nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
 • Sándorné Szatmári: Visszatérve az Altáj és Ural szavak eredetére és Pangeára.. Kérdés: -Léteznek-e fennmaradt...
  2023. 09. 21, 12:43  Urál‒Altaj
 • Sándorné Szatmári: @szigetva: Az a furcsa, hogy a népmesékben a sárkányok az emberiség tudatában sokféle form...
  2023. 09. 20, 18:20  Urál‒Altaj
 • szigetva: @Sándorné Szatmári: 200 mó éve a még emlősök is épphogy voltak, ne beszélj már hülyeségeke...
  2023. 09. 20, 17:45  Urál‒Altaj
 • Sándorné Szatmári: @Sándorné Szatmári: Lemaradt egy t.. : "..időt vet igénybe,.." Ebből lesz a "sok idő.."' :...
  2023. 09. 20, 17:28  Urál‒Altaj
 • Sándorné Szatmári: @szigetva: 47 "..képtelenség, hogy 200 millió évvel ezelőtti nyelvről beszélsz." /1: Magán...
  2023. 09. 20, 13:18  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szemüvegre rögzíthető túravezető

A mobilpiac japán óriása, a számos innovatív alkalmazást bevezető DoCoMo a múlt héten mutatta be navigáló, lokális és egyéb információkat, például időjárási adatokat szolgáltató, bővítettvalóság-technológián alapuló szemüveg oldalára rögzíthető parányi kijelzőt.

Ágens blog | 2010. október 14.
|  

A fejlett mobiltechnológiák létrehozásában és népszerűsítésében élenjáró DoCoMo folyamatosan tágítja a telefónia kereteit, alkalmazásaival és szolgáltatásaival rengeteget tesz azért, hogy a készülékek alapfunkciók mellett igazi mindenessé, személyes tárggyá alakuljanak át. Tevékenységi körük széleskörű, például ők fogják bevezetni Japánban az Android operációs rendszer terjesztésében oroszlánrészt vállaló Samsung Galaxy S okostelefonját és a DoCoMo új e-könyv szolgáltatását támogató Galaxy Tab tabletgépét is – előbbit október, utóbbit november végén.

Legutóbbi fejlesztésüket, az AR (Augmented Reality) Walkert az Olympus-szal együtt jegyzik. A rendszer HTC Touch Diamondon futó szoftverből, 320x240 pixel felbontású apró kijelzőből és dioptria nélküli szemüvegből áll, de bármely más szemüveghez jól illeszkedik. Mivel a miniatürizálás a DoCoMo tervei között szerepel, a jövőben még ennél is kisebb rendszert szeretnének. Esetleg a formáján is változtatnak. Viszont a már a korai virtuálisvalóság-kísérletek sokak szerint kellemetlen eszköze, a szemüveg mindenképpen megmarad, nem áll szándékukban más technológiával helyettesíteni. Pedig akadnak gondok vele: például, ha a nézőkét túl magasra, túl alacsonyra pozícionáljuk, nem látjuk az egész képmezőt.

A rendszer fontos eleme egy giroszkóp is, amely megállapítja, hogy a felhasználó melyik irányba néz. Természetesen vezeték nélkül kapcsolódik a szoftvert futtató és GPS-adatokat szolgáltató mobiltelefonhoz. Az információk a szemüvegre rögzített kijelzőn is megjelennek, így nem kell a készülékkel babrálnunk menet közben. Ha jobbra vagy balra nézünk, a giroszkóp azonosítja az adott oldalon található boltokat, éttermeket; ha felfelé, például az égre tekintünk, időjárási adatokat szolgáltat; ha célegyenesen előre, beindul a navigáció, a képernyőn felugró gomba jelzi, hogy merre tartsunk.

Az AR Walker egyelőre prototípus, ha kereskedelmi forgalomba kerül, egy ideig csak Japánban fogják használni, például múzeumokban és más turisztikai látványosságok környékén. Takuya Ori, az óriáscég PR menedzsere azonban nem zárja ki a majdani külföldi forgalmazás lehetőségét. A rendszer jelenleg Windows CE alatt fut, de ha tényleg piaci termék lesz belőle, az összes mobilplatformon működni fog.

Címkék: Tech, Technológia
Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X