évéhez kapcsolódva a Gyermekkönyvszerzők és Illusztrátorok Egyesülete (GYIE) meseíró és illusztrációs pályázatot hirdetett e témában. Mint azt Paulovkin Boglárka illusztrátor elmondta, a pályázatra csaknem 250 mű érkezett, s az első fordulón „átment, minőséget és értéket képviselő” műveket a fesztiválon megrendezett kiállításon láthatja majd a közönség. Hozzátette: az illusztrátorok az írókhoz hasonlóan közvetítő szerepet töltenek be, „ők viszik be a gyerekszobába a magas művészetet”. A fesztiválon a szakemberek megbeszélést tartanak majd arról is, hogy érdemes lenne létrehozni egy Magyar Gyerekkönyv Intézetet, mint rangos szakmai fórumot.

Turkovics Mónika, a Müpa marketing és kommunikációs igazgatója elmondta: ez a fesztivál remek kulturális színfolt lesz az intézményben, s a Cifra Palota elnevezésű interaktív vasárnapi esemény is jól illeszkedik majd a VI. Gyermekirodalmi Fesztivál és Vásár programjai közé. A sajtótájékoztatón Lackfi János felolvasott az Aranysityak című gyermekverskötetből, amely – mint mondta – 40 költő írását tartalmazza. A többi között Garaczi László, Varró Dániel, Petőcz András, Tóth Krisztina és László Noémi költeményeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők a Molnár Jacqueline rajzaival illusztrált kiadványban.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X