nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Székely autonóm könyvtár

Célja az 1990. január elseje után Romániában megjelent magyar nyelvű kiadványok teljes körű gyűjtése, rendszerezése és kutathatóvá tétele.

MTI | 2014. július 13.
|  

Az 1990 óta megjelent erdélyi magyar kiadványok számára gyűjtőkönyvtárat hoz létre Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár – közölte hétfői hírlevelében a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ). A kezdeményezésbe bevont szakemberek a hét végén tanácskoztak Sepsiszentgyörgyön. Az RMDSZ Kulturális Autonómia Tanácsa (KAT) és a Bod Péter Megyei Könyvtár által szervezett tanácskozáson Székely István, a KAT elnöke elmondta, hogy a könyvtár alapításakor azt kellett mérlegelniük: hol tudnak stabil magyar többségű döntési kompetenciát rendelni a programhoz, és melyik az a struktúra, amelyben biztosítható a közpénzekből történő finanszírozás. „Egyértelmű, hogy ezek a feltételek jelenleg Székelyföldön adottak, elképzeléseink szerint az összerdélyi gyűjtőkönyvtár a Bod Péter Megyei Könyvtár részlegeként működne” – hangsúlyozta a KAT elnöke.

Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke kijelentette: „A megerősödött Székelyföld kész összerdélyi hatáskörű feladatokat vállalni”. Hozzátette, ennek jegyében hozták létre az 1945 utáni képzőművészeti alkotások összegyűjtését célzó Erdélyi Művészeti Központot, és ennek alapján karolták fel a gyűjtőkönyvtár gondolatát is. A tervezett program célja az 1990. január elseje után Romániában megjelent magyar nyelvű kiadványok teljes körű gyűjtése, rendszerezése és kutathatóvá tétele. A kilencvenes évek elején megtapasztalt robbanásszerű bővülés után ugyanis a teljesség igényével egy intézmény sem gyűjtötte Erdélyben a magyar kiadványokat.

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) segítségével egyelőre az ismert, de hiányzó könyvek jegyzéke készült el, amely a munka során tovább bővül. Az OSZK jelenlévő képviselője felajánlotta, hogy a budapesti intézmény nemzetközi csere útján tekintélyes mennyiségű Magyarországon megjelent, de erdélyi témát feldolgozó kiadványt juttat a gyűjtőkönyvtárnak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X