nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szarkazmust észlelő szoftver

Izraeli kutatók állítólag egy olyan programot fejlesztettek ki, ami 77 százalékos pontossággal ismeri fel a szarkazmust.

nyest.hu | 2010. május 27.
|  

Egy izraeli kutatók által kifejlesztett új program képes lehet megkülönböztetni a valós termékértékeléseket a szarkasztikus értékelésektől. Egy olyan mondat szarkasztikus jelentésének megítélése, mint például a „Ja, persze, nagyszerű étterem volt!!!” nem okoz gondot egy ember számára, ha szövegkörnyezetben találkozik vele, ám egy szoftvernek annál nehezebb ugyanezt megtanítani. A Jerusalem Post beszámolója szerint a Héber Egyetem kutatóinak most először mégis sikerült egy jó hatásfokú programmal előállniuk.
Az új program neve SASI vagyis Semi-supervised Algorithm for Sarcasm Identifcation, azaz magyarul „Félig-felügyelt Algoritmus a Szarkaszmus Felismerésére”. A programot az Amazon.com oldalon tesztelték, és megállapították, hogy a SASI 77 százalékos pontossággal ismerte fel a szarkasztikus megjegyzéseket.
A kutatók angol, német és kínai nyelvű szövegekkel dolgoztak. Szerintük az arab és a héber szarkazmusok beazonosítása a legnehezebb. Az angol nyelv többek között azért számít viszonylag könnyűnek, mert segít a fokozott írásjelhasználat.

Az algoritmus alkalmazásában – ha valóban igaz az eredmény – sok lehetőség rejlik. Az interneten felhalmozott különböző kritikák – termékekről, éttermekről, filmekről, stb. – kiértékelését úgy automatizálhatja, hogy csak keveset veszít a pontosságból.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X