nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Stratégiai együttműködés a Microsofttal

A kormány a Microsofttal együttműködésben hozza létre a nemzeti digitális közoktatási portált és valósítja meg a digitális otthon programot.

MTI | 2012. december 13.
|  

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. szerdán Budapesten. Az aláírási ünnepségen Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára elmondta: Magyarország versenyképessége szempontjából rendkívül fontos az erős infokommunikációs és technológiai szektor, s a kormány különös figyelmet fordít az innováció és kutatás-fejlesztés támogatására, illetve a nagyvállalatokkal való együttműködésre.

Az államtitkár bejelentette: a kormány a Microsofttal együttműködésben hozza létre a nemzeti digitális közoktatási portált és valósítja meg a digitális otthon programot, amelyről előrehaladott tárgyalások zajlanak a Microsofttal. Az államtitkár kifejtette: közös céljuk, hogy a közoktatási portálon a teljes digitális tananyag elérhető legyen a diákok számára, míg a digitális otthon program célja, hogy a magyarországi otthonokban és az emberek által sűrűn látogatott intézményekben elérhetőek legyenek azok a szolgáltatások, amelyek a 21. századi versenyképesség szempontjából fontosak.

Szijjártó Péter előadásában kiemelte: a válság legfőbb tanulsága, hogy nem lesz semmi ugyanolyan, mint a korábban volt. „Új sportágban kell küzdenünk, új pályán, új szabályok szerint és új játékvezetőkkel” – mondta. Ebben a sportban a sok becsületes és tisztességes munkával lehet eredményre jutni – tette hozzá. Az államtitkár szerint a kormány teendője ebben a helyzetben az, hogy lehetővé tegye a sok, tisztességgel elvégzett munkát. Ezért helyezte át a kormány az adórendszer fókuszát a foglalkoztatásról a fogyasztásra – mutatott rá. Ezen kívül – mondta a külgazdasági államtitkár – elindult a szövetségeskeresési és szövetségeskötési verseny, amibe „be kell nevezni”. Ennek részeként hirdette meg a kormány a keleti nyitás politikáját, de ezért is ír alá együttműködési szerződést az olyan vállalkozásokkal, amelyek jelentős hozzáadott értéket adnak a magyar gazdasághoz, és amelyek magyar vállalatokat alkalmaznak beszállítóként. Emlékeztetett: összesen 40 stratégiai együttműködési megállapodás aláírására kerül majd sor, amelyből a Microsofté a nyolcadik.

Szijjártó Péter kiemelte: a Microsoft Magyarországon több mint 500 millió forintnyi társasági adót, munkavállalói után közel 1 milliárd forintnyi járulékot fizet évente, míg bérköltsége meghaladja a 3 milliárd forintot. „Közvetlenül magyar családok százai köszönhetik biztos egzisztenciájukat, megélhetésüket ennek a társaságnak” – tette hozzá. A külügyi és külgazdasági államtitkár kiemelte: a Microsoftnak 3 ezer hazai partnere van, így közvetetten mintegy 50 ezer embernek ad munkát. Ezen partnerek több mint 60 százaléka magyar tulajdonú vállalkozás – tette hozzá.

Papp István, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a társaság nemcsak termékekkel van jelen Magyarországon, innovációival, befektetőként és munkáltatóként a magyar gazdaság egyik meghatározó szereplője.  A vállalatvezető hangsúlyozta: „stratégiai céljaink vannak Magyarországon, nem taktikaiak”. A Microsoft és a magyar vállalatok között nem az ország iránti elkötelezettség tekintetében van különbség, legfeljebb a tulajdonosi háttérben – fejtette ki.

A Microsoft magyarországi vezetője kiemelte: a Microsoft Magyarországon helyi kezdeményezések alapján dolgozik, magyar alkalmazottakkal. „Elkötelezett támogatói vagyunk a magyar oktatásnak”, s a Microsoft számára fontos a digitális írástudás, és a digitális üzleti kultúra terjesztése – tette hozzá. Papp István úgy fogalmazott: „a Microsoft húsz esztendeje Magyarország hűséges szövetségese, és most már papírunk is van erről”. A vállalatvezető egyben biztatónak nevezte azt a fejleményt, hogy a magyar kormány úgy látja, minden Magyarországon tisztességesen boldogulni kívánó nagyvállalat „nem ellensége, hanem szövetségese a magyar gazdaságnak”. Emellett fontosnak nevezte azt a felismerést, hogy a jövő felemelkedését nem az alacsonyabb munkaköltség, hanem a magasabb hozzáadott érték jelenti. Papp István a jelenlevő és nem jelenlevő iparági szereplők nevében is megköszönte a kormány bizalmát.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X