nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szegényesebb lehet a Youtube kínálata

Egy németországi bíróság pénteken zenei videók eltávolítására kötelezte a YouTube videomegosztó portált szerzői jogok megsértése miatt, szakértők szerint az ítélet világszerte irányadó lehet a szerzői jogok és az internet viszonyát övező vitákban.

MTI | 2012. április 21.
|  

A hamburgi tartományi bíróság a YouTube és a mintegy 60 ezer művészt és kiadóvállalatot képviselő Gema német szerzői jogi szervezet perében hozott elsőfokú, nem jogerős ítéletet. A bíróság megállapította, hogy a portál úgynevezett közreműködői felelősséggel tartozik a videókért, ezért gondoskodnia kell arról, hogy csak rendezett szerzői jogi státuszú felvételek jelenjenek meg.

A Google tulajdonában álló YouTube azt az álláspontot képviselte, hogy csupán technikai lehetőséget biztosít a felhasználóknak videók megosztására, ezért a jogi felelősséget nem a cég, hanem a felhasználó viseli a feltöltött tartalomért.

A Gema 12 példaként kiválasztott videóval kapcsolatban emelt kifogást. Álláspontja szerint a YouTube nem közölheti a videókat, mert a szerzői jogok tulajdonosait a Gema képviseli, a szervezet és a videomegosztó portál között pedig nincsen érvényes megállapodás az alkotások felhasználásáról.

A bíróság 7 videó esetében arra kötelezte a portált, hogy vegye ki kínálatából az alkotásokat, és gondoskodjon arról, hogy ne lehessen azokat ismét feltölteni. A bíróság további 5 videó esetében formai okokra hivatkozva elutasította az indítványt.

A vita 2009-ben kezdődött, amikor lejárt a Gema és a YouTube szerződése a videók köré szerkesztett reklámokból származó bevételek megosztásáról. Új megállapodást azóta nem sikerült kötni. A rendezetlen helyzet következtében Németországban nem látható a YouTube-on a Németországban a Gema által képviselt művészek alkotásait tartalmazó több százezer videó. Ez az állapot a Gema tagjai között is feszültséget okoz; Edgar Berger a Sony Music németországi vezetője például egy korábbi lapinterjúban kifejtette, hogy millió eurós nagyságrendű bevételkiesést kénytelenek elviselni, amiért a 82 milliós országban a kiadó által megjelentett alkotások közül egy sem érhető el a YouTube-on.

A ZDF közszolgálati televízió beszámolója szerint a harmadik éve húzódó vitában 0,6 cent (17 forint) választja el a feleket a megoldástól, abban ugyanis egyetértés van, hogy a reklámbevételek 10,25 százaléka a szerzői jogok tulajdonosát illeti, de a Gema további 0,6 centet követel kattintásonként, vagyis az adott videó minden egyes megtekintése után.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 doncsecz 2012. április 21. 18:57

Ah, ettől még nem lesz olyan szegény a Youtube, sőt egy csomó feltöltött klippet átvettek más videomegosztók is, úgyhogy azokat onnan még vissza lehet nézni. Bevett módszer, hogy ugyanazt a klippet mások még egyszer-kétszer feltöltik az oldalra, ha az egyiket letörlik, a másik megmaradjon.

Információ
X